Farm Brothers: Een biologisch koekje met impact

Farm Brothers

Teyler en Herman hebben geregeld gesprekken hebben over hoe het anders kan, beter kan. Waarom niet het goede voorbeeld geven en laten zien dat het anders kan? Dit is de reden dat zij samen Farm Brothers beginnen.

De start

Teyler werkt voor Farm Brothers als kok en Herman heeft een achtergrond in de grondstofhandel. Ze bundelen hun krachten. Samen gaan ze aan de slag met het maken van een lekker, biologisch koekje, zonder gekke toevoegingen.

“ Samen met een bevriende patissier zijn we zo’n acht maanden bezig met het ontwikkelen van de juiste receptuur voor drie verschillende smaken.”

Ze beginnen met de verkoop aan restaurants, mede omdat Teyler een goed netwerk heeft in de restaurantwereld, maar vooral omdat ze willen laten zien dat het koekje bij de koffie vele malen beter, duurzamer en lekkerder kan.

Retailers

In januari 2016 maken ze de stap naar de verkoop aan retailers en dan gaat het hard. Ze springen eruit, ze weten zich te onderscheiden binnen de (biologische) koek markt. Ze kiezen voor een frisse en vrolijke verpakking, die ook mensen aanspreekt die in eerste instantie niet afstappen op biologische koekjes.

Inmiddels hebben ze bijna vier miljoen koekjes verkocht en wordt Farm Brothers al in acht verschillende landen verkocht.

“ De vraag naar biologische producten stijgt de afgelopen jaren natuurlijk enorm. Door te kiezen voor een toegankelijke uitstraling, kunnen we ervoor zorgen dat we ook echt impact maken. De biologische markt groeit, maar moet nog veel harder groeien. Hier willen wij graag ons steentje aan bijdragen.”

B-Corp

Sinds najaar 2016 zijn ze B-Corp gecertificeerd. In mijn ogen de beste bevestiging voor ondernemers die een verandering teweeg willen brengen, dat ze op de goede weg zijn. Een B-Corp certificaat krijg je alleen na een uitgebreid assessment waaruit moet blijken dat je duurzaam onderneemt met een commerciële insteek. Alleen dan kun je zorgen voor échte impact en een duurzame organisatie.

Ondernemen met impact

Het allerleukste aan het ondernemen vinden de mannen het creëren van iets dat er nog niet was.

“ Het blijft een onbeschrijfelijk gevoel als je ziet dat iemand voor een schap staat en kiest voor jouw koekjes.”

Zowel bij Teyler als Herman is de keuze om te gaan ondernemen er niet eentje geweest omdat ze per se wilde ondernemen, maar omdat ze enkel op die manier ook echt iets kunnen bijdragen. Je kunt blijven praten over hoe jij dingen ziet en wat er anders kan, maar je kunt er ook voor kiezen er daadwerkelijk iets aan te gaan doen.

De jongens werken vanuit een intrinsieke motivatie iets te willen veranderen binnen de food markt, laten zien dat het anders kan en een positieve impact hebben op de food markt.

Dit hadden ze beide nooit alleen willen doen. Je moet iemand hebben om mee te kunnen overleggen.

” Er gebeurt zoveel die eerste periode, je bereikt samen meer en kunt elkaar ondersteunen wanneer dingen niet lopen zoals ze moeten lopen.”

Hun werkzaamheden lopen nog redelijk door elkaar heen, wel focust Teyler zich meer op de logistieke processen en Herman op het contact met de retailers.

Ontwikkelingen

Farm Brothers groeit hard, maar ook het groeien willen ze op een duurzame manier doen. Ze gaan nu langzaam de mogelijkheden onderzoeken om er iemand bij te halen die hen komt versterken, zodat ze aan de alsmaar toenemende vraag kunnen blijven voldoen.

Anders dan vorig jaar hebben ze er afgelopen jaar vaker voor gekozen bewust hun rust te pakken.

“ We hebben afgesproken wie wanneer op vakantie gaat en ook dat we af en toe eens kunnen zeggen dat we een vrijdagmiddag vrij nemen. Je moet echt leren een beetje afstand te nemen.”

Ze zijn trots op wat ze hebben gepresteerd met z’n tweetjes en hadden echt niet durven hopen dat het zo zou gaan.

“ We hadden nooit verwacht dat het zo snel zou gaan en nu wordt het de uitdaging dit ook daadwerkelijk zo te houden.”

Plannen

Hun toekomst plannen? Het bio-merk worden van Noordwest Europa.

De eerste stappen naar nieuwe producten worden al gezet en er komt binnenkort een klein-verpakking met twee koeken, ideaal voor onderweg.

En er is nog een droom. Veel boeren willen de overstap naar biologische teelt wel maken, maar die overgang is ontzettend kostbaar, kosten die veel boeren niet kunnen dragen. Daarom willen ze een stichting in het leven roepen die ervoor gaat zorgen dat steeds meer boeren de overstap kunnen maken naar biologisch graan.

Tips

De tips van deze leuke Farm Brothers voor iedereen met een droom?

‘ Ga het doen. Het is ontzettend goed voor je ontwikkeling, goede confrontatie met je angsten.’

‘ Het creëren van iets nieuws is echt onbeschrijfelijk, maar verwacht niet dat het makkelijk is.’

‘ ‘Put your money where your mouth is.’ Denk je dat dingen anders moeten/kunnen? Laat het zien.’

Nieuwsgierig naar de Farm Brothers of deze lekkere koekjes proberen? Check de site!

Reacties