Salad & the City: Van barbecue idee tot hun eigen bedrijf!

Salad & the City

‘ Van vriendinnen tot de perfecte business partners.’

De beste ideeën ontstaan ineens, zomaar vallen er allemaal dingen op hun plek en denk je, waarom gaan we dat niet zelf doen?! Dit is precies wat er bij Judith en Mirjam gebeurde tijdens een rustige zomeravond, barbecueënd met hun mannen.

Allebei hebben ze een hele leuke, maar ook hele drukke baan, wat vaak betekent dat als ze eenmaal thuis zijn de zin om te koken er niet meer is. Dan maar wat afhalen of thuis laten komen. Jammer is dat dit snel of duur is of dat je toch terugvalt op de ongezondere dingen.

“ Waarom kun je niet gewoon ergens een salade afhalen of laten bezorgen?”, vroegen zij zich nu bijna vier jaar geleden af. En tijdens die barbecue besluiten ze dat dit een idee is waar ze echt wat mee moeten doen. Het openen van een saladebar, waar iedereen terecht kan voor een gezonde maaltijd, zonder deze zelf te hoeven maken.

Er worden direct stappen gezet en de dames gaan vanaf het begin af aan zeer gestructureerd te werk. Ze vragen beide bij hun werkgever of ze vier dagen in de week kunnen gaan werken, zonder nog te vertellen wat hun plannen zijn. Ze hebben het allebei erg naar hun zin op hun werk, er is bij geen van beiden per se de wil om te ondernemen, maar ze geloven allebei zo enorm in hun idee, dat ze er voor willen gaan.

“ Als je nu al weet dat je iets wilt, waarom dan langer wachten en als je ergens voor gaat, moet je er ook wel meteen vol voor gaan en het serieus aanpakken.”

Een eerste, voor hen allebei vanzelfsprekende stap, is het schrijven van een goed onderbouwd plan. Negen maanden lang werken ze samen iedere vrijdag aan het uitwerken van hun plan, samen zijn ze de hele dag bezig om hun idee verder vorm te geven. Daarnaast praten ze veel met mede-ondernemers. Door hun idee aan hen voor te leggen krijg je op bepaalde punten de bevestiging die je nodig hebt en hoef je niet alles zelf uit te vinden.

Hun gestructureerde en grondige aanpak werpt zijn vruchten af. De volgende stap is het regelen van de financiering. Een deel van de financiering regelen ze via de bank. Ja, ja, het kan nog, maar het was dan ook echt een tot in detail uitgewerkt plan waarmee ze menigeen verrast hebben. Voor het tweede deel van de financiering kiezen ze voor een crowdfunding campagne. Een aantal ondernemers, met wie ze spreken over hun idee, heeft hun campagne gedaan via ‘crowdaboutnow’, een platform wat ze ook goed bij hun eigen idee vinden passen.

De financiering op deze manier voor elkaar boksen vind ik. De zekerheid van de bank en met de crowdfuning wordt alvast gewerkt aan de naamsbekendheid en laat je mensen weten waar je mee bezig bent. De eerste klanten zijn al binnen.

Hoogste tijd om razend snel op zoek te gaan naar een geschikte ruimte.

 “ Even zijn we bang dat we de verkeerde volgorde hebben aangehouden, want alles is geregeld. Er ligt een goed plan, we hebben onze leveranciers zorgvuldig uitgekozen en de financiering is rond, maar nog geen pand. Uiteindelijk zijn we blij met de gekozen weg, want ook het pand komt op het goede moment, na hard speuren, op ons pad.”

Ze hebben allebei in West gewoond en vinden het stukje Amsterdam rondom de Bilderdijkstraat een heel leuk, gevarieerd stuk van Amsterdam, dus hier de winkel openen zou perfect zijn en dit lukt! Ze vinden een te gek pand op de Bilderdijkstraat, waar ze hun eerste saladebar bouwen. En twee jaar na die barbecue is het dan zo ver: In de zomer van 2015 opent Salad & The City haar deuren!

Een saladebar waar Judith en Mirjam samen alle salades maken die je kunt afhalen of thuis laten bezorgen. Dus niet langer het excuus dat je niet iets gezonds kunt eten als je ’s avonds laat thuis bent van werk, er is nu een heel lekker en gezond alternatief!

Mirjam en Judith kenden elkaar al voordat ze beginnen met ondernemen en zijn ontzettend blij dat ze samen de sprong in het diepe hebben gewaagd. Het is heel fijn om samen met iemand die je kent, maar daarvoor ook niet wekelijks sprak, een bedrijf te beginnen.

“ Zeker in het begin gaat ondernemen gepaard met hoogtepunten, maar ook diepe dalen. Het is zo fijn dat je al die indrukken en ervaringen met iemand kunt delen die je volledig begrijpt!”

Ook als ze nu opnieuw een bedrijf zouden beginnen, ook al is het iets heel anders, zouden ze dit altijd samen willen doen. Ze zijn er achter gekomen dat ze echt een goed team zijn. Ze lijken veel meer op elkaar dan ze van te voren wisten, dus denken ze over veel dingen hetzelfde, maar vullen elkaar op andere gebieden ook perfect aan. Zo is Mirjam van de grote lijnen en de lange termijn en zorgt Judith ervoor dat de details zorgvuldig worden uitgewerkt.

Ze doen nu nog de meeste dingen samen. Als ze verder willen groeien, wat wel de bedoeling en wens is, zal er uiteindelijk een verdeling moeten komen, maar voor nu is het nog fijn om alles gewoon samen te doen.

Salad & The City nu bijna twee jaar open en kijken terug op een te gekke periode, maar het is ook wel enorm bikkelen geweest. Waar ze niet op waren voorbereid, was hoe zwaar het eigenlijk zou worden die eerste periode. Ze hadden van veel ondernemers het advies gekregen om voor de opening met vakantie te gaan, omdat het dan pas echt begint. Dit advies hebben ze naast zich neergelegd, omdat ze heel sterk het gevoel hadden ook op dat moment door te moeten pakken. Achteraf gezien was het heel verstandig geweest dit advies op te volgen, want die eerste periode is gewoon enorm pittig.

De combinatie van het fysiek zware dagen, ze stonden op een gegeven moment 7 dagen per week in de week in de winkel, met alle mentale uitdagingen waar je voor komt te staan, maakt die eerste periode heftig en intens. Je gaat van boven naar beneden, van links naar rechts. Er moet natuurlijk altijd iemand in de winkel zijn in het begin, waardoor ze die periode echt het gevoel hadden ‘vast te zitten’.

Maar toch overheersen de hoogtepunten en ontstaat er nu een veel betere balans. Ze hebben een super team van leuke mensen om zich heen verzamelt, die hen helpt waar nodig. Hierdoor komt er meer ruimte om ook echt te gaan genieten van de vrijheid die ondernemen met zich meebrengt. Het is nog steeds heel hard werken, maar ze krijgen nu veel meer de ruimte hun eigen tijd in te delen.

Die eerste periode moet je gewoon doorheen en je niet door af laten schrikken of tegenhouden. Het is goed dat je niet alles van te voren weet.

Het allerleukste aan ondernemen volgens Judith en Mirjam?

“ Dit is ons bedrijf. Als wij er niet waren geweest, had het niet bestaan. We merken dat het werkt en dat we iets goeds doen. Zoveel positieve en fijne reacties van inmiddels vaste klanten is echt te gek!”

Hun droom voor de toekomst is een goed lopend bedrijf waar ze met heel veel plezier zijn als ze er zijn, maar waarbij ze ook de vrijheid hebben om volledig hun eigen tijd in te delen. Dit gaat nog wel betekenen dat ze stappen moeten gaan zetten in dingen overlaten/overdragen aan anderen. Een stap waar ze nu nog niet aan toe zijn, maar dat begint te komen, dus zal in de toekomst zeker gebeuren. Ze hebben hierin het afgelopen jaar zeker al wat stappen gezet, dus zijn absoluut op de juiste weg.

Nu ze eenmaal van het ondernemen hebben geproefd, weten ze dat ze niet anders meer willen. Ze zijn klaar voor meer, meer Salad & The City, maar wellicht ook nog wel heel iets anders. Ze zitten bomvol nieuwe ideeën!

De tips van Judith & Mirjam voor jou, degene die in de startblokken staat om te gaan ondernemen?

“ Als je er echt in gelooft en je leven er klaar voor is, gewoon beginnen! Ga doen!”

“ Begin met het schrijven van een plan zoals wij hebben gedaan. Als dat niet goed voelt, begin waar jij denkt te moeten beginnen.”

“ Praat met andere ondernemers. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. En je krijgt van mede-ondernemers die bevestiging die je soms gewoon echt even nodig hebt.”

Nieuwsgierig naar Salad & the City of eens een van de salades proberen? Kijk even op de site!

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.