Steeds meer mensen wagen die sprong in het diepe en gaan doen wat ze gelukkig maakt. De succesverhalen vliegen je om de oren. Ook voor MEZpiration spreek ik natuurlijk veel ondernemers die met volle teugen genieten van het ondernemen en grote en kleinere successen boeken.

En ik kan jullie zeggen, ondernemen is ook ontzettend leuk. Je hebt enorm veel vrijheid, kan alles doen op een manier die voor jou het best voelt, je kunt van alles uitproberen en nieuwe dingen ontdekken. Dan komt er nu toch een maar…

Want voor jezelf beginnen kan ook een behoorlijke struggle zijn, voor mij in ieder geval wel en dat wil ik toch graag met jullie delen.

De afgelopen twee jaar waren best een dingetje hoor.. Ondernemen heeft absoluut enorm veel voordelen, zoals ik hier boven al aangeef, maar het waren wel pittige jaren.

Voor jezelf beginnen vraagt een enorme investering van tijd en energie, het is gewoon hard werken. En laat ik dat nou geen probleem vinden, alleen heb ik de pech dat mijn gezondheid dat gewoon niet toelaat. Daarom waren de laatste twee jaar niet alleen leuk, maar van tijd tot tijd ook enorm frustrerend. De rem die mijn gezondheid legt op mijn wensen, plannen en op mijn kunnen, is ronduit klote (sorry, geen ander woord voor).

En toch blijf ik er lekker mee doorgaan! Waarom vraag jij je misschien af? Iedere ondernemer heeft te maken met obstakels/struggles. Achter ieder succesverhaal zitten bloed, zweet & tranen. Door social media krijg je misschien het gevoel dat het bij anderen makkelijk gaat en dat het bij jou honderd keer in de soep loopt voordat er een keer iets lukt. En bij de een zal het ook makkelijker gaan dan bij de ander, maar ondernemen is volhouden. En laat ik daar nou net heel goed in zijn ;-).

Bij mij zal het misschien allemaal wat langer duren voordat ik het zo heb als ik graag zou willen, maar de aanhouder wint. Waarom ik je dit ook vertel, is omdat ik hoop dat je je niet gek laat maken door alle mooie foto’s en succesverhalen. De minder leuke dingen en frustraties worden minder snel gedeeld dan de succesmomenten, maar die zijn er voor iedereen. Dus wil je voor jezelf beginnen? Gewoon doen en vooral volhouden! Laat je niet gek maken door successen van anderen, geloof in jezelf en in je eigen verhaal, dan kom je er wel. Misschien duurt het even, net als bij mij, maar laat dit je niet weerhouden.

Want ondanks dat het me af en toe zwaar valt en ik de neiging heb een ruitje in te slaan, ben ik nog steeds ontzettend trots op mijn keuze voor mezelf te beginnen & word ik blij van dingen die ik dit jaar weer heb ontdekt en bereikt heb!

Ik geniet enorm van de interviews met de ondernemers voor MEZpiration. En toen ik eindelijk die 500 likes had bereikt op Facebook, heb ik toch echt even staan juichen. Ik ben erachter gekomen dat ik grafisch ontwerp ontzettend leuk vind en enorm trots dat ik mijn cursus heb afgerond en mijn eerste logo’s heb gemaakt, ook mijn eigen logo’s hebben een make-over gehad, ik ben enorm trots op mijn nieuwe website voor mijn advies werk, MEZpiration Marketing, deze past goed bij wie ik nu ben & de groei die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt. Neem je een kijkje? Leuk!

Ik ben een andere ondernemer dan ik was toen ik begon. Ik ben veel te bescheiden geweest en dan kom je er niet. Dus een belangrijke les voor mij is geweest om vooral niet zo bescheiden te zijn. Ik krijg enorm veel energie van ondernemers op weg helpen, ik ben hier goed in. Dus voor niets gaat de zon op, helaas mensen, ik doe het niet meer voor niks! Tja, al doende leert men.

Ik geloof in mezelf, meer dan ik ooit heb gedaan, juist door de stappen die ik heb gezet, door vol te houden en te leren van mijn ‘fouten’. En dan doe ik er maar wat langer over voor ik ben waar ik wil zijn, dat is helemaal oke, ik kom er wel!

2017 staat voor de deur en ik ben er helemaal klaar voor! Ik blijf jullie inspireren op MEZpiration en kijk er naar uit ondernemers die belangrijke stappen verder te helpen! Op naar wat meer hoogtepunten in het nieuwe jaar en ongetwijfeld wat nieuwe lessen die ik zal leren ;-).

Proost, op naar 2017!

Wat zijn jullie hoogtepunten & lessen het afgelopen jaar? Ik ben benieuwd!

Reacties