Duurzame vergaderlocaties met een uniek verhaal

Duurzame vergaderlocaties - The Conscious club

De ondernemers achter de geWoonboot, Landrucci en The Conscious Club verhuren duurzame vergaderlocaties. Niet zomaar een plek voor een overleg, maar werkelijk bijzondere locaties waar duurzaamheid echt centraal staat. Laat je inspireren door hun verhaal en onthoud de namen voor als je een bijzondere vergaderlocatie nodig hebt.

Drijvend vergaderen op de geWoonboot

Op de geWoonboot bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord kun je drijvend vergaderen. Als dat niet inspirerend werkt, doet de duurzame insteek van de locatie dat wel. De geWoonboot is namelijk geheel zelfvoorzienend. Zo zorgt de boot voor haar eigen energie- en watervoorziening door maximaal gebruik te maken van natuurlijke bronnen: de zon, buiten- en regenwater. Met 22 zonnepanelen draait alles aan boord op eigen opgewekte energie. De extra opgewekte energie wordt opgeslagen in accu’s onderin de boot. Water om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen bestaat uit regenwater dat naar een tank onderin de boot geleid wordt. Daarvoor wordt het water nog gefilterd door het mos-sedum op het platte dak van de boot. Het eigen afvalwater van toilet, vaatwasser en gootsteen wordt gezuiverd en hergebruikt of schoon aan het IJ teruggegeven. 

Oprichters Joan Kramer en Jan Huisman willen met de geWoonboot mensen inspireren om gezonder te werken, wonen en leven. “Boek je de geWoonboot? Dan boek je een ‘eerlijke’ plek met een oprecht verhaal waar je met jouw organisatie aan bijdraagt,” aldus de oprichters. In 2018 wonnen ze de nationale Meeting Award met hun bijzondere vergaderlocatie op het water. 

The Conscious Club in een oude chocoladefabriek

Een vergaderlocatie in het eerste klimaatneutrale grachtenpand van Amsterdam, en ook nog eens in een oude chocoladefabriek. Als dat geen uniek verhaal is? De locatie is geheel duurzaam verbouwd. Zo is het pand uitgerust met een high-tech klimaatsysteem, een dak vol zonnepanelen en zijn er natuurvriendelijke producten gebruikt bij de inrichting van het pand. Eén van de vergaderruimtes heeft een grote groene wand die ervoor zorgt dat VOC (schadelijke stofdeeltjes) en CO2 met 100% worden weggenomen en vervangen worden met O2 (zuurstof). Dat zou meer energieke bijeenkomsten moeten opleveren.

De initiatiefnemers hebben ook een stukje geschiedenis verwerkt. De tafels in de vergaderruimtes zijn zelf gemaakt van de oude vloerdelen uit de beroemde Amsterdamse Westertoren. Het is hetzelfde eikenhout uit 1700 waar ze vroeger de V.O.C. schepen mee bouwden.

De Italiaanse gastvrijheid van Landrucci

Een Italiaans paradijs midden in de natuur en toch centraal in het land. Tussen de weilanden en fruitbomen van boomgaard ‘t Klokhuis vlakbij Utrecht vind je duurzame vergaderlocatie en landgoedwinkel Landrucci. De Italiaanse landgoedwinkel is gevestigd in een voormalige fruitschuur uit 1952. De oude kistenzolder boven de winkel is omgebouwd tot vergaderruimte.

Eigenaar Tonko van der Hoeven en zijn Siciliaanse vriendin Concettina hebben gekozen voor een duurzame vergaderlocaties omdat ze de natuur belangrijk vinden. Zo zijn de vergadertafels gemaakt van fruitbakken en verwarmen ze de vergaderlocatie op zolder met radiatoren die zijn aangesloten op een houtkachel. Het hout waarmee ze stoken komt uit de eigen boomgaard. De ruimte heeft energiezuinige ledverlichting en haalt zijn elektriciteit in de toekomst uit zonnepanelen. 

Twee keer per jaar rijdt Tonko met het Landrucci-busje naar Italië. De olijfolie die je in de landwinkel koopt, haalt hij rechtstreeks op bij de Italiaanse boer. Het vinden van de specialiteit van een regio, provincie of dorp bij kleine boeren- en familiebedrijven, dat is de missie van Tonko. Hij selecteert producten op smaak, vakmanschap en puurheid. Lees hier nog wat meer over deze mooie vergaderlocatie.

Ken jij nog meer duurzame vergaderlocaties? Laat het ons weten!

Foto: The Conscious Club

Reacties