Zo werd ik een fulltime reisblogger! – Door reisblogger Elke Salverda

reisblogger

Ik had nooit de ambitie om een reisblogger te worden, het gebeurde gewoon. Ik ben het soort meisje dat haar hart volgt en dit heeft mij altijd op de juiste plek gebracht. Ik doe precies wat op dat moment goed voelt. Ik wilde bijvoorbeeld verhuizen naar Londen toen ik 17 jaar oud was, dus deed ik dat. Geen probleem. (Nu ik zo terug denk, was het nogal een big deal, maar op dat moment voelde het heel normaal). Ik heb altijd op mijn intuïtie vertrouwd. Ik hield altijd al van schrijven, maar ik heb nooit een journalistieke studie gevolgd. Ik heb het gewoon gedaan. Ik begon te schrijven voor mezelf, toen voor een blog en wat andere online platformen en op de een of andere manier rolde het balletje verder. Reizen is wel altijd een groot deel van mijn leven geweest, dus het duurde niet lang voordat het alleen maar logisch was om deze twee passies te combineren. Ik dacht nooit: ‘ Ik kan dit niet’. Gewoon doen.

Time is Key

Hoe start je een professioneel reisblog? Naast het kopen van een goed WordPress thema, het bedenken van een website naam en het maken van een mooi visitekaartje, moet je een hoop tijd investeren. Ik had een full-time baan, dus spendeerde ik al mijn avonduren aan het bouwen en schrijven van mijn website. Geen uitzonderingen in het weekend. Ik had minder tijd voor mijn vrienden, geen date-night met mijn vriendje of leuke etentjes. Maar uiteindelijk begon het zijn vruchten af te werpen. De website was klaar, en het blog ging LIVE. Een angstig moment, maar wow, zo veel mensen bezochten de website die dag! Mensen vonden het leuk!

Na deze dag begon de real deal. Ik moest content creëren en mijn lezers leren kennen. Wat vinden ze leuk? Hoe ga ik ervoor zorgen dat Wander-Lust boven aan de Google Pagina gevonden wordt en hoe krijg ik mijn eerste 2000 bezoekers, laat staan 10.000 unieke bezoekers?! Genoeg vragen waar ik het antwoord niet op wist. Maar na een paar maanden merkte ik dat Wander-Lust langzaam maar zeker begon te groeien. De social media kanalen groeide (Instagram en Facebook) en ik hoorde mensen praten over mijn blog.

Wees professioneel

Er zijn een paar dingen die je moet doen om te zorgen dat je tot de “Big Fish” behoort.

 • Regel een professionele fotoshoot. Je hebt vast wel een kennis die weet hoe je goeie foto’s moet schieten. Trakteer hem of haar op een lekkere lunch en je hebt een mooie set van foto’s die je kunt gebruiken voor je website, social media en artikelen. Ook al gaat je blog niet over jezelf, het is altijd handig om deze foto’s achterhand te hebben.
 • Ontwerp een logo en laat visitekaartjes printen. Mijn beste vriendin is grafisch ontwerpster, dus ik had geluk, maar het is de investering waard. Dit logo laat je terugkomen op de website en social media.
 • Creëer een Media Kit. Dit is waar je al je blog informatie in zet. In het begin zijn de cijfers misschien niet zo uitmuntend, maar je laat zo zeker een professionele kant van jezelf zien.
 • Neem contact op met PR bureaus. Het beste is een face to face meeting, dus stel voor om een kop koffie te drinken. Zorg dat je een elevator pitch klaar hebt en een antwoord op de vraag: Waarom is jouw blog anders dan die van anderen?
 • Bezoek PR evenementen. Zodra je contact hebt gemaakt met PR bureaus, zul je uitnodigingen ontvangen voor evenementen. Ga! Vooral in het begin. Netwerk je ass off, maar blijf jezelf. Maak kennis met andere bloggers en leer van ze, laat je inspireren. Probeer altijd iets te posten of te schrijven over het merk waarvoor je bent uitgenodigd. Zo zullen ze jou de volgende keer weer uitnodigen.
 • Sta niet te laat op en begin de dag met het beantwoorden van je mailtjes. Schrijf je to do’s op en werk je lijstje af. Zo werk je efficiënt en heb je meer tijd voor creativiteit.

Begin geld te verdienen

Het klinkt misschien cliché, maar ik ben geen reisblogger geworden, omdat ik veel geld wilde verdienen. Als dit mijn doel was, dan was ik wel tandarts of makelaar geworden. Nee, ik begon met Wander-Lust, omdat ik verschrikkelijk veel liefde heb voor reizen. Door deze passie werk ik met gemak uren aan mijn blog zonder het nemen van pauze. Ik had het geluk dat ik wat geld had gespaard toen ik besloot om mijn baan op te zeggen. Zo kon ik alle aandacht richten op mijn blog zonder dat ik me zorgen maakte over het betalen van de huur. Na een paar maanden kreeg ik mijn eerste betaalde klus binnen en volgde er wat persreizen. Door je volledig in te zetten voor je droom en hard te werken, kom je echt een heel eind. Wander-Lust is nog lang niet daar waar ik het wil hebben, maar nu reis ik de wereld rond om nieuwe plekken te ontdekken en kan ik er van leven!

Begin jij net een blog of website en wil je advies over hoe ik het gedaan heb, laat een berichtje achter hieronder en ik probeer je te helpen waar ik kan!

Liefs,

Elke

Reacties

2 reacties op “Zo werd ik een fulltime reisblogger! – Door reisblogger Elke Salverda

 1. Barbara zegt:

  Hi,
  Ik heb een blog over de dingen die ik de moeite vind om op te schrijven. Niet overdreven speciaal maar gewoon omdat ik van schrijven houd. Mijn vriend en ik gaan in 2022 beginnen aan een minstens 1 jaar durende wereldreis. Ik wil hierbij zoveel mogelijk vastleggen en als er door een extra centje valt te verdienen tijdens het reizen zou het meegenomen zijn. Alle tips zijn dus welkom

  • marieke zegt:

   Hi Barbara,

   Excuus voor mijn late reactie, had je bericht niet eerder gezien, slordig.
   Geld verdienen via je blog is, zeg ik je meteen eerlijk, een behoorlijke uitdaging. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je een groot bereik creëert, door heel regelmatig waardevolle artikelen toe te voegen en er hiermee voor te zorgen dat je bezoekers blijft aantrekken.
   Daarnaast zou ik je adviseren om te kijken naar affiliate samenwerkingen. Hierbij plaats je een linkje naar een product op je website. Wanneer bezoekers via jouw website een product kopen, krijg je hier een klein percentage van. Let wel: dit gaat om kleine bedragen, dus wordt interessanter naarmate het bezoekers aantal stijgt.
   Heel veel succes. En veel plezier alvast op wereldreis.

   Marieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.