Voor alle startende ondernemers – Drie meest gegeven tips!

ondernemen - drie meest gegeven tips

Inmiddels heb ik al heel wat ondernemers gesproken en ik vraag hen altijd hun tips voor startende ondernemers, mensen die willen gaan voor hun droom. Wil jij eindelijk die sprong in het diepe wagen en dat idee dat je in je hoofd hebt nu werkelijkheid zien worden? Dit zijn de drie meest gegeven tips van de ondernemers die ik in de afgelopen twee jaar heb opgesproken, de tips die ik meegeef aan mensen die ik adviseer en waaraan ik mezelf ook altijd herinner :-).

1. Ga praten!

Zorg ervoor dat je jouw idee met anderen deelt. Gaan ze er dan niet met jouw idee van door? Breng ik mijn idee niet in gevaar? Door er niet over te praten, kun je ook niet klankborden, kun je jouw idee niet spiegelen, niet verder vormgeven. Praten helpt juist om te komen waar je wil komen. Je wilt van start kunnen met een idee waarvan je weet dat het aan gaat slaan, dat mensen er op zitten te wachten, een idee waar je anderen al over gesproken hebt en hun adviezen al in mee hebt kunnen nemen.

Ben niet bang om te delen. Pas dan krijgt je idee meer vorm en krijg je de energie en het vertrouwen er ook daadwerkelijk voor te gaan.
Extra tipje dat ook veel wordt gegeven: Blijf wel altijd op jezelf vertrouwen en van je eigen gevoel uit gaan. Volg niet klakkeloos ieder advies op. Geloof in je eigen gevoel, volg je eigen kompas, zoals Roland van People’s Avenue het omschreef.

2. Ga doen!

Een belangrijke tip die ik zelf ook dagelijks probeer toe te passen! Natuurlijk, de grote lijnen moeten duidelijk zijn, je moet weten wat je wil, waarom je dit wil en weten hoe je dit ongeveer wil gaan vormgeven. Maar ga niet over analyseren. Op een gegeven moment moet je ook gewoon gaan doen. Je krijgt een veel beter/helderder beeld bij dingen als je eenmaal aan de slag bent. Ook als je al begonnen bent, kun je bijsturen.

Zo vertelde Romee van de Borrelbox dat ze enorm heeft lopen twijfelen in het begin. Zijn de hapjes al we goed genoeg? Hoe pak ik het aan met de verpakkingen? Pas toen ze gewoon ging doen en de eerste boxen maakte voor vrienden en familie kreeg ze feedback en kon ze verder gaan met uitproberen en optimaliseren.

Ik zelf heb het ook al ervaren. Het is moeilijk om jezelf in de markt te zetten. Wie ben ik, waar ben ik goed in, wie wil ik als klant. Door te gaan doen, kom je erachter wat je het allerleukst vindt. Hierdoor was voor mij heel snel duidelijk dat mijn oude site niet meer bij me paste. Door te doen, heb ik nu een site waar ik heel blij mee ben en heb ik bijvoorbeeld ervaren hoeveel energie ik haal uit nieuwe dingen proberen, zoals grafisch ontwerp.

Dus: NIET DENKEN, MAAR DOEN!

3. Doorzetten!

De aller belangrijkste tip wanneer je wil gaan ondernemen, deze tip wordt door alle ondernemers gegeven. Doorzetten! Vallen en weer opstaan, vallen, leren en beter worden. Het is niet erg om fouten te maken, gebruik deze fouten om het in de toekomst anders te doen.

Ondernemen is echt doorzetten. Soms is ondernemen gewoon helemaal niet leuk, het is keihard werken en er gaan geregeld dingen mis, vaak dingen waar je zelf maar weinig invloed op hebt. Probeer toch altijd het heft in handen te houden, voor ieder probleem is een oplossing, als je maar volhoudt, doorzet en heel belangrijk weer: Blijf staan voor jouw idee, blijf er voor gaan.

Voor mij zijn de afgelopen twee jaar ook vallen en weer opstaan geweest en heb ik ook echt wel momenten gehad dat ik mijn laptop door de ramen wilde smijten, dat is alleen beetje zonde en helpt niet ;-). Even afstand nemen en dan gewoon weer doorgaan. De aanhouder wint.

Ik hoop dat deze tips het vuurtje doen oplaaien en dat het ervoor zorgt dat je die stap durft te zetten en ervoor gaat. Want ondanks dat ondernemen echt vallen en weer opstaan is, ben ik nog steeds ontzettend blij met de keuze die ik heb gemaakt en ik weet zeker alle ondernemers die ik tot nu toe heb gesproken ook.
Houd in je achterhoofd: Bij niemand gaat het vanzelf, ook al lijkt dat soms zo door alle mooie plaatjes op social media, echt, voor iedereen is het hard werken. De tegenvallers zijn soms groot, maar de succesmomenten daarom ook des te groter & leuker!

Kun je wel wat hulp gebruiken om die eerste stappen te zetten? Wie weet kan ik je met een Business Boost al een heel eind op weg helpen!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.