College-Club – Een avond uit voor het brein

College Club

Frederique werkt als advocaat ondernemingsrecht in Amsterdam. Ze heeft helemaal ingezet op een carrière in de advocatuur, goed nagedacht over alle stappen die nodig waren om tot dit punt te komen. Ze doet werk waar ze van houdt bij een groot kantoor, vol mogelijkheden, in Amsterdam.

Frederique Lips College-ClubZe heeft enorme kennis als het gaat om haar specifieke vakgebied, maar als ze de krant of een boek leest, merkt ze dat ze toch wel wat beter had mogen op letten op de middelbare school. Haar algemene kennis schiet soms tekort om echt te begrijpen wat ze leest.

Ze gaat op zoek naar colleges om haar algemene kennis bij te spijkeren. Ze neemt contact op met verschillende universiteiten, maar komt erachter dat er eigenlijk geen mogelijkheden zijn.

Een aantal jaar stuurt ze mails naar Universiteiten, hoogleraren en promovendi waarin ze aangeeft waar haar behoefte ligt. Ze wil haar algemene kennis uitbreiden en samen met andere jongeren de schoolbanken weer in. Uiteindelijk komt haar mail terecht bij een gepromoveerd historicus aan de UVA die wel wat ziet in het idee van Frederique. Dus ze besluiten samen een reeks van colleges op te zetten, waarbij de historicus zijn kennis deelt en Frederique haar netwerk inzet.

Er komen veel positieve reacties vanuit de deelnemers. Al snel komt de vraag of dit niet breder opgezet kan worden, dus ook colleges over andere onderwerpen die bijdragen aan het uitbreiden van je algemene kennis.

Frederique besluit in maart 2012 de advocatuur te verlaten en zich volledig te focussen op het opzetten van haar bedrijf.

 “ Ik kan wel blijven denken of dit misschien een optie is, maar uiteindelijk moet je het ook maar gewoon gaan doen.”

 Ze begint met het zoeken van sprekers en inspirerende locaties. Alle colleges van College-Club vinden plaats op bijzondere, inspirerende locaties. Juist niet in een kantooromgeving.

In oktober 2012 is ze van start gegaan met College-Club. Het lukt Frederique meteen 50 colleges aan te bieden per jaar die plaatsvinden op inspirerende locaties als het Van Gogh, het Concertgebouw en Eye Filmmuseum.

College-Club is gericht op de hoogopgeleide Young Professionals die hun algemene kennis willen uitbreiden. Die niet alleen mee willen kunnen praten op hun vakgebied, maar tijdens een lunch- of koffieafspraak in kunnen haken op verschillende onderwerpen. De thema’s variëren van internationale politiek, hoe werkt ons brein, tot architectuur, en van nieuwe economie, Google trends en privacy, tot Griekse Mythologie.

De colleges worden gegeven door hoogleraren, onderzoekers of bijvoorbeeld journalisten. Het is in ieder geval altijd iemand die het beste is in zijn/haar vakgebied en dit ook goed weet over te brengen.

Meteen vanaf de start loopt College-Club enorm goed. Blijkbaar heeft de Young Professional veel behoefte om de algemene kennis uit te breiden, een bredere gesprekspartner te zijn en het is ook een mooie gelegenheid je netwerk te vergroten en mensen te ontmoeten die op dat moment in dezelfde flow van hun leven zitten. Je kunt weer leren van de mensen die je tijdens de colleges ontmoet.

Het idee voor College-Club ontstaat vanuit een eigen behoefte en dat is misschien maar goed ook.

“ Je moet niet willen ondernemen om het ondernemen. Als je gaat ondernemen vanuit een eigen behoefte of een gemis, komt alles veel beter tot zijn recht.”

 De behoefte om te ondernemen is er bij Frederique nooit geweest, wel de behoefte breder te kijken en te leren dan enkel hetgeen waar ze mee bezig was.

Wat het ondernemen nu mooi maakt voor haar is dat ze kan doen wat ze bij de start voor ogen had: De culturele sector, de wetenschap en het bedrijfsleven samenbrengen.

En ook voor de sprekers brengt het veel. Zij kunnen hun kennis, hetgeen waar zij jaren onderzoek naar hebben gedaan, in een keer delen met een grote groep geïnteresseerden.

Omdat het haar eigen bedrijf is, maakt ze zich druk om alles. Frederique is eigenlijk altijd met College-Club bezig, ook de avonden en in het weekend. Die extreme focus en het niet meer los kunnen laten, had ze van te voren niet verwacht.

Dat haar focus nu volledig bij College-Club ligt, vindt ze niet erg. Ze haalt enorm veel voldoening uit wat ze nu doet en de ontwikkelingen die zij zelf en College Club de afgelopen vijf jaar hebben doorgemaakt!

Na 2,5 jaar is de eerste samenwerking tot stand gekomen met ING, waarvoor ze verschillende in-house colleges hebben georganiseerd en dit was zo’n succes dat inmiddels meerdere grote bedrijven zich gemeld hebben als Google en ABN. En vorig jaar rond deze tijd is Heineken partner geworden van College-Club. Zij bieden hun medewerkers de mogelijkheid de colleges van College-Club bij te wonen om zo hun kennis te verbreden.

“ Dit vond ik zo’n prachtig compliment, toen begon het bij mij echt te borrelen. College-Club uitbreiden, de perfecte volgende stap en daarvoor komt voor mij maar één stad in aanmerking: New York!”

 Een ingewikkeld proces, want echt contacten in New York heeft Frederique niet. Maar ze gaat rondvragen, gebruikt haar netwerk. Na vijf maanden heeft ze zo’n 150 contacten in het bedrijfsleven, wetenschap en de culturele sector in New York. De geluiden zijn zo positief dat ze besluit naar Washington te vliegen voor de eerste meeting. Vervolgens sluit ze aan bij de handelsmissie in New York, georganiseerd door de gemeente Amsterdam. Daarna blijft ze drie weken in New York en heeft ze zo’n zes gesprekken per dag om iedereen die ze de afgelopen maanden heeft gesproken nogmaals het concept voor te leggen.

Google en Christie’s zijn enorm enthousiast en willen Frederique helpen bij de kick-off in New York. Ook Facebook, Heineken, Hogan Lovells en Unilever zijn partner geworden van College-Club NYC en geven hun medewerkers de gelegenheid de colleges van College-Club te volgen.

Op 5 april is de kick-off geweest met een college over Smart Cities door Dr. Steven E. Koonin, gegeven op het indrukwekkende kantoor van Google in Manhattan. Een enorm succesvolle avond!

“ Dit is wat ik voor ogen had en als dit dan slaagt, word ik zo gelukkig. Je moet jezelf en je onderneming blijven ontwikkelen. Dan blijft het je energie geven!”

Het volgende college in New York is op 11 mei bij Christie’s. Deelnemers krijgen een tour langs werken van o.a. Warhol, Picasso, Monet tijdens één van de grootste veilingen van het jaar. Aansluitend zullen de President en Lead Auctioneer van Christie’s inzicht geven in hoe het hele veilingproces in zijn werk gaat.

Door de kick-off in twee delen te doen, kunnen ze ook in New York meteen laten zien dat College-Club erop is gericht om vanuit verschillende invalshoeken de algemene kennis te vergroten. De lancering van College-Club New York is een feit, thema’s voor Amerikanen, door Amerikanen. Nu moet het aantal colleges verder worden uitgebreid.

Frederique gelooft er in dat ze alle stappen heeft gezet die ze moest zetten om te kunnen doen wat ze nu doet. Haar opleiding in de advocatuur helpt haar nu enorm om bijvoorbeeld afspraken strak op papier te krijgen. Alles valt nu mooi samen.

Waarom het zo belangrijk is je algemene kennis uit te breiden volgens Frederique?

“ Het opent je brein. Het zet je aan het denken buiten je dagelijkse bezigheden. Er is meer in het leven dan alleen hetgeen waar je mee bezig bent. Het opent en verbreedt.”

 College Club organiseert nu 50 colleges per jaar die bezocht worden door zo’n 4000-5000 young professionals.

Eigenlijk maar goed dat Frederique niet goed opgelet heeft op de middelbare school, want daardoor is College-Club geboren. Ze wil met College-Club iedereen blijven prikkelen en ontwikkelen, dat iedereen denkt aan College-Club als ze hun algemene kennis willen vergroten. ‘Life long learning’, dankzij College-Club, overal ter wereld, dat is het ultieme doel.

Frederique haar tip voor mensen die rondlopen met een idee?

‘ Get your things done. Daarmee bedoel ik: Begin nou gewoon. Zet je plannen op een half A4 en zorg ervoor dat je de dingen doet die nodig zijn om te kunnen doen wat je voor ogen hebt.’

‘ Zorg dat je in drie bullet points kunt uitleggen wat je wil doen, wat je idee is en regel dit ook. Er zijn altijd 1000 excuses iets niet te doen, maar zorg dat je het gedaan krijgt.’

Meer weten over College-Club of een van de colleges bijwonen? Kijk even op de site!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.