Lekker Wijnig – Stel je toekomstdroom niet uit, doe het nu.

Lekker Wijnig

Heel veel mensen zullen het wel herkennen: ‘ Straks, als ik precies weet hoe en wat’, ‘ Wat zou het leuk zijn als ik ooit..’. En voor je het weet ben je weer een paar jaar verder en heb je nog steeds niets met die droom gedaan. Amanda besloot samen met haar vriend hun toekomstdroom niet uit te stellen, maar het gewoon te gaan doen. Gevolg? Amanda is nu fulltime bezig met haar mobiele wijnbar; Lekker Wijnig.

Passie voor wijn

Tijdens haar studententijd komt Amanda steeds meer in aanraking met de wereld van wijn. Ze gaat samen met haar vriend naar wijnproeverijen, tijdens vakanties gaan ze altijd langs wijnboeren en samen volgen ze een wijncursus. Je kunt wel zeggen dat hun passie voor en kennis van wijn in de loop van de jaren groeit.

Op vakantie dromen ze ervan om later een wijnbar te openen en mensen een échte wijnbeleving te geven.

“ Geïnspireerd door de foodtrucks zijn we op zoek gegaan naar een caravan voor onze mobiele wijnbar.”

Ondernemen

Het idee voor de wijnbar lijkt op een goed moment te komen. Tijdens een traineeship dat Amanda doet in de zorg, komt ze er achter dat ondernemen eigenlijk helemaal niet zo’n gekke optie voor haar zou zijn.

“ Ik ben zoekende geweest naar wat ik leuk vind, daarom heb ik ook gekozen voor een traineeship. Zodat ik op verschillende plekken in een organisatie kan kijken en er achter kan komen wat echt bij mij past. Duidelijk werd dat ik heel erg gehecht ben aan mijn vrijheid en dynamiek.”

Ze leert zichzelf steeds beter kennen en het ondernemen past bij waar ze naar op zoek is.

“ Het gedwongen ritme voelde ook benauwend. Iedere dag dat zelfde ritme, dat gaat mij niet gelukkig maken.”

De sprong in het diepe

Twee jaar geleden vinden Amanda en haar vriend de caravan. Dit is het moment dat er geen weg meer terug is. Hun toekomstdroom is geen toekomst meer, ze gaan ervoor. De eerste stap is het verbouwen van de caravan, want die moet omgetoverd worden tot een heuse wijnbar.Lekker Wijnig

Na ruim een jaar regelmatig klussen, is het in 2017 dan zover en doen ze hun eerste evenementen, gewoon in hun vrije tijd, naast hun fulltime banen.

Het traineeship van Amanda loopt eind oktober 2017 af. Amanda neemt een maand voor zichzelf om te reizen en besluit vanaf het nieuwe jaar, 2018, volledig voor de wijn ar te gaan.

Eerst heeft ze nog het idee om ook freelance werk te gaan doen. Twee dagen in de week werken als freelancer en de andere dagen bezig net de wijnbar.

“ Maar voor mijn gevoel kan ik er dan niet uithalen wat er in zit, dus heb ik samen met mijn vriend besloten fulltime voor Lekker Wijnig te gaan, zoals we onze onderneming hebben genoemd.”

Eerste stappen

“ Dit jaar wil ik er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen Lekker Wijnig leren kennen. Natuurlijk door te zorgen dat ik op een aantal (wijn)festivals sta, maar er staan ook al boekingen in de agenda voor bedrijfsfeesten, bruiloften en bijvoorbeeld bijzondere verjaardagen. Zij huren ons in om de wijn en soms ook andere drankjes of hapjes te verzorgen.”

De eerste maanden van het ondernemen bevallen Amanda erg goed. Van niets iets maken, vindt ze echt te gek om te doen.

“ Ik bedenk zelf wat ik leuk vind, welke richting ik op wil. Ik kan het helemaal doen op een manier die bij mij past, met mensen die bij mij passen.”

De eerste stappen die Amanda heeft gezet, zijn vooral alle ideeën die er al waren uitschrijven, op papier zetten en categoriseren.

Er moesten heel wat dingen geregeld worden het eerste kwartaal. Bedrijfsmatige randvoorwaarden, alles wat geregeld moet worden om een goed seizoen te kunnen draaien. Bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening openen en CRM systeem aanschaffen. Ook moest er een nieuw wijnarrangement worden samengesteld.

Netwerken

Het eerste kwartaal heeft ook in het teken gestaan van mensen ontmoeten en kijken of er leuke samenwerkingen kunnen ontstaan.

“ In januari heb ik een bericht geplaatst op social media dat ik van start ging met Lekker Wijnig en natuurlijk een netwerk wilde opbouwen en samenwerkingen wilde aan gaan. Hier heb ik super veel reacties op gekregen. Dus de eerste zes weken bestonden eigenlijk uit interessante afspraken en nieuwe mensen ontmoeten.”

Dit is echt een fijne manier om te starten. Je krijgt er nieuwe ideeën door en ontmoet meteen veel leuke nieuwe mensen.

Amanda heeft zichzelf verrast. Want eigenlijk is ze helemaal geen netwerker, maar blijkt ze juist het contact leggen met mensen die enthousiast zijn over Lekker Wijnig, heel erg leuk te vinden.

“ Het gaat me makkelijker af dan ik had gedacht en ik ben er relaxt onder. Ik denk dat het echt komt doordat het mijn bedrijf is waar ik mee bezig ben. Ik ben zeker over wat ik te bieden heb. Als het niet past bij iemand of een bedrijf, ga ik op zoek naar andere leuke samenwerkingen.”

Lekker WijnigGroeien & bouwen

Fulltime met Lekker Wijnig bezig kunnen zijn, werkt een stuk relaxter dan vorig jaar toen het nog gecombineerd moest worden met haar traineeship.

“ Ik kan nu echt bezig zijn met groeien en bouwen. Dat is echt super leuk. Daar is geen ruimte voor als je er fulltime naast werkt.”

Inmiddels zijn er al heel wat boekingen binnen. Lekker Wijnig maakt een goede start. Dit betekent ook dat Amanda meteen op zoek is  gegaan naar iemand die haar kan ondersteunen tijdens de evenementen en festivals.

Lekker Wijnig

Lekker Wijnig op jouw feest, evenement of festival betekent heerlijke wijnen en toegankelijke keuzes.

“ We hebben van iedere wijnfles een foto gemaakt, waarop je de geuren en smaken in de wijn ziet. Dit is veel makkelijker kiezen dan bijvoorbeeld op druifsoort.”

Het assortiment is divers en heeft voor ieder wat wils. Verschillende prijzen, verschillende smaken. Het wordt samengesteld in samenwerking met twee wijnwinkels in Rotterdam. Zij kopen hun wijn zelf in bij de boer, dus ze kennen het verhaal achter de wijn en weten precies waar de wijn vandaan komt.

“ Dat vind ik belangrijk, dat ik precies weet waar de wijn vandaan komt en ik mijn klanten meer kan vertellen over de wijn.”

Ook bieden ze Champagne aan die ze zelf importeren.

Dromen

De droom voor dit eerste jaar is dat zoveel mensen Lekker Wijnig leren kennen, dat Amanda begin 2019 al bijna volgeboekt zit voor dat jaar.

” Op termijn zou het te gek zijn om Lekker Wijnig uit te breiden met andere concepten die te maken hebben met wijn. Wat ik heel graag wil, is mensen een échte wijnbeleving geven door alle zintuigen te prikkelen. Hier heb ik al verschillende ideeën voor die ik uit wil denken en een leuke aanvulling zijn op en voor de mobiele wijnbar. Hou Lekker Wijnig dus zeker in de gaten!”

Ondernemen Do/ Don’t

Ook Amanda vroeg wat zij tegen mede-ondernemers zou zeggen vooral wel en vooral niet te doen. Doe er je voordeel mee ;-).

Do: Ga er volledig voor, want dan kun je pas echt groeien. En netwerken! Met heel veel mensen in gesprek gaan.
Don’t: Denk niet dat je alles zelf kunt doen. Zoek naar hulp, daar kom je veel verder mee.

Advies

Amanda haar advies voor iedereen die de stap naar het ondernemen zou willen wagen?

‘ Vraag jezelf af of je het echt doet vanuit passie en of dit echt is wat je wil. Als dit zo is, moet je er gewoon voor gaan. Maar besef je ook dat er dingen komen die je niet leuk vindt, die tegen zitten. Dus het is belangrijk het echt vanuit een passie te doen.’

Lekker Wijnig op jouw volgende feest of event? Check de website voor de mogelijkheden.

Meer verhalen lezen van startende ondernemers? Je lees ze hier!

Reacties