By Mercedes Francis – stap voor stap naar het ondernemerschap

by mercedes francis

Ondernemen moet je doen op een manier die bij je past. Voor de een is dit meteen de sprong in het diepe, om zich helemaal te kunnen focussen op hun eigen bedrijf. De ander doet dit stap voor stap. Dit is de weg die Mercedes heeft gekozen. Sinds januari 2018 bouwt zij stap voor stap aan haar bedrijf By Mercedes Francis als grafisch vormgeefster.

Mercedes volgt de opleiding voor grafisch vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Ze heeft altijd het gevoel gehad voor een magazine te willen werken. Die kans krijgt ze tijdens haar afstudeerstage. Tijdens de stage merkt ze dat dit toch niet is wat ze wil. Ze wil graag aan de slag met ontwerpen, ze mist creativiteit.

Ondernemen

Net afgestudeerd kan ze aan de slag bij Coolblue. Eerst als folder designer en later als content designer voor de verschillende sites die Coolblue heeft. Een leuke uitdagende baan, waar ze enorm veel leert. Toch kriebelt het ook zichzelf uit te blijven dagen en de wens om ook voor zichzelf te werken is er al even.

“ Ik heb me al eerder ingeschreven bij de KvK. Ik had allemaal plannen en wilde allemaal dingen tegelijk. Kaarten ontwerpen, maar ook huisstijlen voor klanten.”

Alles wat er bij het ondernemerschap komt kijken, overvalt Mercedes in eerste instantie. Want ondernemen is niet alleen doen wat je leuk vindt. Het is ook zorgen voor een goede website en bijvoorbeeld alle administratieve taken die er bij komen kijken. Ze schrijft zich weer uit.

Stap voor stap

Maar afgelopen zomer besluit ze er toch stap voor stap voor te gaan.

“ Ik heb het nu wat meer gedoseerd. Ik ben gaan netwerken en rondvragen. En ik ben goed geholpen door een vriendin van mij die ook haar eigen bedrijf heeft.”

De eerste stappen die ze zet zijn het maken van met haar website en veel lezen over wat er allemaal komt kijken bij het hebben van je eigen bedrijf. En in de tussentijd heeft ze ook haar portfolio verder uit kunnen bouwen. Heel belangrijk als grafisch ontwerper.

Na een paar maanden van voorbereiding is Mercedes er in tweede instantie wel klaar voor. En afgelopen januari (2018) heeft ze zich opnieuw ingeschreven bij de KvK.

“ En het gaat goed! Ik ben nu al parttime gaan werken bij Coolblue, omdat ik genoeg leuke opdrachten weet binnen te halen.”

Stoppen bij Coolblue wil ze voorlopig nog niet. En gelukkig stimuleren ze het bij Coolblue alleen maar, dat je je ook naast je baan blijft ontwikkelen.

“ Ik heb nu de vrijheid van het ondernemen, het indelen van mijn eigen tijd. En tegelijkertijd de zekerheid van mijn baan bij Coolblue. Het is een enorme leerschool en fijne plek om te werken.”

By Mercedes Francis - MEZpiration

Acquisitie

Alle kennis die Mercedes opdoet laat ze niet onbenut. Zo heeft ze net haar eerste marketing/PR klus binnengesleept. Met alle kennis die ze heeft opgedaan voor haar eigen bedrijf en alles wat ze leert bij Coolblue, gaat ze nu een andere ondernemer op weg helpen.

Hoe ze dat doet, die opdrachten binnenhalen?

“ Ik reageer echt overal op. Ik zit in verschillende Facebook-groepen en ook al zie ik veel reacties staan bij een bepaalde oproep, ik stuur altijd een berichtje met een link naar mijn website. En ik ben erg actief op Instagram. Ook hierdoor benaderen mensen mij. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn nieuwe klant Marvin ontmoet, waar ik nu de marketing en PR voor ga doen.”

En Mercedes heeft nog een eigenschap, die eigenlijk iedere ondernemer zou moeten hebben, ze durft. Zeker als startende ondernemer is het belangrijk om niet af te wachten, maar het zelf te gaan halen. Natuurlijk is dit soms best spannend, maar ze doet het wel.

Zo heeft Mercedes laatst een restaurant waar ze heerlijk had gegeten een bericht gestuurd. Alles was perfect, behalve die menukaart en dat is toch wel het visitekaartje van hun bedrijf.

Ook volgt ze de verhalen van anderen om op die manier inspiratie op te doen. Er zijn veel mensen die voor zichzelf werken, hun verhalen geven weer energie en ideeën voor haar eigen bedrijf.

Blijven ontwikkelen

Naast dat Mercedes verschillende cursussen volgt, heel veel tutorials bekijkt, blijft ze zich ook ontwikkelen op vlakken buiten haar tak van sport.

“ Ik ga over een maand vijf weken naar Spanje om een taalcursus te volgen. En ik kan daar ook door met het werken aan mijn freelance opdrachten. In een andere omgeving krijg je ook weer nieuwe energie en ideeën. Super fijn dat dit nu kan.”

Over een jaar

Over een jaar hoopt Mercedes een dag minder te kunnen gaan werken bij Coolblue, maar ze wil er zeker nog niet weg, want ze is nog echt niet uitgeleerd.

“ En ik hoop tegen die tijd voldoende te verdienen om iedere maand vier/vijf dagen naar Spanje te gaan en daar mijn werk te doen. En ook voor opdrachtgevers uit Spanje werken, lijkt me super.”

Ondernemen Do/Don’t

Do: ‘Ga er gewoon voor. Ongeacht wat mensen er over zeggen, als het voor jou goed voelt, moet je het gewoon doen.’

Don’t: ‘ Ben niet te goed van vertrouwen. Ook al ga je zo goed met iemand om, leg je afspraken altijd vast via de mail, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.’

Advies voor startende grafisch vormgevers

‘ Zorg dat je al een portfolio hebt opgebouwd. Het is belangrijk om je werk te kunnen laten zien.’

‘ Verdiep je in alles wat er bij ondernemen komt kijken. De administratieve kant is misschien saai, maar wel een van de belangrijkste dingen.’

Nieuwsgierig naar Mercedes en haar werk? Volg haar op Instagram!

Meer verhalen lezen van startende ondernemers? Op MEZpiration staan er inmiddels al heel wat!

Reacties