Startersinspiratie: De Kleine Valk

de kleine valk startersinspiratie

Startersinspiratie, de titel zegt het al, een nieuw terugkerend blog met de verhalen van mensen die net voor zichzelf zijn begonnen.

In deze eerste Startersinspiratie het verhaal van Danielle en Didi, eigenaresses van restaurant De Kleine Valk, op het Maria Heinekenplein in Amsterdam.foto4

Didi en Danielle zijn opgegroeid in een echte horeca familie, ja ja, heb je ‘m, de hint in de naam van het restaurant verwijst naar Van der Valk, de bekende hotelketen.

Als kleindochters van, stroomt het horecabloed bij Danielle en Didi door de aderen. Toch was het idee samen iets te beginnen er in eerste instantie helemaal niet. Nadat ze uit huis gingen kozen ze allebei hun eigen weg. Maar soms gebeurt er iets in je leven, waardoor je dingen anders gaat zien, de koers wijzigt, op zoek gaat naar wat je echt belangrijk vindt en leuk vindt om te doen. Dit is bij Didi en Danielle ook zeker het geval geweest. Daarover later meer!

Didi heeft altijd wel in de horeca willen werken. Ze studeerde Hospitality Management en ronde de studie zo snel mogelijk af om te kunnen gaan werken.  Ze heeft bij Van der Valk een interne opleiding gedaan, alle afdelingen gezien en werd helemaal klaargestoomd voor de horecawereld. Ze heeft altijd geleerd van haar opa om ervoor te zorgen dat je drie stappen harder loopt dan de rest. Na haar opleiding trok ze haar eigen plan en vertrok naar Aruba.

Danielle studeerde International Business in London en deed daarna haar master bij Nyenrode. Ze is aan het werk gegaan in de financiële recruitment.

foto1 foto2

Ze kozen dus na hun studies allebei duidelijk hun eigen weg en hadden niet gedacht ooit samen een bedrijf te gaan runnen. Maar vorig jaar gebeurde er iets heel ingrijpends. Hun moeder werd ernstig ziek en ze besloten bij hun moeder te gaan wonen, samen met hun broers, om de laatste maanden nog voor haar te kunnen zorgen en zoveel mogelijk tijd samen door te kunnen brengen.

Na haar overlijden probeerden ze allebei hun eigen leven weer op te pakken, Didi ging terug naar Aruba, Danielle naar Amsterdam. Maar het had hun beeld veranderd van wat écht belangrijk was en wat ze écht wilden. Je familie wordt ineens nog veel belangrijker dan die al was. Didi besloot uit Aruba te vertrekken en ging vlakbij haar zus wonen in Amsterdam.

Didi liep al langer rond met de droom haar eigen restaurant te beginnen. Danielle en zij spraken hierover en besloten er gewoon voor te gaan! Met de droom van Didi en Danielle, ging ook direct een wens in vervulling van de familie.

foto3
Al snel na hun besluit, kwam de prachtige locatie op het Maria Heinekenplein op hun pad en toen moesten er ineens vlug  knopen worden doorgehakt. Hun broers hielpen hen bij het uitzoeken van de financiering en samen bedachten ze het concept. Het concept is een goede mix geworden van beide persoonlijkheden. Comfort, goede stoelen, lekker kunnen relaxen. Een persoonlijke en huiselijke sfeer, met een hotellobby achtige feel . Van locatie tot opening ging razend snel. Na 10 weken werd  De Kleine Valk al geopend!

Horeca zit hen in het bloed, dus de knipoog naar Van der Valk zit ‘m bijvoorbeeld in de naam en in de gerechten die ze serveren (let maar goed op als je er gaat eten : )), maar voor de rest doen de meiden het helemaal op eigen kracht en vormen ze een ijzersterk team.

Danielle en Didi zijn tweelingzussen, maar toch heel verschillend. Didi is praktisch en niet van het leren, voert dingen liever gewoon direct uit. Danielle is leergierig en heeft het gevoel dat je nooit genoeg kunt weten. Eigenlijk de ideale combinatie dus! Danielle denkt, Didi doet.

foto6 foto7

In eerste instantie heeft Didi de operatie opgepakt, al het personeel opgeleid, trainingen gegeven en structuur aangebracht op de vloer en in de keuken.
Danielle heeft het hele financiële gedeelte voor haar rekening genomen, de contacten met leveranciers en de contractuele afwikkelingen wat betreft het personeel. Een heel logische verdeling gezien hun achtergrond en persoonlijkheden.
Inmiddels zijn de rollen iets veranderd. Danielle focust zich nu meer op de operatie en Didi is bezig met het vergroten van de zichtbaarheid/ naamsbekendheid.

Nu drie maanden na de opening beginnen de meiden een beetje te landen. In eerste instantie ben je alleen maar op de vloer. Je weet wel dat je het super druk gaat krijgen, maar toch overzie je niet wat er allemaal op je af gaat komen. Het duurt even voordat je weer adem kunt halen.
De praktische dingen zijn inmiddels zo goed als onder controle, waardoor ze zich nu ook kunnen gaan bezig houden met bijvoorbeeld het stuk marketing.

foto8Ze hebben allebei nog totaal geen spijt van hun keuze! Ze halen iedere dag heel veel voldoening uit het blij maken van hun gasten en worden gelukkig van de positieve reacties na een geslaagd feest. De gasten hebben echt prioriteit, daarvoor doe je het!

Hun droom? Ambitieus als ze zijn, willen ze heel graag zo snel mogelijk een tweede restaurant openen! Maar ze zijn hierin wel realistisch. Eerst moet alles helemaal als vanzelfsprekend gaan, moet De Kleine Valk top off mind worden wanneer mensen een avondje uit plannen en moet er een goede blauwdruk komen, die de gang van zaken tot in de puntjes beschrijft, voordat er een volgende stap wordt gezet.

foto9Loop jij al jaren met een idee, maar nog niet het lef gehad er ook daadwerkelijk iets mee te doen? Danielle en Didi zeggen hierover: “Een slechte keuze is uiteindelijk beter dan geen keuze.  En zorg voor de juiste partner, iemand die je aanvult en andersom!”

Ook geven ze aan gebruik te maken van de connecties die je hebt als je iets voor jezelf wilt beginnen. Zo hielp hun tante hen bijvoorbeeld bij het inrichten van het restaurant, zij is binnenhuis architecte.

Er gaat zoveel kracht en positiviteit uit van Didi en Danielle dat ik zeker weet dat als we elkaar over een jaar weer spreken er al druk gezocht wordt naar locatie nummer twee, of wie weet spreken we daar dan wel af, vlak voor de opening : )

Heel veel succes!

Meer info over De Kleine Valk? Kijk eens op hun website!

 

Reacties

2 reacties op “Startersinspiratie: De Kleine Valk

  1. Pingback: Best gelezen eerste jaar MEZpiration - MEZpiration

  2. Pingback: Een jaar later: De kleine Valk - MEZpiration

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.