Ondernemersinspiratie: Brandt & Levie

ondernemersinspiratie Brandt & Levie

Op jonge leeftijd zetten Jiri en Samuel na een geslaagde catering voor een verjaardagsfeestje samen een cateringbedrijf op. Toen Jiri een jaar ging reizen heeft Geert hem vervangen en na de terugkomst van Jiri besloten ze het bedrijf met z’n drieën voort te zetten.

Daarnaast werkten ze alle drie als kok, op verschillende plekken door de jaren heen. Het worsten maken leerden ze van chef Adriaan van restaurant Le Hollandais. De mannen bleven worst maken, ook toen ze eenmaal met z’n drieën in de keuken van restaurant 1900 stonden. Hier ontstonden de eerste ideeën voor hun eigen bedrijf, want dat ze graag met z’n drietjes verder wilden, was toen wel duidelijk. Dit is inmiddels alweer 8 jaar geleden.

In die tussentijd is er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van het concept en van de kennis rondom het maken van worsten. Jiri en Samuel gingen onder andere in de leer bij verschillende Italiaanse slagers waar zij veel leerden over de kunst van het worsten maken. Daarna is er nog veel geëxperimenteerd en uiteindelijk was de eerste gedroogde Brandt & Levie worst een feit. Van idee tot het eerste product heeft drie jaar geduurd.

Ze hebben dus echt goed de tijd genomen om de kunst van het worsten maken onder te knie te krijgen, maar ook om te komen tot een uniek en eigen product. Ze hebben ervoor gezorgd dat hun product zich onderscheid van alles dat er al is. De Brandt & Levie worst staat voor kwaliteit, ze werken samen met de beste boeren die er voor zorgen dat hun varkens een goed leven hebben. Ze zorgen voor een eerlijk product, creëren hun eigen recepturen en hebben een eigen stijl.

Door hun achtergrond in de keuken, kennen ze veel chefs en zodra chefs jouw product gaan serveren weet je dat het goed zit. Doordat ze het zo serieus hebben aangepakt, de tijd hebben genomen hun product te ontwikkelen, werd de nieuwsgierigheid aangewakkerd en stonden de afnemers in de rij toen de eerste Brandt & Levie worst er eenmaal was.

brandt & levie ondernemersinspiratie brandt & levie brandt & levie

Het was in eerste instantie kei en kei hard werken, want naast het opzetten van hun merk, moest er ook gewoon geld verdiend worden. Dus het was behoorlijk aanpoten. Een jaar na de daadwerkelijke start, dus 4 jaar na het ontstaan van het idee, konden ze zichzelf voor het eerst wat salaris betalen vanuit Brandt & Levie.

Dat ze met z’n drieën zijn gaan ondernemen was voor Geert, Jiri en Samuel eigenlijk vanzelfsprekend. Ze hadden alle drie de wens om de vrijheid te voelen van het zijn van eigen baas. Het cateringbedrijf hebben ze ook altijd gehouden. Dit is uiteindelijk door ontwikkelt naar een catering & adviesbedrijf, Green Peas, waarmee ze tijdens de ontwikkeljaren van Brandt & Levie hun geld verdienden.

Samuel runt nu de Food Cabinet (voortgekomen uit Green Peas), een veranderingsgezind projectbureau dat zich specialiseert in voedselvraagstukken en Geert en Jiri runnen Brandt & Levie. Er is dus een duidelijke rolverdeling, maar tijdens het wekelijkse overleg beslissen ze samen over de belangrijke punten. En het allerbelangrijkste is dat er veel gelachen wordt met elkaar. Ze zorgen ervoor dat ze leuke dingen blijven doen, zo gaan ze binnenkort even een weekend naar Stockholm.

Geert, Jiri en Samuel zijn bewuste ondernemers waarbij hoge kwaliteit vlees, maar ook hoge kwaliteit van leven voor de varkens waar hun worst van gemaakt wordt, voorop staan. Met deze positionering kunnen ze niet altijd op begrip rekenen bij potentiële afnemers, doordat het prijspunt hierdoor hoger ligt. Dit betekent dat je keer op keer duidelijk moet maken waar je voor staat en wat de Brandt & Levie worst dé Brandt & Levie worst maakt. Concessies hierin zullen ze niet doen.

De les van de afgelopen 5 jaar is dat je geen verwachtingen moet hebben. Als je al ergens een verwachting bij hebt, loopt het toch weer anders dan gedacht. Ze hebben zichzelf alles aangeleerd, van fermenteren tot administratie. Je moet niet teveel verwachten, je moet gewoon doen!

Ze zijn trots op hoe Brandt & Levie nu in de markt staat! Trots op hun product, trots op de boeren waar ze mee samenwerken, ze hebben een fijn team mensen om zich heen verzameld en zijn alle drie nog gezond & blij, wat wil je nog meer! Onlangs vierden ze hun 5 jarig bestaan!

Het is voor Geert, Jiri en Samuel belangrijk dat ze bezig blijven met ontwikkelen. Zo willen ze bijvoorbeeld gaan onderzoeken of ze varkens kunnen gaan voeden op plantaardige reststromen uit Amsterdam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appels en tomaten die wij niet meer willen eten omdat er een beurs plekje op zit.
Inmiddels wordt Brandt & Levie ook in België verkocht en krijgen ze fanmail vanuit veel verschillende plekken op de wereld. Dus wie weet, gaat Brandt & Levie wel wereldwijd, te gek natuurlijk, als dit maar op de juiste manier gaat!

Hun tip voor iedereen die net begonnen is met het opzetten van een onderneming?

“ Zet niet één stap, maar twintig tegelijk. Er is geen vuistregel voor ondernemen. Blijf dichtbij je waarden en visie. Dat maakt je bedrijf. Zorg voor een goede conditie en gezondheid, want je gaat hard werken. Heel hard werken en dat vraagt soms veel doorzettingsvermogen. Zorg dat je georganiseerd bent en als je dat zelf niet bent, dat je iemand zoekt die dat wel is.”

Geduld & hard werken zijn voor mij toch wel de kernwoorden uit het verhaal van Brandt & Levie. Kies voor iets dat dicht bij je staat. Niet alleen een passie, maar ook iets waar je ervaring in hebt, een markt die je kent en waarin je iets wilt/kunt veranderen. Hoe zou jij beginnen? Ik ben benieuwd!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.