Deze feestelijke aardbeien/frambozen kwarktaart is super lekker en het is nog eens een gezonde variant ook!
Je kunt natuurlijk lekker variëren met dit recept. Andere fruit soorten gebruiken, een keer wat gemalen nootjes toevoegen in de bodem, stukjes gehakte chocolade door het kwarkmengsel, gewoon een beetje uitproberen.
Ik gebruik agar agar in plaats van gelatine. Het is gemaakt van alg en werkt net zo goed als gelatine. Mijn kwarktaart is geen echte kwarktaart, omdat ik biogarde gebruik in plaats van kwark, maar beiden kan prima dus kies wat jij het lekkerst vindt.
Nodig?
Deeg
75 gr. rijstmeel
75 gr. amandelmeel
100 gr. kokosolie
40 gr. kokosbloesemsuiker
1/2 ei
1 tl. kaneel
Kwarkvulling
500 gr. biogarde (of kwark)
1/2 zakje (2,5 gr) agar agar
225 gr. frambozen/aardbeien
125 ml appelsap
Aan de slag!
Pak een vergiet en doe hier een theedoek in. Doe de biogarde erin zodat deze een beetje kan uitlekken. Kies je ervoor kwark te gebruiken, dan is dit niet nodig. Gebruik je diepvries fruit, weeg dit dan alvast af en laat het rustig ontdooien.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in. Ik heb een vierkant blik gebruikt (18×18), een andere vorm kan natuurlijk ook prima.
Om het deeg te maken, maak je een cirkel op je aanrecht van de meel, de suiker en de kaneel. In het midden doe je het beetje ei en de kokosolie en je kneed alles rustig door elkaar. De kokosolie krijg je goed gemengd door het deeg rustig door je handen te wrijven. Zodra je een mooi deeg hebt is het klaar.
Bedek de bodem van het bakblik met het deeg, ongeveer 0,5 cm dik, mag ook wat meer zijn. Ik houd bij deze vorm een klein beetje deeg over. Hier kun je altijd later een koek van bakken. Prik gaatjes in de bodem met een vork, zodat het deeg laag blijft en plaats het nu in de oven voor ongeveer 15/20 minuten.
Haal de bodem uit de oven en laat deze afkoelen en uitharden.
Nu kun je aan de slag met de vulling. Doe het ontdooide fruit in een keukenmachine en pureer dit. Pak een pannetje en laat op een laag vuurtje een beetje opwarmen.
Doe de biogarde in een grote kom en zodra het gepureerde fruit lekker warm is kun je het bij de biogarde doen. Klop het kort even luchtig met een handmixer.
Doe de appelsap in een pannetje en doe hier de agar agar bij. Blijf op een laag vuurtje rustig roeren tot de appelsap kookt, dit hoeft geen doorkoken te zijn, maar gewoon tot je kleine belletjes ziet. Laat het mengsel zo even rustig koken, zonder te stoppen met roeren.
Na twee minuten giet je de appelsap beetje bij beetje bij het fruitmengsel terwijl je de handmixer aan hebt. Is alles goed met elkaar gemengd, giet het mengsel dan op de bodem. Het mengsel lijkt nog heel dun, maar geen zorgen, komt goed : ).
Plaats de taart nu een half uurtje in de koelkast en je zult zien, het resultaat is een heerlijke aardbeien/frambozen kwarktaart! Let the party begin!