Parttime ondernemen, ook deze ondernemers zijn zo begonnen

Parttime ondernemen en andere ondernemerslessen

Heb jij een goed idee voor een eigen bedrijf of wil je je diensten aanbieden als ZZP’er? Ga ervoor, dat is wat wij bij MEZpiration zouden zeggen. Misschien ben jij iemand die graag in het diepe springt, of misschien wil je eerst uitzoeken of je plan werkt met parttime ondernemen. Er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat je doet wat bij jou past, niet wat ‘hoort’.

Het kan lastig zijn om je bedrijf te combineren met een baan in loondienst, maar waar een wil is is een weg. Door je vaste baan kun je niet continu bezig zijn met het ondernemerschap. Vaak besteden parttime ondernemers elk vrije uurtje, ook in de avonden en weekenden, aan hun bedrijf waardoor ze minder vrije tijd hebben.

Op Mezpiration.nl delen we interviews met ondernemers vóór (startende) ondernemers die voor hun droom gaan. Veel ondernemers die wij geïnterviewd hebben de afgelopen vijf jaar zijn begonnen met parttime ondernemen. Sommigen blijven dat doen, voor hen werkt dat goed. En anderen merken na een tijdje dat hun bedrijf succesvol genoeg is en gaan er fulltime voor.

Andere ondernemers doen het bijvoorbeeld zo

Laat je inspireren door hoe andere ondernemers het doen om te ontdekken wat het beste bij jou past.

 • Wat als een hobby begon is nu een goed lopend speciaalbieren label. Je kent de biertjes van de zussen Do en Tessel misschien als ‘Gebrouwen door Vrouwen’. Eind 2015 merkten ze dat het brouwen eigenlijk niet meer te combineren is met hun baan. De hoeveelheden die ze op dat moment kunnen produceren, zijn nog aan de lage kant, waardoor ze enkel quitte spelen. Tijd voor de volgende stap, de echte sprong in het diepe. Een eerste lening, tijd voor grotere aantallen. Ze zeggen allebei hun baan vaarwel en gaan fulltime bezig met Gebrouwen door Vrouwen. En met succes! Na drie maanden kunnen Tessel en Do zichzelf al een eerste salaris betalen. Meer lezen? Tessel en Do vertellen je er in hun ondernemersverhaal meer over.
 • Nina Weerman is met NICE ijs gestart in 2012, naast haar werk als consultant. Het begon allemaal met zelf ijs maken en verkopen op festivals vanuit een caravan. Het liep dusdanig storm met de ijsjes dat Nina zich vanaf 2014 volledig op NICE heeft gericht. Verder lezen? Bekijk Nina’s verhaal over haar bedrijf NICE.
 • Imke van de Venne van WOOD you reCYCLE blaast oude fietsonderdelen nieuw leven in door er interieuraccessoires van te maken. Dat doet ze al vier jaar parttime, daarnaast geeft ze advies en onderwijs aan kinderen die langdurig ziek zijn. Een goede balans, volgens Imke. In beide kan ze haar ei kwijt, want betekenisvol werk doen is haar belangrijkste drijfveer. “Het zou tof zijn om in de toekomst helemaal mijn inkomsten met WOOD you reCYCLE te kunnen verdienen. Dat is best een uitdaging bij duurzaam ondernemen, omdat het gaat om relatief dure productieprocessen.” Lees ook het ondernemersverhaal van Imke.
 • Astrid van der Hoeven van Me & Mats was niet van plan om te gaan ondernemen, maar een aantal jaar na het overlijden van haar zoontje Mats merkt ze dat het werk wat ze doet haar niet meer hetzelfde plezier brengt als voorheen. “Hart en hoofd zijn op dat moment niet meer in balans. Ik besluit ontslag te nemen. In deze periode krijg ik steeds vaker te horen dat ik iets met de kaarsen moet gaan doen. Een vriendin van me zegt: ‘Waarom ga je niet op een beurs staan.’ Ik besluit dit te doen, ook al heb op dat moment ik nog geen voorraad of, op prijzen na, verdere dingen helemaal uitgedacht.” Benieuwd hoe hieruit het label Me & Mats ontstaan is? Bekijk het ondernemersverhaal van Astrid.

Praktische tips

Op MEZpiration delen we vooral inspirerende verhalen van andere ondernemers en praktische tips. Als je wilt weten wat het financieel voor jou betekent om parttime te ondernemen, kun je het beste even kijken op de site van de Belastingdienst. Wel delen we graag wat praktische tips met je voor als je parttime gaat ondernemen.

 • Je moet voldoen aan het urencriterium om als ondernemer bepaalde belastingvoordelen te kunnen krijgen. Je krijgt ondernemersaftrek bijvoorbeeld alleen als je 1225 uur aan je onderneming hebt besteed. Dat kan een overweging zijn in je keuze om parttime te ondernemen.
 • Neem niet teveel hooi op je vork en maak goede planningen. Misschien zijn vaste momenten en dagen waarop je aan bepaalde onderdelen van je bedrijf werkt voor jou handig. Bijvoorbeeld elke woensdagmiddag tijd voor sales of elke zaterdagochtend schrijf je blogs.
 • Maak ook goede afspraken met het bedrijf waarvoor je in loondienst werkt. Als dat lukt kan het fijn zijn om je werktijden flexibel in te plannen. Dat geeft je wat meer flexibiliteit in de omgang met eventuele klanten.
 • Besteed dingen uit waar je minder goed in bent of die je niet leuk vindt om te doen. Je tijd is schaars, juist als je parttime onderneemt.
 • Zorg ook voor een goede balans tussen privé en werk. Het is verleidelijk om continu te werken, maar vergeet niet om self care momentjes in te plannen. Als je lekker in je vel zit, gaat ook je bedrijf beter.
 • Ga netwerken: werk samen of kom in contact met andere ondernemers. Je kunt zo inspiratie opdoen en tips met elkaar delen.

Doe wat bij jou past

We hebben een aantal verhalen van andere ondernemers gedeeld. Sommige van hen springen meteen in het diepe, maar veel anderen tasten het ondernemerschap eerst af naast een baan. Wij kunnen je aanraden om je goed in te lezen, maar je vooral ook te laten inspireren door andere ondernemers. Ga praten met mensen die iets doen wat jij graag zou willen doen: hoe hebben zij het aangepakt? Probeer zo te ontdekken wat goed voelt voor jou en geniet vooral ook van de reis ernaar toe!

Misschien zijn onze tips voor startende ondernemers ook iets voor jou.

Reacties

Een reactie op “Parttime ondernemen, ook deze ondernemers zijn zo begonnen

 1. Pingback: Voor alle startende ondernemers - Drie meest gegeven tips - MEZpiration

Reacties zijn gesloten.