Je eigen webshop beginnen: 4 tips van TheHomeMuse

Tips voor je eigen webshop

Anne-Margreet Jonkman heeft een eigen webshop in handgegoten kaarsen van sojawas: The Home Muse. Ze is in 2020 begonnen met een online shop op Etsy, een wereldwijde marktplaats voor handgemaakte producten, maar droomt al van een eigen webshop voor haar interieurlabel in de toekomst. Alles op zijn tijd: nu bouwt Anne-Margreet haar merk stap voor stap uit en heeft ze in korte tijd best veel verkopen gerealiseerd. We vroegen haar naar tips voor creatieve makers die ook een eigen shop willen beginnen.

Begin gewoon, het hoeft niet meteen perfect

Je kunt het jezelf heel moeilijk maken als je álles wilt uitdenken van tevoren. Dat is zonde, want juist door te doen leer je wat het best werkt voor jouw shop.

“Ik heb er bewust voor gekozen om niet direct alles aan te schaffen, omdat ik eerst wilde ontdekken welk type kaars het best verkoopt. Zo ben ik met een paar mallen begonnen om mijn kaarsen in te gieten. Van de kaarsen die goed lopen, heb ik extra mallen besteld zodat ik sneller aan de vraag kan voldoen. Alles wat ik verdien met TheHomeMuse, investeer ik voorlopig weer in de shop. Zo groei ik organisch mee met mijn bestellingen.”

Webshop tips van TheHomeMuseHoud het overzichtelijk en knip het werk op in kleine stappen

Richt je op de belangrijkste dingen die nodig zijn om je webshop nú te laten groeien. In het geval van TheHomeMuse zijn dat: genoeg kaarsen op voorraad, dat er producten op Etsy staan, voldoende mallen om kaarsen bij te maken en goed beeldmateriaal.

Misschien maak je jouw plannen voor een shop ook wel veel te groot waardoor het niet lukt om te beginnen, net als Anne-Margreet deed: “Al langer zocht ik iets om mijn creativiteit in kwijt te kunnen naast mijn werk als contentmanager. Ik heb eerder geëxperimenteerd met kaarsen, maar ik liep vast omdat ik te veel ideeën had. TheHomeMuse ontstond toen ik besloot om het overzichtelijk te houden en te werken in kleine, concrete stappen. Het is zonde om je te laten intimideren door alle andere stappen die je óók nog kunt nemen. Je hoeft niet per se eerst een eigen website te maken of 10.000 volgers op Instagram te hebben.”

In de toekomst wil Anne-Margreet TheHomeMuse graag laten uitgroeien tot een op zichzelf staand interieur label met meer dan alleen kaarsen, maar om het behapbaar te houden heeft ze voor nu kleinere doelen. Ze zou bijvoorbeeld graag werken met duurzaam verpakkingsmateriaal en experimenteert met zelfgemaakte mallen voor extra unieke kaarsen.

Neem de tijd om te experimenteren

Als je een webshop begint komt er veel op je af. Je producten of creaties zijn belangrijk, maar ook de bedrijfskant heeft aandacht nodig. Denk bijvoorbeeld aan een goed verdienmodel, logistiek en marketing. Neem de tijd om te ontdekken wat bij jou en je merk past.

“Ik ben aan het onderzoeken wat mensen voor handgegoten sojakaarsen willen betalen. Dat doe ik door te kijken naar wat concurrenten doen, maar ook door te experimenteren met kortingen, extraatjes of verzendkosten. Daardoor weet ik nu dat het voor mijn producten het best werkt om geen verzendkosten te rekenen.”

Denk ook na over wat je níet leuk vindt en besteed dat uit

Probeer een oplossing te vinden voor werkzaamheden die je niet met plezier doet, om te voorkomen dat het je tegenhoudt in je groei.

“Zelf loop ik er nu nog niet concreet tegenaan. Als er een moment komt dat ik het inpakken van producten vervelend ga vinden, zou ik erover nadenken wat ik daaraan kan doen. Misschien kun je er wel een machine voor kopen die het je makkelijker maakt.” Tips om je eigen webshop te beginnen van TheHomeMuse

Als je het goed aanpakt houd je meer tijd over voor de dingen die je het allerleukst vindt. Anne-Margreet kan haar ei helemaal kwijt in het opbouwen van een sterk merk. Ze besteedt haar tijd graag aan het maken van branded content die een bepaald gevoel oproept bij haar doelgroep. Zo wil Anne-Margreet met haar beelden een romantische en huiselijke sfeer neerzetten.

“Goede productfoto’s zijn een must voor elke webshop. Om de vormen nog beter zichtbaar te maken zijn er op TheHomeMuse 3D-video’s te vinden van elk type kaars.”

Ben je benieuwd naar de handgegoten kaarsen van Anne-Margreet? Je vindt de vegan en eco-vriendelijke kaarsen in de TheHomeMuse shop.

TheHomeMuse is ook te vinden op Instagram.

Meer ondernemerstips?

Bekijk ook onze blogs met tips over PR, marketing en andere ondernemerslessen.

Reacties