Van ontslag naar idee
Yvette werkt acht jaar als adviseur in de vastgoed. Een prima baan, leuke collega’s en een goed salaris. En toch mist ze iets. Ze zou graag iets positievers willen bijdragen. Wat dit precies moet gaan worden, weet ze nog niet.
Ze besluit haar baan op te zeggen en vanuit daar opzoek te gaan naar wat ze wil, wat hetgeen is dat ze mist in haar baan als adviseur.
Er zijn meerdere ideeën die de revue passeren, het idee om duurzame kinderkleding die mensen met een gerust hart kunnen kopen op de markt te brengen blijft hangen.
Yvette is op dat moment net zwanger van haar tweede. Wanneer ze zoekt naar leuke kinderkleding is het niet altijd duidelijk te achterhalen of de kleding duurzaam gemaakt is. Wanneer dat wel duidelijk is, past de stijl niet echt bij wat Yvette leuk vindt.
Binki
Dit moet haar positieve bijdrage gaan worden: Het slechte vervangen door een mooi nieuw duurzaam kinderkleding-label, met helder keurmerk.
Het ondernemen is heel wat anders dan een baan in loondienst. Je hebt eigenlijk meerdere banen tegelijk. Van ontwerpen, de zoektocht naar producenten, het ontwikkelen van een website tot aan de administratieve zaken.
“ Het kost tijd om alles goed uit te zoeken en jezelf overal in te verdiepen. Ik heb me vanaf het begin af aan voorgenomen alles stap voor stap te doen.”
Yvette pakt verschillende dingen tegelijk op, maar lukt er even iets niet, laat ze het liggen en gaat ze verder met een van de andere dingen die er moeten gebeuren.
“ Begin oktober 2016 heb ik Binki ingeschreven bij de KvK en nu afgelopen juni, ligt de kleding in de winkels. Het is dus een best lang proces. Ik ben nog een keer gewisseld van producent en heb tussendoor een baby gekregen, maar al met al is het toch nog wel vlot verlopen allemaal.”
Eerste maanden
De eerste maanden vindt Yvette eigenlijk wel erg fijn, overzichtelijk. Je bent zelf met jouw idee bezig.
“ Ik wilde wel meteen alles goed registreren. Het merk registreren en op zoek naar een keurmerk voor de kleding. Dit is het GOTS (Global Organic Textile Standard) keurmerk geworden, een keurmerk met standaarden voor de gehele keten. Dit kan later nog verder aangevuld worden met andere keurmerken, maar dit is een goed begin.”
Haar bouwkunde achtergrond komt van pas bij het ontwerpen van de kleding. Het werken met programma’s als illustrator en het technische aspect lag een beetje in het verlengde met haar studie. Tegelijkertijd is alles ook helemaal nieuw. Hoe maak je het ontwerp bijvoorbeeld zo dat een producent er ook iets mee kan?
“ Ik heb de ontwerpen aan mensen laten zien en hen om feedback gevraagd. En meteen nagedacht over hoe ik het slim kon inrichten, zodat ik wel een kleine collectie kon creëren, maar niet meteen veel verschillende stoffen en kleuren nodig had.”
Yvette ontdekt een bijzonder materiaal dat ze kan gebruiken als sluiting van haar kleding.
“ Het is een sterke, super makkelijke sluiting, van zacht materiaal. Een soort stil, zacht klittenband, maar dan zonder harde kant. Echt ideaal voor kinderkleding en met name voor baby’s.”
De ontwerpen worden hierop aangepast en dan kan de zoektocht naar de juiste producent beginnen. Yvette komt via de website van het GOTS keurmerk bij haar huidige producent terecht in India.
Positieve bijdrage
“ Ik heb bewust voor India gekozen. Nu is mijn collectie nog klein, maar ik hoop dat ik op termijn meer mensen kan helpen aan een werkplek bij een fabriek waar de werkomstandigheden goed zijn.”
Dus de kleding is duurzaam geproduceerd, in een fabriek waar mensen werken onder goede omstandigheden en ook goed betaald krijgen voor hun werk. Daarnaast is alle kleding gemaakt van organisch katoen en worden er gedurende het productieproces geen schadelijke chemicaliën gebruikt.
Ondernemen
Yvette is het leven als ondernemer ingestapt zonder verwachtingen.
“ Eigenlijk vind ik het hele proces heel leuk. Als je je baan opzegt weet je niet wat je te wachten staat. Natuurlijk mis ik soms collega’s, maar ik vind het een heel interessant traject. Nu ben ik iedere keer weer iets anders aan het doen. Ik zie dingen die ik anders nooit gezien had.”
Natuurlijk ligt het een je wat beter dan het ander, maar alles in eerste instantie zelf doen, vindt ze enorm leerzaam. En ze geniet van de afwisseling.
“ Ik heb wel wat hulp bij de boekhouding. Iemand die met me meekijkt, of ik het goed doe. Hetzelfde heb ik gedaan met de website. Ik heb hem zelf gebouwd, maar voordat deze live ging, toch even iemand laten meekijken of alles in orde was.”
Sommige onderdelen van het ondernemen kosten meer tijd dan verwacht. Bijvoorbeeld social media.
“ Dit kost echt meer tijd dan gedacht. Het is niet zomaar even een foto. Ik vind het echt leuk, maar heb er gewoon echt niet iedere dag tijd voor.”
Keuzes maken
Zeker nu de eerste productie net binnen is, is er even minder tijd voor. Er moeten orders verstuurd en producten gecheckt, dus nu gaat daar even de aandacht naar uit.
“ Ik moet nog wel iets meer aan marketing doen. Maar dit komt wel. Dit moet dan heel even wachten totdat ik de achterkant helemaal op orde heb. Dan kan ik daarna weer meer tijd besteden aan de voorkant.”
Het is een beetje uitproberen en kijken wat haalbaar is. Yvette is goed in dingen nemen zoals ze komen. Het is passen en meten en dan moet je gewoon keuzes maken in waar je je tijd aan besteedt.
“ Ik doe dingen liever goed, in mijn eigen tempo. Jezelf onnodig druk op leggen helpt niet. Ik kan mezelf niet vermenigvuldigen. Het gaat nu goed, voelt goed, dus ga gewoon lekker door.”
Het helpt Yvette ook niet te lang stil te staan bij tegenslagen. Natuurlijk gaan er wel eens dingen niet goed, of niet zoals ze wil.
“ Mijn instelling is dan gewoon op zoek gaan naar een oplossing. Met je partners zorgen voor een goede relatie en samen eventuele problemen die ontstaan oplossen.”
Uit je comfort zone
Zoals wel te lezen uit het haar verhaal, gaat het ondernemen Yvette goed af.
“ Het haalt je uit je comfort zone. Je wereld wordt breder. Sommige dingen waarvan ik had gedacht het nooit te durven, moet je nu gewoon doen, zoals dit interview haha. Hier groei je door.”
Winkels
De kleding ligt nu net in de winkels, dat is wel echt een gaaf moment. Wel spannend of mensen het ook leuk vinden, maar tot nu toe krijgt ze erg veel positieve reacties.
“ Een winkel belde dat ze het eerste item al hadden verkocht voordat het überhaupt was opgehangen en een andere heeft inmiddels al de helft verkocht. Dus dat is super positief!”
De kleding ligt dankzij het bezoeken van winkels met haar samples en het bezoeken van twee beurzen al in 10 winkels en 3 webshops. En uiteraard verkoopt ze Binki via haar eigen webshop. De winkels leveren nu de exposure die Binki als nieuw label nodig heeft. Mensen kunnen het merk leren kennen, de stof en de nieuwe sluiting voelen en bekijken.
“ Ik wil nog contact zoeken met influencers. Dit is nog wel een drempel die ik moet nemen, maar dit ga ik zeker nog doen. Hiermee wil ik Binki ook online meer onder de aandacht brengen en meer mensen kennis laten maken met ons merk en de bijzondere sluiting.”
Ondernemen Do & Don’t
Do
‘ Praat met anderen die in hetzelfde schuitje zitten, die ook aan het ondernemen zijn. Zeker in het begin. Je krijgt energie van elkaar en het motiveert.’
‘ Luister naar je gevoel en doe waar jij je goed bij voelt.’
‘ Niet bang zijn iets los te laten dat niet goed voelt. Niemand anders gaat de keuze voor je maken, dus jouw gevoel is hierin heel belangrijk.’
Don’t
‘ Verschiet niet al je geld in het begin. In het begin heb je vaak meer tijd dan geld. Dus bepaal goed waar je je geld aan uitgeeft. Kies bewust de dingen die je uitbesteedt.’
Advies – kleding ondernemer
‘ Bekijk alles stap voor stap, dan maak je het behapbaar. Het is veel werk om het te realiseren, dus doe het stap voor stap, dan houd je het overzichtelijk. Stel prioriteiten.’
‘ Je moet echt doorzettingsvermogen hebben en gemotiveerd blijven. ’
‘ Zo lang je het leuk vindt, lekker door blijven gaan. Je moet er wel lol in houden.’
‘ Het is niet erg om te stoppen als je erachter komt dat je het toch niet zo leuk vindt, of dat het ondernemen niet zo goed bij je past.’
Nieuwsgierig naar de kleding van Binki? Check de website! Meer ondernemersverhalen lezen van ondernemers die graag impact willen maken?Je leest ze hier!