MUD Jeans – circulaire spijkerbroeken

MUD Jeans

Eigenaar Bert van Son werd in China geconfronteerd met de gevolgen van fast fashion voor mens en milieu en besloot om te laten zien dat het anders kan. Met MUD Jeans loopt hij voorop als het gaat om hergebruik en innovatieve concepten om zo de vervuiling door fashion tegen te gaan.

Duurzaam katoen

Katoen is een gewas waarvoor de meeste pesticiden gebruikt worden en daarmee slecht voor mensen en milieu. Bij MUD Jeans gaan ze voor duurzaamheid en dit betekent dus ook het gebruik van duurzaam katoen. Dit doen zij volgens BCI richtlijnen. Biologisch katoen zonder gebruik van pesticiden en gemodificeerde zaden.

Gerecycled katoen

Maar liever nog dan gebruik van duurzaam katoen wil MUD Jeans toe naar gebruik van enkel nog gerecycled katoen. Hiermee reduceer je het gebruik van de enorme hoeveelheid water die nodig is om een spijkerbroek te produceren.
Ze werken samen met een stoffenleverancier die 85% van het water dat ze gebruiken recyclen. Ook proberen ze het gebruik van chemicaliën voor wassingen zoveel mogelijk terug te dringen door gebruik van nieuwe technieken.

CO2 neutraal

De MUD Jeans droom is de eerste CO2 neutrale spijkerbroek produceren. Ze zijn er nog niet, maar door alle verschillende kanten die zij aanpakken om verspilling tegen te gaan, zijn ze absoluut pionier en op de goede weg.

Goede werkomstandigheden

Niet alleen aan optimale omstandigheden voor milieu wordt gedacht, maar ook voor de mens. MUD Jeans werkt samen met fabrieken op redelijke afstand van Nederland, zodat ze deze geregeld kunnen bezoeken. De werkomstandigheden en werktijden in de fabrieken waarmee ze werken zijn goed op orde. MUD Jeans is aangesloten bij het Young Designer programma van de Fair Wear Foundation. Dit betekent dat werkomstandigheden moeten worden gemonitord, dus dit zijn niet enkel mooie woorden voor op de website, maar uitspraken die met cijfers kunnen worden onderbouwd.

Lease a jeans

Je hoeft niet ergens eigenaar van te zijn om er van te kunnen genieten. Vanuit dit principe bedacht MUD Jeans ‘lease a jeans’. Je betaalt 7,50 per maand en draagt de jeans een jaar of tot dat de jeans is opgedragen. Stuur de jeans terug naar MUD Jeans. Zij recyclen jouw oude jeans en sturen je een nieuwe jeans op.

Kortom MUD Jeans is een jeans merk dat op alle mogelijke gebieden laat zien dat het anders kan. Op hun site vind je uitgebreide informatie over het merk en veel onderbouwing met cijfers. En natuurlijk vind je hier de prachtige producten die ze maken. Want het kan hoor, duurzaam/circulair zonder wollig te zijn.

Dus bezoek zeker even hun website!

Reacties