Voor alle startende ondernemers – Drie meest gegeven tips

Tips voor beginnende ondernemers

Inmiddels heb ik al heel wat ondernemers gesproken en ik vraag hen altijd naar tips voor startende ondernemers, mensen die willen gaan voor hun droom. Wil jij eindelijk die sprong in het diepe wagen en dat idee dat je in je hoofd hebt nu werkelijkheid zien worden? Dit zijn de drie meest gegeven tips van de ondernemers die ik de afgelopen 5 jaar hebben gesproken, de tips die ik meegeef aan mensen die ik adviseer en waaraan ik mezelf ook altijd herinner :-).

1. Ga praten

Zorg ervoor dat je jouw idee met anderen deelt. Gaan ze er dan niet met jouw idee van door? Breng ik mijn idee niet in gevaar? Door er niet over te praten, kun je ook niet klankborden, kun je jouw idee niet spiegelen, niet verder vormgeven. Praten helpt juist om te komen waar je wil komen. Je wil van start kunnen met een idee waarvan je weet dat het aan gaat slaan, dat mensen er op zitten te wachten, een idee waar je anderen al over gesproken hebt en hun adviezen al in mee hebt kunnen nemen.

Ben niet bang om te delen. Pas dan krijgt je idee meer vorm en krijg je de energie en het vertrouwen er ook daadwerkelijk voor te gaan.

Extra tipje dat ook veel wordt gegeven: Blijf wel altijd op jezelf vertrouwen en van je eigen gevoel uit gaan. Volg niet klakkeloos ieder advies op. Sascha van Sasha Lara The Brand zei hierover: “Kijk eerst of het bij je past voordat je er iets mee doet.” Lees hier het interview met haar.

2. Ga doen

Een belangrijke tip die ik zelf ook dagelijks probeer toe te passen! Natuurlijk, de grote lijnen moeten duidelijk zijn, je moet weten wat je wil, waarom je dit wil en weten hoe je dit ongeveer wil gaan vormgeven. Maar ga niet over analyseren. Op een gegeven moment moet je ook gewoon gaan doen. Je krijgt een veel beter/helderder beeld bij dingen als je eenmaal aan de slag bent. Ook als je al begonnen bent, kun je bijsturen.

Zo tipt ook Do van Gebrouwen door Vrouwen. “Ga het vooral gewoon proberen. Als het veiliger voelt, kun je er eventueel nog een vaste baan naast houden voor een aantal dagen in de week.”

In onze blog over parttime ondernemen lees je meer tips over het combineren van het ondernemerschap met een baan in loondienst.

Ik zelf heb het ook al ervaren. Het is moeilijk om jezelf in de markt te zetten. Wie ben ik, waar ben ik goed in, wie wil ik als klant. Door te gaan doen, kom je erachter wat je het allerleukst vindt. Hierdoor zijn er bij mij persoonlijk ook behoorlijk wat dingen veranderd de afgelopen jaren. Zo deed ik eerder veel uitvoerend marketing werk, maar dat vond ik niet het leukst. Nu focus ik me volledig op het stuk merkstrategie met mijn bedrijf Bureau MEZpiration. Dat past, dat voelt goed en dat heb ik ontdekt door te doen.

Dus: NIET DENKEN, MAAR DOEN!

3. Doorzetten

De allerbelangrijkste tip wanneer je wil gaan ondernemen, deze tip wordt door alle ondernemers gegeven. Doorzetten! Vallen en weer opstaan, vallen, leren en beter worden. Het is niet erg om fouten te maken, gebruik deze fouten om het in de toekomst anders te doen.

Ondernemen is echt doorzetten. Soms is ondernemen gewoon helemaal niet leuk, het is keihard werken en er gaan geregeld dingen mis, vaak dingen waar je zelf maar weinig invloed op hebt. Probeer toch altijd het heft in handen te houden, voor ieder probleem is een oplossing, als je maar volhoudt, doorzet en heel belangrijk weer: Blijf staan voor jouw idee, blijf er voor gaan.

Met haar bijzondere kaarsenlabel Me & Mats heeft Astrid de route die je aflegt als ondernemer mooi verwoord in haar ondernemersverhaal:

“Ik krijg enorm veel energie van ondernemen, ik vind het echt een feest en voorrecht om dit te kunnen doen. Alle ups en downs horen daarbij. In alles zit een les waar je weer iets mee kunt.” 

Je groeit juist van alle ups en downs. Voor mij zijn de afgelopen jaren ook vallen en weer opstaan geweest en heb ik ook echt wel momenten gehad dat ik mijn laptop door de ramen wilde smijten, dat is alleen beetje zonde en helpt niet ;-). Even afstand nemen en dan gewoon weer doorgaan. De aanhouder wint.

Ik hoop dat deze tips het vuurtje doen oplaaien en dat het ervoor zorgt dat je die stap durft te zetten en ervoor gaat. Want ondanks dat ondernemen echt vallen en weer opstaan is, ben ik nog steeds ontzettend blij met de keuze die ik heb gemaakt en ik weet zeker alle ondernemers die ik tot nu toe heb gesproken ook.

Starten is makkelijk, maar ondernemen gaat niet vanzelf

Houd in je achterhoofd: Bij niemand gaat het vanzelf, ook al lijkt dat soms zo door alle mooie plaatjes op social media, echt, voor iedereen is het hard werken. De tegenvallers zijn soms groot, maar de succesmomenten daarom ook des te groter & leuker!

Meer tips voor startende ondernemers

Op MEZpiration vind je inmiddels meer dan 50 verhalen van inspirerende ondernemers die de sprong waagden. Ook delen we allerlei tips over marketing en ondernemen waar je als startende ondernemer veel aan hebt.

 

Reacties

Een reactie op “Voor alle startende ondernemers – Drie meest gegeven tips

  1. Pingback: Parttime ondernemen, ook deze ondernemers zijn zo begonnen - MEZpiration

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.