Buitenlands avontuur: Boutique hotel Zuid-Afrika, deel 3!

buitenlands avontuur Maison Cabriere MEZpiration

Verhuizing

Inmiddels alweer 4,5 maand geleden vertrok Eveline met haar man en dochtertje definitief naar Zuid-Afrika, Franschhoek, om hun droom werkelijkheid te laten worden. Er is een hoop gebeurd de afgelopen maanden!

Ze voelen zich inmiddels goed thuis in Zuid-Afrika! De eerste weken was het opstarten en wennen, want het is een groot verschil, van bruisend Amsterdam naar het kleine, maar zeker ook gezellige Franschhoek tussen de Zuid Afrikaanse wijngaarden. Inmiddels hebben ze hun draai gevonden en hebben ze het ontzettend naar hun zin.

Door de weeks ligt de focus op de bouw van het Boutique hotel en in de weekenden verkennen ze de omgeving. Ze bezoeken ook meteen verschillende leuke adresjes en wijnhuizen, zodat ze straks hun gasten goed kunnen adviseren.

Eveline voelt zich enorm welkom in Franschhoek. Omdat het dorp niet zo groot is, is het makkelijk om contact maken. Ze vindt het enorm bijzonder hoe open de inwoners zijn en ze op hun gemak zijn gesteld. Iets dat buitenlanders in Nederland wellicht vaak anders ervaren. Ze hebben al leuke mensen ontmoet waar ze regelmatig mee afspreken. Wat opvallend is, is dat veel bewoners uit het dorp vanuit alle windstreken daar zijn belandt (Nieuw Zeeland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Namibië, Zimbabwe, Johannesburg etc.) en ze hebben allemaal een bijzonder verhaal. Dat zorgt direct voor verbinding.

De zeecontainer met de huisraad uit Amsterdam is uiteindelijk met behoorlijk wat vertraging aangekomen. Na 2 maanden was het heel fijn om weer eigen spullen te hebben en het thuisgevoel sterker te ervaren.

Ook hun dochter heeft het naar haar zin in Franschhoek. In het dorp zelf zit een peuterschool waar ze met plezier naar toe gaat. Ze kunnen haar lekker, met de Amsterdamse Veloretti fiets, wegbrengen en ophalen!

De renovatie..

Voordat ze hun Boutique hotel kunnen openen moet er nog een hele hoop gebeuren. En die renovatie heeft al heel wat voeten in aarde gehad. De start verliep niet soepel. De architect waar ze mee samenwerkten hield zich slecht aan de afspraken, communiceerde niet en stelde hen keer op keer teleur. Hierdoor liepen ze al snel 8 weken achter op schema. Heel frustrerend natuurlijk!

Ondanks dat het een moeilijke keuze was, doordat alle tekeningen en goedkeuringsprocessen voor de bouw nog steeds via hem lopen, besloten ze toch al snel alle verdere samenwerking met hem te verbreken. Hij moet alleen de tekeningen en de goedkeuringsprocessen nog afronden en daarna is de samenwerking beëindigd. Hier zijn nog steeds wat hobbels te nemen, want hij blijkt niet erg nauwkeurig te werk te zijn gegaan, maar als het goed is, is deze samenwerking dus binnenkort afgerond, nog even doorbijten…

Natuurlijk wilden ze wel zo snel mogelijk van start, maar ja wie ga je dan de bouw toevertrouwen. Via de lokale bouwmarkt in het dorp zijn ze gelukkig vrij snel in contact gekomen met een bakkiebuilder (bakkie = auto met laadklep). Daar zijn er heel veel van in Franschhoek, eenmansbedrijfjes, veelal niet geregistreerd, maar wel met de juiste expertise in huis.

Ze vonden snel een heel betrouwbare en ook nog eens zeer ervaren bakkiebuilder, Cedric, die voorheen voorman was bij een grote aannemer. Hij verbouwde naar grote tevredenheid de garage bij het woonhuis van Eveline en haar gezin en ze bouwden al snel een vertrouwensband met hem op. Een lieve man met een heftig verleden.

Buitenlands avontuur Zuid Afrika MEZpiration   IMG_7187   verbouwing1

Ze vragen hem een offerte te maken voor het renovatieproject en besluiten met hem in zee te gaan. En dit pakt goed uit voor hen allebei! Sinds Cedric de renovatie op zich heeft genomen loopt deze gesmeerd. Met een team van 10 man wordt er nu sinds eind maart keihard gewerkt en flinke progressie geboekt. Op 9 mei heeft het dochtertje van Eveline de eerste steen kunnen leggen voor de nieuwbouw! En de klus voor het Boutique Hotel heeft Cedric de kans geboden zijn eigen bouwbedrijfje op te starten. Echt een win-win situatie!

Van deze nieuwe manier van werken leren Eveline en haar man een hoop! Ze zijn nu zelf de aannemer geworden en huren/bestellen alle materialen, tools en wat verder ook maar nodig is voor de bouw. Elke dag hebben ze overleg met Cedric over hoe het loopt, welke beslissingen er moeten worden genomen bijvoorbeeld ten aanzien van rioolleidingen, afmetingen, dakstructuur, kozijnen, wat komt waar, elektriciteitspunten, etc. Ze weten tegenwoordig alles van bouwtermen. Deze rol voelt goed, zo hebben ze meer controle en na alle frustraties met de architect is het een verademing om met een bouwer te werken die keurig zijn afspraken nakomt en met veel energie en vrolijkheid op de bouwplaats aanwezig is.

Tromgeroffel….. De naam van het hotel is bekend!

Maison Cabrière – Boutique Hotel

http://maisoncabriere.com/ 

Het hotel ligt aan de Cabriere street in Franschhoek en omdat het dorp veel Franse invloeden heeft hebben ze de naam Frans gehouden. Vanuit het VOC tijdperk werden Franse Hugenoten verspreid over de Kaapkolonie om te wonen en werken. Cabrière herleidt naar een plaats in Frankrijk waar een aantal hugenoten vandaan kwamen – Cabrieres-d’Avignon.

Maison Cabrière wordt een combinatie van een AirBnB-achtige oplossing, maar dan met hotelfaciliteiten. Zo zullen de kamers lekker huiselijk zijn, met een open haard, een eigen terras/balkon en fijne luxe als vloerverwarming en een ruime badkamer. Tegelijkertijd gaat het hotel beschikken over een groot zwembad, lounge plekken, een uitgebreid ontbijt en conciërgedienst om gasten bij te kunnen staan bij overige wensen.

Op de site kun je, je aanmelden voor nieuws en updates rondom het hotel. Ze streven ernaar om per 1 december open te gaan en zoals het er nu naar uit ziet, gaat dit lukken!

Vrijwilligerswerk
Naast het renovatieproject helpt Eveline als vrijwilliger bij een crèche in het township Langrug, tegen Franschhoek aan. In dit township wonen meer dan 7000 mensen waarvan 1/3 geen elektriciteit of sanitaire voorzieningen heeft. Langrug kent veel armoede en slechte behuizing waarbij mensen niet veel meer dan een dak boven hun hoofd hebben.

Twee jaar geleden is in het township een crèche opgezet via de stichting The Langrug Childhood Development Trust. Deze stichting draagt zorg voor een betere huisvesting, het verstrekken van de benodigde leer- en speelattributen voor de kinderen en voor begeleiding en scholing van het personeel. Een prachtig initiatief en een veilige plek waar ongeveer 60 kindjes, tussen de 3 en 6 jaar, dagelijks 2 maaltijden krijgen, kunnen spelen en les krijgen.

Eveline helpt 1 keer in de 2 weken mee en brengt dan fruit, drinken en knutselmaterialen mee. Ze spelen, lezen voor, dansen, zingen en leren de kindjes simpele Engelse taaloefeningen. Daarnaast proberen ze op het gebied van hygiëne wat bij te brengen.IMG_7113

Voor Eveline is het bijzonder om te zien hoe vrolijk kinderen zijn terwijl ze toch echt onder erbarmelijke omstandigheden moeten overleven. Want overleven is het helaas toch echt. Een van de ouders werkt hopelijk, maar verdient bijna niets, 40 euro per week is ongeveer de standaard. De andere ouder is vaak aan de alcohol of merkwaardige drugs. In het slechtste geval zijn ze beiden werkloos en de halve dag dronken of stoned. Dit komt helaas erg vaak voor.

De ongelijkheid in onze wereld is iets waar Eveline nu dagelijks mee geconfronteerd wordt en ze zich erg bewust van is geworden. Ze moet altijd even bijkomen als ze op de crèche is geweest. Het geeft haar soms een machteloos gevoel, want je kunt eigenlijk nooit genoeg doen. Maar iedere lach en ieder klein verschil geeft wel dat stukje waarom het toch fijn en mooi is om te doen.

Opvallend aan Zuid-Afrika volgens Eveline:

  • Dat je, je echt welkom voelt en aandacht krijgt. Iets dat buitenlanders in Nederland misschien soms weleens anders ervaren;
  • Politiek gezien heeft Zuid-Afrika nogal wat te stellen op het moment. De druk op de president om af te treden neemt in de afgelopen maanden zeer sterk toe. We hopen, net als vele Zuid-Afrikanen, dat de afbraak van het Zuid-Afrika na Mandela snel een halt wordt toegeroepen en een leider als president wordt benoemd die het land weer het herstel geeft dat het verdient;
  • Hoe dicht armoede bij rijkdom leeft;
  • Dat de haat en nijd tussen blank en zwart minder groot is dan tussen coloured en black;
  • Dat er veel jonge, hippe ondernemingen uit de grond gestampt worden.
  • Dat braaien (oftewel BBQ ’en) hier dé weekend must do is;
  • Dat men niet altijd het antwoord weet op een vraag, maar uit beleefdheid eigenlijk altijd  ‘ja’ zegt;
  • Dat je in bepaalde omgevingen hier af en toe gecontroleerd zonder stroom kan zitten i.v.m. load shedding (voorkomen volledig uitvallen van het elektriciteitssysteem).

Zuid-Afrikaanse les van Eveline:

Boerewors
Gekruide lange Zuid-Afrikaanse worst die opgekruld wordt verkocht en vaak op de braai (BBQ) aanwezig is. Het recept hiervan zou zijn gebaseerd op de worsten zoals die door de Nederlandse kolonisten werd gegeten.

Koeksisters
Een gefrituurde koek in de vorm van een vlecht, die daarna door siroop wordt gehaald en gedroogd. Erg zoet.

Biltong
Gedroogde reepjes vlees van rund, kudu of struisvogel, lekker bij de borrel of tussendoor als snack.

Eveline over de afgelopen maanden:

“ We leren hier ontzettend veel en het is naast een unieke ervaring, ook af en toe een persoonlijke uitdaging. Maar we hebben tot nu toe geen moment spijt van onze keuze om totaal iets anders te doen dan dat we in Nederland deden en kunnen niet wachten om onze deuren te openen later dit jaar.”

Wil je de vorderingen van Maison Cabrière blijven volgen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via de website! En er blijven natuurlijk updates volgen op MEZpiration!

Veel succes de komende maanden Eveline!

Ben jij druk bezig met het laten uitkomen van je droom, maar zit het tegen? Zoals je leest aan Eveline haar verhaal hoeft geen enkele tegenslag jouw droom in de weg te staan! Je zoekt gewoon een andere weg om alsnog je doel te bereiken! Doorzetten is ook ondernemen!

Eerdere blogs van het avontuur van Eveline niet gelezen?

https://mezpiration.nl/buitenlands-avontuur-boutiquehotel-zuid-afrika-deel-2/

https://mezpiration.nl/buitenlands-avontuur-boutiquehotel-zuid-afrika-deel-1/

 

 

Reacties

Een reactie op “Buitenlands avontuur: Boutique hotel Zuid-Afrika, deel 3!

  1. Pingback: TOP 4- Jaar 2 Best Gelezen - MEZpiration

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.