Domo Eclectica – Luxe warenhuis voor unieke kunst, design en antiek

domo eclectica

Zou jij het durven, op de dag dat je denkt ‘nu is het mooi geweest’ ontslag nemen zonder dat je hebt bedacht wat je dan wilt gaan doen? Mariella deed het! Haar warenhuis voor kunst, design en antiek, Domo Eclectica, heeft de deuren op dinsdag 6 maart geopend.

Ontslag

Mariella komt uit een ondernemersfamilie, maar kiest toch, of misschien wel juist daardoor, voor het werken in loondienst. Ze doet ervaring op bij verschillende bedrijven en woont op verschillende plekken in Nederland. In oktober 2016 gaat ze naar haar werk, drukt de knop van haar pc in en denkt op dat moment, ‘dit voelt niet goed’.

“ Ik ben direct doorgelopen naar mijn baas en heb diezelfde dag ontslag genomen.”

Haar baan was leuk, maar ook pittig, alles werd in de gaten gehouden. Het verdiende goed, vast contract, maar het voelde niet lekker meer. Ze had al een paar jaar geen vakantie opgenomen, dus met alle openstaande vakantiedagen, was die dag meteen haar laatste dag.

“ Ik zat wel tegen een burn-out aan. Het voelde gewoon niet goed meer. Een paar dagen daarvoor zei mijn vriend tegen mij ‘ Ik vind je niet leuk meer, je bent zo chagrijnig.’ Toen was het zaadje gepland. Ik was het niet van plan, maar die dag wist ik het zeker, het was genoeg geweest.”

Ondernemen – plan

Mariella geniet de eerste zes maanden van het niets doen, reizen, uitslapen en denkt na over wat ze wil. Toch gedreven door de ondernemersgenen, besluit ze voor zichzelf te beginnen, ook al weet ze nog helemaal niet wat dat moet gaan worden.

“ Mijn vader heeft ooit tegen me gezegd ‘ ga iets doen met je passie’. Ik heb een enorme passie voor kunst, antiek en design en met de opkomst van de conceptstore, kwam ik op mijn idee voor Domo Eclectica.”

Een warenhuis, met shop in shops, voor kunstenaars, designers en antiekers. Hen een podium bieden om hun mooie creaties en items aan de wereld te tonen.

domo eclecticaMariella woont op dat moment in Gouda waar net een conceptstore is geopend met allemaal antieke/tweedehands spullen. Ze besluit zelf te gaan ervaren hoe het is, je eigen winkeltje hebben in een winkel.

“ Ik vond dat zo leuk. Mijn eigen antieke spullen, die ik zelf had verzameld, verkopen en hier anderen blij mee maken. Mijn plekje in die conceptstore heb ik pas vorige maand opgezegd.”

 Het is voor Mariella de bevestiging dat ze echt voor Domo Eclectica wil gaan.

 Financiering & Pand

De volgende stap is de financiering en het zoeken van een goede plek voor haar winkel.

Met een uitgebreid business plan gaat ze langs diverse banken en Qredits. Het lukt haar niet hen te overtuigen.

“ Hier heb ik me niet door laten afschrikken. Ik geloof zelf heel erg in mijn concept, dus ik zou het voor elkaar krijgen, linksom of rechtsom.”

Gelukkig heeft ze nog een goede troef achter de hand. Mariella heeft een tijd in Amsterdam gewoond, waar ze een appartement heeft gekocht, wat ze op dat moment verhuurde. Ze besluit het appartement direct te verkopen om zo haar plan te kunnen verwezenlijken. Binnen tien dagen heeft ze haar appartement verkocht.

“ Hierdoor kan ik de overwaarde in mijn winkel stoppen. Een groot voordeel is dat ik nu helemaal zelf kan bepalen hoe ik het wil. Ik ben niemand verantwoording schuldig.”

Stap twee wordt de zoektocht naar een pand. In 1992 komt Mariella naar Nederland vanuit Curacao, waar ze op dat moment met haar ouders woonde. Ze verhuisd naar Den Haag. Inmiddels heeft ze op verschillende plekken in Nederland gewoond, maar besluit dat haar warenhuis in Den Haag moet komen. De eerste plek waar zij woonde en waar ze zich heel erg thuis voelt. Het is een stad die in opkomst is en waar veel liefhebbers van kunst en design wonen of op af komen, omdat je veel kunstgaleries hebt in Den Haag.

Een jaar lang bezoekt ze verschillende panden en staat ze drie keer op het punt het contract te ondertekenen, maar het gaat iedere keer op het laatst niet door.

“ Ik stond bijna op het punt om het op te geven. Tot ik een tip kreeg ik van een vriend over het pand waar Domo Eclectica nu zit. Een super mooi pand, precies in de buurt waar ik heel graag wilde zitten.”

Opening & naamsbekendheid

Op 1 januari heeft ze de sleutel gekregen en sindsdien is er druk verbouwd. Nu, ruim twee maanden later, is het zover en heeft haar winkel de deuren geopend.

In de tussentijd is ze mensen gaan benaderen die ze vindt passen bij haar winkel. Ze richt zich op het hogere segment, dus is ze op zoek gegaan naar designers en kunstenaars die hier goed op aan sluiten.

Dit loopt erg goed. Kunstenaars en designers reageren erg enthousiast, zijn blij met het concept en de mogelijkheid om hun producten aan een groter publiek te laten zien. Inmiddels is er al 70% bezetting. Een verscheidenheid van prachtige kunst en design gaat haar winkel vullen en dit was nou precies de bedoeling. Domo Eclectica betekent huis van de diversiteit.domo eclectica

“ Ik vind het ook belangrijk dat het een plek wordt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar ze even kunnen flexwerken of met potentiële kopers kunnen afspreken. Aan een grote tafel kun je terecht voor een kopje koffie, of een lekker glas wijn.”

Bij Domo Eclectica kun je ook terecht om te vergaderen of een workshop te geven. De eerste vijf boekingen zijn binnen. Veel mensen wisten Domo Eclectica al te vinden voordat ze open was.

“ Dit heb ik lekker op de klassieke manier gedaan. Veel mond tot mond en ik heb flyers en posters laten verspreiden in buurten in Den Haag waar mijn doelgroep woont. Dit werkt perfect tot nu toe, ik heb al flink wat interesse gegenereerd. Dat is natuurlijk hartstikke leuk en geeft vertrouwen!”

Begin mei komt de burgemeester van Den Haag om de winkel officieel te openen. Ingewikkeld om voor elkaar te krijgen? Nee hoor, Mariella heeft gewoon een uitnodiging gestuurd. Ze wil een grand opening en wie kan dat beter doen dan de burgemeester van haar geliefde stad.

Samen met andere ondernemers uit haar straat organiseert ze tijdens de opening van haar winkel een straatfeest, om zo ook de straat onder de aandacht te brengen.

Ondernemers flow

Het ondernemen gaat Mariella tot nu vrij makkelijk af. Natuurlijk ervaart ze hobbels op de weg, maar het lukt haar goed hier met gemak overheen te stappen. Doordat het echt helemaal haar project is, zit ze in een super fijne flow.

“ Doordat het helemaal mijn ding is, merk ik dat het me lukt heel flexibel te zijn en dat ik me bijvoorbeeld niet druk maak om wat vertraging. Ik hoef niet per se 1 maart open, dat kan ook de week erop.”

Dromen

Over een jaar hoopt Mariella dat Domo Eclectica bekent staat als een van de tofste winkels van Den Haag. Domo Eclectica moet een sociale plek worden waar partners en kopers samen komen om te netwerken en flexwerken. Het moet een plek worden waar mensen graag terug komen. Ook wil ze vernissages en kunst & kitsch dagen organiseren.

Ondernemen Do/Don’t

Ook Mariella heb ik gevraagd om haar ondernemen Do & Don’t. Wat zei andere ondernemers adviseert?

DO: Investeren, investeren, investeren. Durf te investeren en denk niet ‘ O jee het kost me zo veel’, maar kijk vooral naar wat het je oplevert.
Durf dingen uit te besteden, zodat jij je kunt focussen op waar jij mee bezig moet zijn, waar je goed in bent of wat je echt zelf moet doen.

En heel belangrijk: Ken je doelgroep. Denk zoals je doelgroep zou denken.

Don’t: Als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten, gaat het niet lukken.
En denk jezelf niet rijk. Het gaat minimaal een paar jaar duren voordat je er wat geld aan gaat overhouden.

Advies

Mariella haar advies voor iedereen die op het punt staat te gaan ondernemen?

‘ Doen, gooi jezelf in het diepe. Het is nooit het goede moment. Je komt er alleen maar achter hoe het is en of het slaagt door te gaan doen. Waar een wil is, is een weg. Je kunt heel klein beginnen, maar denk groot.’

Zou je wel een plek willen veroveren met jouw kunst of design in Domo Eclectica? Kijk op de site naar de mogelijkheden. Of ga lekker langs de winkel om een kijkje te nemen: Annastraat 11, Den Haag.

Reacties