Ondernemen met MEZ Tip #1 – Zorg voor een stevig fundament

Ondernemen met MEZ #tip 1

Naast dat ik blog voor MEZpiration en hierdoor veel interessante ondernemers ontmoet, ben ik ook marketeer. Ook hierdoor ontmoet ik heel veel leuke ondernemers die bezig zijn hun bedrijf op te bouwen of uit te bouwen.

Ik ondersteun vaak bij het bouwen of het verstevigen van het fundament van de organisatie en het opzetten van passende strategieën om gestelde doelen te bereiken.

Fundament

Ben je van plan voor jezelf te beginnen, dan is mijn tip: Zorg voor een stevig fundament!

Of ik hier mee bedoel dat je maanden moet gaan zitten broeden op een business plan? Een jaar moet nemen om alles tot in de details uitgedacht te krijgen?
Zeker niet! Hoe langer je nadenkt, hoe meer twijfels, eventuele angsten die de kop op steken. Ondernemen is doen.

Maar tijdens dit ‘doen’, is het wel heel belangrijk om altijd voor ogen te houden wat je doet en voor wie. Dus mijn advies is om dit van te voren voor jezelf op te schrijven.

  • Wat wil ik gaan doen?
  • Wat is mijn doel? Waarom?
  • Voor wie doe ik dit/voor wie is dit interessant?

Dit geeft je in het begin houvast en richting en zorgt ervoor dat je weet met welke boodschap en tot wie jij je gaat richten.

Reflecteer

Als je eenmaal bent begonnen, gebeuren er vaak twintig dingen tegelijk en kun je de basis/het fundament nog wel eens uit het oog verliezen. Zorg ervoor dat je geregeld even reflecteert: Wat had ik voor ogen? Op wie richt ik me? Wat is mijn doel? Voel ik me nog goed bij de richting die ik nu heb gekozen? Dit zorgt ervoor dat je in de gaten houdt of je nog op de juiste weg zit en kun je op tijd bijsturen.

En het kan natuurlijk zo zijn dat met de tijd de antwoorden op de vragen veranderen, omdat de vraag in de markt veranderd, omdat jij merkt dat het doel dat je voor ogen had wat afwijkt van wat je nu doet. Helemaal niet erg, maar ben je hier wel bewust van. Zo blijf je altijd op het spoor zitten waar je graag wilt zitten.

Succes met het bouwen of aanscherpen van jouw bedrijfs-fundament!

Samen sparren en even een spiegel voor gehouden krijgen? Dit kan wonderen doen en voor je het weet, zit je weer op de weg die je voor ogen had! Dus mail gerust ;-).

www.mezpiration.nl/marketing

Reacties