Gevulde speculaas wordt natuurlijk nooit echt gezond,  maar ja met minder suiker en minder gebruik van roomboter, is deze nieuwe Happy Sweet gevulde speculaas toch net wat minder slecht dan die uit de winkel : )

En zondigen hoort er toch ook een beetje bij in december! Dus snel aan de slag en dan gezellig met z’n allen cadeautjes uitpakken en snoepen van deze gezondere versie van de gevulde speculaas!

Nodig?

Speculaasdeeg:

500 gr. speltbloem

2 tl. bakpoeder

115 gr kokosbloesemsuiker

135 gr kokosolie

135 gr roomboter

5 el. amandelmelk

1 ei

2 el. speculaaskruiden

Amandelspijs:

250 gr amandelen

200 gr rietsuiker

1 eiwit

extra amandelen om te versieren

1 ei en scheutje amandelenmelk om te bestrijken

Aan de slag!

Doe de amandelen en de suiker in een keukenmachine of mixer en laat draaien totdat de amandelen fijn zijn. De structuur is grover dan van bijvoorbeeld marsepein, blijft wat korrelig. Als alles goed gemalen is, giet je het eiwit erdoor en laat dit nog even meedraaien.

De spijs moet lekker beetje aan elkaar plakken. Plakt het nog onvoldoende? Voeg een eetlepel water toe. Haal het uit te mixer en leg het op een stukje keukenfolie en maak er een dunne plak van. Pak het in het folie en leg even in de koelkast.

Nu kun je aan de slag met je het speculaasdeeg. Maak een cirkeltje van het bloem op je aanrecht. Ik heb een stenen aanrecht dus dit werkt goed. Heb je dat niet, dan kun je het deeg ook altijd maken in de keukenmachine of gewoon zelf kneden in een kom.

Verdeel het bakpoeder over de rand bloem. De rest van de ingrediënten doe je allemaal in de cirkel en voorzichtig, beetje bij beetje begin je het met elkaar te mengen tot een soepel deeg. Is het iets te droog, voeg dan nog een klein beetje amandelmelk toe, is het iets te nat, dan doe je er gewoon nog een klein beetje bloem bij.

Ik heb nog wel roomboter gebruikt, gewoon omdat het dat toch net wat lekkerder maakt, maar je kunt uiteraard ook alle roomboter vervangen door kokosolie. De structuur zal iets anders worden.

Pak ook het deeg even in folie en leg in de koelkast om even te rusten. In de tussentijd kun je het bakblik alvast invetten & bekleden met een stukje bakpapier en de oven voorverwarmen op 175 graden.

Haal het deeg en het spijs na ongeveer een half uurtje uit de koelkast. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Verdeel de ene helft over de bodem van het bakblik en leg hierover de plak uitgerolde spijs. Leg vervolgens hierover de tweede helft van het speculaasdeeg.

Smeer in het ei & amandelmelk mengsel. Verdeel de amandelen over de bovenkant, op zo’n manier dat je de speculaas na het bakken in beetje gelijke stukken kunt verdelen en bestrijk vervolgens nog een keer met het eimengsel.

Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40-45 minuten gaar.

Haal het uit de over en leg op een snijplank. Je kunt dit gewoon in z’n geheel op tafel zetten en iedereen zelf een stukje af laten snijden, of je snijdt het zelf alvast in stukjes.

En genieten maar van deze heerlijke, iets gezondere, gevulde speculaas!

 

 

Reacties