Sprinklr – Vergroent de stad en de vingers van alle Amsterdammers!

Sprinklr

Soms duurt het even voordat je voelt dat je klaar bent om te gaan ondernemen. Suzanne weet al een tijd dat ze graag wil ondernemen. Zes jaar geleden ligt er een business plan klaar voor een ander concept, maar ze zet het toch niet door.

Ze heeft nog wat tijd nodig, wil eerst nog leren. Ze werkt na haar studie rechten wel meteen in ondernemende functies bij PostNL en later bij de 1% Club. Functies waarin ze iets nieuws kan creëren. Willen bijdragen aan een iets mooiere wereld heeft er altijd al ingezeten en zeker bij de 1% Club wordt ze aangestoken met het sociaal/duurzaam ondernemen virus. Het is nu zeker: Haar eigen bedrijf moet ook echt iets bijdragen, impact hebben.

Voor de 1% Club is Suzanne in Gent waar ze wordt gegrepen door een pleidooi voor een groenere stad. En hier wordt het zaadje (;-)) gepland voor haar eigen bedrijf.

Valideren

Wonend in Amsterdam met haar vriend en twee kindjes heeft Suzanne wel behoefte aan groen om zich heen. Ze houdt ervan om haar huis vol planten te zetten, maar helaas overleven deze het bijna nooit… Dit moet anders kunnen.

“ Een groenere stad en zorgen dat mensen ook weten hoe ze hun planten in leven houden!”

Het idee start met een app die mensen helpt bij de verzorging van hun planten. Het helpt mensen om ervoor te zorgen dat, wanneer ze groen in huis halen, het ook groen blijft. Ze besluit één dag in de week minder te gaan werken, zodat ze haar idee kan valideren. Op naar de Intratuin waar ze aan honderden mensen haar idee voorlegt. Er is zeker wel behoefte aan meer informatie over onderhoud, maar er is nog meer behoefte aan een totaal oplossing. Dus niet alleen een app, maar ook zorgen voor de juiste planten op de juiste plek.

Daarom besluit Suzanne het concept te herzien. Niet alleen een app, maar ook het samenstellen van mooie plantenboxen, zodat klanten ook daar niet meer zelf over hoeven nadenken. Het idee voor de boxen valideert ze ook. Er worden dertig boxen samengesteld met mooie planten die goed bij elkaar passen. De planten komen van Nederlandse kwekers die op een duurzame manier kweken. Met de mensen die de boxen ontvangen, worden interviews afgenomen en gekeken naar wat goed is en wat beter kan.Sprinklr

Sprinklr

En dan gaat Suzanne ervoor! Zwanger van haar tweede kindje zegt ze haar baan op en gaat ze voor de lancering van Sprinklr via crowdfunding. Over risico nemen gesproken, maar ja dat hoort bij echte ondernemers. Als je weet dat je idee goed is, gaan!

“ Door voor crowdfunding te kiezen, heb ik het concept nog een keer kunnen testen, en mensen meteen kennis kunnen laten maken met mijn idee. Het zorgt voor een wij-gevoel. Dat je er samen voor gaat zorgen dat jouw concept er komt.”

En het komt er! De crowdfunding is succesvol en hierdoor kan Suzanne een goede start maken. Sprinklr maakt een mooie selectie van planten, die worden ingekocht bij duurzame kwekerijen, allemaal in Nederland en biologisch gekweekt. De Sprinklr selectie wordt bij je thuis bezorgd en vanaf dat moment heb je toegang tot de app. Hier kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om je planten goed te verzorgen. En kom je er even niet uit? Je kunt ook je vragen kwijt in de app.

“ Nu, ongeveer een jaar na de crowdfunding, kan ik alleen maar zeggen dat het ondernemen me enorm goed bevalt! Sprinklr heeft voor mij de perfecte combinatie van praktisch bezig zijn (met de planten, kwekers en op de werkplaats waar de planten worden verstuurd) en bezig zijn met de zakelijke kant en het bouwen van een business. Die combinatie vind ik super.”

Als ze berichten leest van klanten die schrijven dat het nu eindelijk lukt, dankzij de hulp van Sprinklr, om in een lekker groen huis te leven en alle planten in leven te houden, kan haar dag niet meer stuk. Dit is toch waar ze het voor doet en dan weet je dat het idee dat je had ook daadwerkelijk werkt.Sprinklr

Ondernemen

Loslaten is wel een dingetje als je net je eigen bedrijf hebt opzet.. Suzanne is nog erg zoekende naar een goede balans tussen werk en privé. Ze wil graag toe naar het creëren van een ritme waarbij dit meer in evenwicht komt. De uren die je dan in je bedrijf steekt, ben je fris en scherp.

Gelukkig heeft ze inmiddels al een goed team om zich heen verzameld waardoor het loslaten steeds een stukje gemakkelijker wordt. En ze heeft twee goede partners, waarvan één zich focust op de technische kant en de ander alles weet van planten, hierdoor kan Suzanne zich focussen op het zakelijke gedeelte en het verder uitbouwen van het bedrijf. Een goed complementair trio samen. Echt fijn om elkaar af en toe te kunnen ontlasten, maar ook goed aan te kunnen vullen.

Ondernemen is echt snel stappen kunnen zetten, veel proberen, veel leren. Niet lullen, maar poetsen. Dat is de mentaliteit van Suzanne en haar team en daar geniet ze enorm van! Elkaar vertrouwen geven.

“ Het allerleukste aan ondernemen vind ik dat je steeds weer ontdekt dat je meer kunt dan je denkt. Iedere week heb ik wel zo’n moment van ‘kan ik dit wel’ en dan verras ik mezelf weer doordat het dan gewoon lukt. Het is zo’n enorme leerschool, een leercurve in de hoogste versnelling, echt te gek.”

SprinklrOndernemen met impact

Ook de impact die ze maakt, vindt ze enorm belangrijk. Niet alleen de blije reacties van klanten, maar ook bijdragen aan een stuk bewustwording. Ze heeft veel gereisd, dus is zich wel snel gaan realiseren dat wat voor ons normaal is, helemaal niet zo normaal is. Onze planeet is best fragiel. Je kunt niet ten koste van alles je bedrijf runnen en geld verdienen.

“ ‘Reconnect to nature’ is onze slogan. Wanneer je mensen laat ervaren hoeveel moeite je eigenlijk moet doen om een mooie tros druiven te laten groeien, dan zullen ze niet zomaar meer iets weggooien.”

En alle planten komen uit Nederland, hebben dus geen verre reis hoeven afleggen, zijn niet geproduceerd onder erbarmelijke omstandigheden waar mensen op kwekerijen maar weinig verdienen en de hele dag pesticiden inademen. Sprinklr laat zien dat het anders kan.

Ambities

Suzanne heeft ambitieuze toekomst plannen! Voor de korte termijn staan een vervijfvoudiging van de omzet, een abonnementsmodel voor particulieren en bedrijven en een eerste stap naar het buitenland op haar wensenlijst.

“ Over vijf jaar wil ik met Sprinklr al meerdere grote steden in Europa groener hebben gemaakt op een duurzame manier. Lijkt me te gek als het ons lukt miljoenen mensen te bereiken die een groenere omgeving willen maar niet zo goed weten waar te beginnen en dat wij dan de oplossing kunnen bieden!”

Tips

Suzanne haar tips?

‘ Gaan! Valideer je idee, bijvoorbeeld door mensen te interviewen.’

‘ Toets je allerbelangrijkste aannames. Als ze blijken te kloppen, geeft dit je vleugels.’

‘ Neem jezelf en je idee serieus, maar ook de feedback die je op je plannen krijgt.’

‘ Breng je idee snel naar buiten, je hebt niet per se een heel business plan nodig om de eerste stappen te zetten.’

‘ En zorg voor goede adviseurs om je heen. Mensen uit verschillende hoeken die je kunnen helpen als je vastloopt en er ook voor zorgen dat je plannen realistisch blijven, juist als je met een sociale insteek onderneemt, is een andere kijk op dingen ook fijn.

En adviseurs zorgen ervoor dat je snel moet schakelen op bepaalde momenten.’

Kan jouw huis wel wat groen gebruiken en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wie weet past Sprinklr dan goed bij jou, check de site voor meer informatie.

 

 

Reacties