Happy Sweets: Spelt Kerststol

spelt kerststol happy sweets

Heb jij dat ook altijd? Wel lekker zo’n kerststol, maar zitten altijd dingen in die minder lekker zijn. Waarom niet gewoon zelf maken? Je weet precies wat erin gaat en je kunt er precies in doen wat jij het lekkerst vindt. Deze spelt kerststol heeft een vulling zoals ik die het lekkerst vind, maar hier kun je natuurlijk mee variëren.

Wat ik zelf makkelijk vind met grotere recepten is om alle ingrediënten van te voren af te wegen en klaar te zetten per onderdeel.
Uiteraard niet super gezond, maar zo netjes mogelijk gehouden, dus je kunt gerust genieten van een plakje van deze spelt kerststol!

Nodig?

Voor het deeg:

250 gr. speltmeel

1 zakje gist

125 ml amandelmelk

25 ml lauwwarm water

50 gr. boter

25 gr. kokosbloesemsuiker

1 eigeel

1 tl citroenrasp

1 tl zout

1 tl kaneel

Voor de vulling:

80 gr. krenten

25 gr. amandelen

25 gr. hazelnoten

25 gr. pistachenoten

Voor de amandelspijs:

50 gr. amandelen

40 gr. rietsuiker

1/2 eiwit

ei op te bestrijken

boter om te bestrijken

poedersuiker

Aan de slag!

Begin met alle ingrediënten afwegen en klaar zetten, per onderdeel. Doe de noten in de oven, op ongeveer 150 graden om ze even kort te roosteren. Laat de rozijnen weken in een laagje water.

Nu eerst het deeg maken. Doe de amandelmelk in een pannetje samen met de gist en een deel van de suiker en verwarm tot het lauwwarm is en je de gist begint te ruiken.
Maak een cirkel van het speltmeel en doe alle overige ingrediënten voor het deeg in het midden van de cirkel. Voeg nu ook het mengsel van de amandelmelk en de gist toe en begin vanuit het midden met het mengen van het deeg.

Kneed er nu een soepel deeg van. Het kneden duurt minimaal 7 minuten, dan kun je goed merken of je voldoende vocht hebt toegevoegd, het deeg mag niet te droog aanvoelen. Als dit het geval is, doe er dan nog een klein beetje water bij en kneed nog even goed door. Leg het deeg nu in een kom met een natte theedoek erover en laat 30 minuten rijzen.

Haal de noten uit de oven en laat afkoelen op een snijplank. Hak ze daarna wat kleiner. Giet de rozijnen af en laat even een beetje drogen in het bakje.

In de tussentijd kun je de amandelspijs maken. Doe de amandelen en de suiker samen in een keukenmachine of hakmolentje en maal goed fijn. Voeg daarna een 1/2 eiwit toe. Begin met een klein beetje. Zodra het goed gaat plakken, is het voldoende. Nog iets te droog? Wat extra eiwit, iets te nat, wat extra amandelen. Leg de spijs even in de koelkast.

Na een half uur kun je de vulling toevoegen aan het deeg. Dit doe je door het deeg uit te rollen tot een plak. Strooi alle ingrediënten over het deeg en meng rustig door elkaar. Het deeg hoeft niet nog extra gekneed te worden, dus meng met een beetje beleid 🙂

Leg het deeg nu weer even weg in de kom met de theedoek erover om te rusten, 15-30 minuten.

Je kunt nu de amandelspijs uit de koelkast halen. Vorm een langwerpige rol die straks mooi in de stol past.

Rol het deeg uit, niet te dun. Maak met je deegroller een holte over de lengte waar je de spijs in kan leggen, iets voor het midden van het deeg. Klap het deeg nu dubbel, de ene kant komt iets voor einde van de andere kant.

Leg de stol op een bakplaat en laat weer even 30/45 minuten rijzen met natte theedoek erover.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. De stol kan erin na de laatste rijs. Voordat je de stol in de oven doet, bestrijk je de stol licht met een los geklopt eitje.

Na 25 minuten zet je de temperatuur van de oven terug naar 160 graden en laat je de kerststol nog 10/15 minuten bakken.

Direct nadat je de stol uit de oven haalt, bestrijk je deze goed met wat gesmolten boter. Dit zorgt ervoor dat je kerststol langer lekker blijft. En bestrooi met (riet)poedersuiker.

Het is even wat werk, maar werken beloond 🙂  Geniet van deze heerlijke spelt kerststol!

Fijne feestdagen!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.