Droombaancoach – Zodat werken niet meer als werken voelt

droombaancoach

Een goede match toch, droombaancoach en MEZpiration?! Dat vond ik nou ook. Dus vroeg ik Maartje alles over hoe zij tot haar ideale baan is gekomen en naar haar tips om echt plezier te vinden in je werk.

Na haar studie psychologie gaat Maartje aan de slag als consultant. Werkervaring op doen en binnen kijken bij verschillende soorten organisaties. Van een consultancy positie stroomt ze door naar een management positie. Tijdens de management development training die ze voor deze nieuwe functie volgt, wordt haar gevraagd wie haar voorbeeld is.

“ Ik kon geen specifiek persoon bedenken, maar een manager die ik zou bewonderen, is iemand die zijn/haar werk zo leuk vindt dat hij/zij van daaruit het team kan motiveren en inspireren het beste in zichzelf naar boven te halen. En daarmee het werk naar een hoger plan kan tillen.”

Diezelfde dag nog komt ze tot de conclusie dat zij nooit zo’n manager zou kunnen worden, hiervoor vindt ze haar werk niet leuk genoeg. Dit is voor Maartje meteen de eerste en de laatste dag van het management development traject. En niet veel later besluit ze haar baan op te zeggen.

“ Ik mistte echt het persoonlijke contact in mijn baan. Het draaide voornamelijk om processen. De momenten waar ik het meest van genoot, waren de telefoongesprekken, de persoonlijke gesprekken die ik met klanten of collega’s voerde.”

Coaching

Na het opzeggen van haar baan neemt ze de tijd om erachter te komen wat het dan wel moet gaan worden. Ze moet denken aan het vak coaching dat ze kreeg tijdens haar studie. Iets wat haar toen al erg interesseerde. Dit trekt haar nog steeds, dus ze gaat op onderzoek uit. Volgt workshops en gaat in gesprek met verschillende coaches. En uiteindelijk zit ze voor zichzelf bij een loopbaancoach. Tijdens een workshop over het creëren van je droombaan merkt ze dat ze eigenlijk veel meer bezig is met het helpen van andere deelnemers dan met zichzelf.

Het is duidelijk: Loopbaancoach, dat wordt haar nieuwe stap. In eerste instantie gaat ze op zoek naar een baan in loondienst tot er een franchiseonderneming op haar pad komt. Interessant, dit maakt het namelijk mogelijk om niet alleen aan de slag te gaan als coach, maar ook te ervaren hoe het is om zelfstandig te ondernemen.

“ Tot mijn eigen verbazing bleek ik dat ondernemen zo ontzettend leuk te vinden, dat ik binnen no time echt helemaal zelfstandig ben gaan werken.”

Dit doet ze nu alweer bijna zes jaar. Natuurlijk is het niet altijd leuk, maar ze heeft er geen seconde spijt van.

Haar bedrijf krijgt de naam P.I.M.P. your career. P.I.M.P. staat voor passie, inspiratie, motivatie en positieve energie, woorden die voorbij kwamen tijdens de management development dag waar Maartje bij aanwezig was. De naam verwoordt echt wie Maartje is en waar het voor haar om draait. Werken hoeft niet als werken te voelen. Iets dat ze nu zelf ervaart en heel graag aan anderen wil meegeven.

Creativiteit & Flexibiliteit

De vrijheid van het ondernemen heeft Maartje laten zien hoe creatief ze eigenlijk is, een kant die niet naar voren is gekomen tijdens haar werkzame leven in loondienst. Nieuwe producten, nieuwe acties en ze blijkt schrijven super leuk te vinden.

“ Het ondernemerschap geeft mij de ruimte dit allemaal te kunnen doen. De flexibiliteit waar veel mensen aan denken als ze denken aan zelfstandig ondernemen is niet mijn drijfveer. Het creatief opzetten en vormgeven van mijn bedrijf, dat vindt ik het allerleukste.”

Ze heeft nog nooit zo hard gewerkt, de flexibiliteit is er, maar dit is iets wat je als ondernemer echt zelf in de gaten moet houden en moet creëren. Natuurlijk kun je flexibeler zijn als ondernemer. In het begin zat Maartje altijd precies om 9 uur achter haar bureau. Het heeft even geduurd voordat die routine eruit was.

“ Ik moet mezelf er echt actief aan herinneren van tijd tot tijd dat ik die flexibiliteit heb en dat ik kaders kan stellen en zelf mijn werktijden bepaal. Dat ik dus een keer later kan beginnen als dat beter uitkomt.”

Coaching-traject

Maartje heeft zelf een coachingsprogramma ontwikkeld, ‘Creëer je eigen droombaan.’ Het programma laat je stap voor stap ontdekken hoe jouw droombaan eruit ziet en hoe je die kunt verwezenlijken. Anders dan de gebruikelijke 1 op 1 coaching, is dit een groepsprogramma waarin offline en online coaching samenkomen. Natuurlijk is het persoonlijke contact er ook en krijgt iedereen die bij Maartje een programma volgt individuele coaching. Maar het ondernemen heeft ervoor gezorgd dat zij de creatieve kant die ze ontdekte, ook heeft kunnen gebruiken voor het inrichten van haar baan op een manier die bij haar past.

“ Iedereen heeft van te voren een vastomlijnd idee bij hoe een loopbaancoachingstraject eruit ziet, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ik vind het heel gaaf om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.”

 Het ondernemen heeft ervoor gezorgd dat ze de baan ‘loopbaancoach’ helemaal op haar eigen manier heeft kunnen vormgeven en inrichten.

“ Als je onderneemt op je eigen manier en niet binnen eerder uitgezette kaders, ben ik ervan overtuigd dat het veel makkelijker gaat. Dan kun je veel sneller succesvol zijn.”

Droombaancoach

Ook de reden dat ze er, inmiddels twee jaar geleden, voor heeft gekozen zichzelf Droombaancoach te gaan noemen. Sommige mensen krijgen de kriebels van die naam, maar dat vindt Maartje geen probleem.

“ Natuurlijk kan het mensen afstoten als je ervoor kiest een naam als Droombaancoach te gebruiken, maar dit heeft er meteen voor gezorgd dat ik nog alleen maar klanten krijg die echt goed bij mij passen.”

Door te kiezen voor een naam die echt goed past bij waar Maartje voor staat, is ze nu alleen maar met mensen in gesprek waar direct een klik mee is, waar de communicatie goed mee verloopt en die daardoor het maximale uit het droombaantraject halen wat erin zit. Een win-win situatie dus.

Acquisitie

Haar eerste klanten haalde Maartje uit haar eigen netwerk en dit breidde zich eigenlijk vrij snel uit door bijvoorbeeld het versturen van nieuwsbrieven en het geven van gratis workshops. Op deze manier heeft ze bekendheid opgebouwd. Ze heeft ook gewoon zelf met veel mensen contact gezocht, bijvoorbeeld met mensen die opzoek waren naar hun droombaan via Twitter. Uit deze investeringen in het begin, haalt ze nu nog steeds klanten.

Maartje dacht voordat ze begon met ondernemen dat ze niet goed zou zijn in acquisitie, maar door dit op haar eigen manier te doen en door trainingen te volgen, is ze hier op een andere manier naar gaan kijken.

“ Ik ben mezelf meteen loopbaancoach gaan noemen, al voordat ik mijn eerste klant had, omdat ik me in hart en nieren loopbaancoach voelde. Als jij in jezelf gelooft, geloven anderen het ook. Hoe kom je anders aan die eerste klant?!”

Maartje laat me een quote zien: “ The expert in anything was once a beginner”.

“ Mensen vinden het lastig zichzelf ergens een expert in te noemen, terwijl je veel sneller een expert ergens in bent dan je zelf door hebt.”

Dromen

Maartje heeft genoeg dromen/doelen voor de toekomst. Haar creativiteit draait nog steeds overuren dus er staan veel leuke nieuwe dingen op stapel!

Allereest wil ze natuurlijk ook de komende jaren zoveel mogelijk mensen helpen hun droombaan te vinden.

Het programma dat ze hiervoor heeft ontwikkelt staat en werkt goed. Dit maakt weer andere dingen mogelijk.

“ Ik merk dat ik het ook erg leuk vind om ondernemers te coachen. Daarom ben ik nu aan het onderzoeken of ik anderen kan coachen in het werken met mijn coachingsprogramma. Dan komt er voor mij ruimte om nieuwe producten te ontwikkelen.”

Daarnaast is ze druk bezig met het ontwikkelen van een nieuw product. De P.I.M.P. Your career academy. In mei moet de P.I.M.P. your career academy live zijn.

Super leuk en ook spannend om mee bezig te zijn. Ik pak het echt serieus aan. Heb bijvoorbeeld een branding specialiste gevraagd om me te helpen ervoor te zorgen dat alles er heel mooi en aantrekkelijk uit gaat zien. Heel veel kan ik er nog niet over zeggen, maar in de academy draait het om het levend houden van je droombaan. Want ook als je je droombaan hebt, loop je nog tegen uitdagingen aan. Dat is nou eenmaal de werkelijkheid.”

Ik weet stiekem al wel wat meer over de academy. En zodra het kan, zal ik jullie in een update hier meer over vertellen.

Ondernemen Do /Don’t

Ook Maartje heb ik gevraagd naar haar ondernemen do & don’t.

Do: Geloof in jezelf.

Do: Managen van verwachtingen. Vooral van je eigen verwachtingen, zodat je bijvoorbeeld zelf geen druk voelt om meteen te reageren op een mail. Dit geeft lucht.

Don’t: Gek laten maken door wat je om je heen andere ondernemers ziet doen. Kies je eigen manier en vertrouw erop dat dit de juiste manier is.

Advies

Maartje haar advies voor mensen die niet lekker in hun werk zitten?

“ Doe vijf stappen terug. Wat zijn je talenten? Kijk niet alleen naar waar je goed in bent, maar vooral naar waar je energie uithaalt.”

“ Denk in mogelijkheden. Laat vaste patronen los. Durf vanuit jezelf te denken, wat wil jij doen? En ga daarover met mensen in gesprek.”

“ Doe dit vanuit positieve energie. Wacht niet te lang met in beweging komen. Blijf niet te lang hangen in werk dat niet leuk is. Vanuit positieve energie is het veel makkelijker om stappen te zetten.”

 

Nieuwsgierig of Maartje jou kan helpen aan jouw droombaan? Neem een kijkje op haar website!

Andere ondernemersverhalen lezen van ondernemers die ik eerder sprak? Kijk bijvoorbeeld bij ondernemersinspiratie!

Reacties