De zesurige werkdag

zesurige werkdag

Lijkt het je niet lekker? Elke dag een paar uurtjes extra voor jezelf? Of samen met je vriend, vriendinnen of je hangoorkonijn?

Ik durf te wedden dat je hier volmondig ‘ja’ op zegt. Maar hoe? De zesurige werkdag! Mijn vorige werkgever introduceerde dit idee en het werd vol lof onthaald. Meer productieve uren, tijd voor jezelf en creativiteit! Maar of er iets van terecht kwam in de praktijk…

Betekent dit dat de zesurige werkdag in de praktijk niet werkt of is het omschakelen van een achturige werkdag naar een zesurige werkdag juist stressvoller?

Of maken wij het onszelf juist heel moeilijk, omdat we werken zoals het volgens de maatschappij ‘hoort’? Tegenwoordig is er steeds minder balans tussen werk en je (privé)leven. We zijn inmiddels gewend aan een achturige werkdag (of langer!).

IN A NUTSHELL

In 2015 werd de zesurige werkdag als experiment geïntroduceerd door onze blonde briljante bovenburen in Zweden. Maar wat houden deze 6 uurtjes per dag dan in? En nog belangrijker, wat is de meerwaarde?

  1. Je verkort je werkdag naar max. 6 uur per dag, 30 uur per week op FT basis!
  2. Je behoudt je salaris, fulltime cashen voor less work!
  3. Uit onderzoek blijkt dat werknemers gelukkiger en productiever zijn.
  4. Minder ziekteverzuim.
  5. Minder stress.

Zijn er ook nadelen? Natuurlijk. Je moet een knop omzetten, zodat je ook daadwerkelijk je werk doet in minder tijd. Daarnaast ben je verplicht om keuzes te maken, namelijk welke werkzaamheden hebben prioriteit en welke minder.

ASK YOURSELF THE QUESTION

Als je naar je eigen situatie kijkt, hoe zit het dan met jouw werk/leven balans?

Hoeveel productieve uren werk jij op een dag? Oftewel ben je ECHT aan het werk?

Hoe zit het met jouw energie na een (lange) werkdag? Ga je sporten, spreek je met vrienden af of is de bank je beste vriend? Als je minder zou werken, hoe zou je dan je tijd besteden?

LESS IS MORE

Probeer om minstens 1 dag per week 6 uur te werken, mits het productief is. En bekijk dan eens hoe jij je voelt en wat je kan doen met deze overgebleven tijd. En wees streng voor jezelf: 6 uur is 6 uur!

Maar hè? Hoe dan? Hier een aantal tips om het makkelijker te maken:

  • Breng je huidige werkzaamheden in kaart en verdeel deze in tijdsblokken.
  • Stel prioriteiten. Zolang er geen doden en gewonden vallen, laat het los. Morgen weer een dag (je weet zelf wat kan wachten en wat niet!).
  • Begin vroeg, stop vroeg.. Spreek met jezelf een tijd af, zodat je niet toch nog even 1 dingetje gaat afmaken.. (en vervolgens nog 3 uur van alles en nog wat aan het doen bent).

Door dit te doen, zie je waarschijnlijk meteen waar de meeste energie en tijd in gaat zitten. Is dit nodig? Kan een collega dit overnemen of misschien kan je dit uitbesteden?

YOUR TIME IS NOW

Waarom ik dit met je wil delen, is omdat ik weet dat het werkt. Het liefst wil ik elke dag een zesurige werkdag, alleen laat ik dat (nog) niet toe. Resultaat: Meer ruimte in je hoofd voor creativiteit, met een happy face naar werk gaan en met dezelfde smile weer weggaan. En meer tijd voor leuke dingen! Ik ben extra trainingen en cursussen gaan volgen, veel kopjes koffie met vrienden gaan drinken en lekker boodschappen doen om ‘s avonds heerlijk te koken!

Past de zesurige werkdag in jouw lifestyle? Laat ons weten waarom wel of waarom niet. Als je er wat hulp bij kan gebruiken, helpen we je graag!

P.s. Is jouw opdrachtgever het niet eens met de zesurige werkdag? Solliciteer dan bij Toyota (in Zweden weliswaar), daar bestaat de zesurige werkweek al 13 jaar 😉

 

Shawn

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.