Startersinspiratie: Bag to Reality – de eerlijkste reiswebsite

bag to reality startersinspiratie

Schrijven & reizen, voor Liesbeth de perfecte combinatie. Ik sprak haar over haar nieuwe website, Bag to Reality, waar het eerlijke verhaal voorop staat.

Al enige tijd werkt Liesbeth als freelance journalist/copyrighter voor verschillende opdrachtgevers.

Een eerlijke, open schrijfstijl die heel erg herkenbaar is, zowel in haar stukken als op social media. Je krijgt het gevoel dat je Liesbeth kent. Voor mij de kenmerken van het ‘merk’ Liesbeth Rasker. Als ik haar vraag of dit een bewust proces is geweest, reageert ze een beetje verrast.

“Oh nee helemaal niet, maar ik zie mezelf ook niet echt als merk. Ik denk dat het ook niet goed zou zijn als je jezelf wel als merk gaat zien, dan is het niet echt meer.”

Ze heeft wel vanaf het moment dat ze begon met schrijven altijd als uitgangspunt gehad dat haar verhalen moeten lezen alsof je er ‘live’ bent

De laatste tweeëneenhalf jaar werkt ze voor Amayzine, een online lifestyle magazine, opgericht door Maybritt Mobach. Ze krijgt hier veel vrijheid om haar eigen/eerlijke geluid te laten horen. Toch besluit ze te stoppen, klaar voor nieuwe uitdagingen.

Ze heeft behoefte om snel te kunnen schakelen en niet afhankelijk te zijn van lange periodes van vooruit werken, zoals bij bladen het geval is. Een eigen website is hiervoor natuurlijk het ideale platform. Hoe de site er precies uit moet gaan zien, weet ze in eerste instantie nog niet.

Een belangrijk uitgangspunt voor de site moet zijn eerlijkheid. Het rauwe/eerlijke verhaal. De leuke dingen, maar ook gewoon kunnen zeggen als je het ergens niet mee eens bent, als je dingen irritant vindt, dingen anders lopen dan verwacht of dingen mislukken. Online is het vaak één grote façade, veel nepheid en alleen de mooie verhalen. Dit strookt natuurlijk totaal niet met de werkelijkheid. Hier wil ze graag verandering in brengen.

De uiteindelijke keuze voor het onderwerp van de website is niet moeilijk, want naast schrijven heeft Liesbeth nog iets waar ze (over het algemeen) heel gelukkig van wordt: Reizen. Bag to Reality: Mooie reisverhalen, leuke tips en handige guides vol informatie over verschillende steden, op de ‘Liesbeth manier’.

De mooie foto’s, prachtige locaties, toffe restaurants zijn zeker te vinden op Bag to Reality, maar was iets gewoon ronduit bagger of viel de reis tegen, ook (juist) dan moeten deze verhalen worden verteld.”

De website is in oktober live gegaan en deze eerste maanden zit het aantal unieke bezoekers tussen de 10.000 – 15.000 per maand. Aantallen waar velen van ons (waaronder ikzelf) best een beetje jaloers van worden.

Het is nu flink aanpoten. Van het opzetten van een website kun je niet leven, dit duurt echt wel even. Er komt veel bij kijken. Het is niet alleen het schrijven waaraan gewerkt moet worden, maar ook de online marketing, de seo etc.

Op dit moment werkt Liesbeth in de avonduren en in het weekend aan Bag to Reality, zodat ze er overdag voor kan zorgen dat alle rekeningen betaald kunnen worden en werkt ze met veel plezier aan haar columns voor Elle, opdrachten voor Glamour en Cosmopolitan en aan verschillende copyright opdrachten.

Toch zorgt dit voor een behoorlijke spagaat, want het liefst zou ze de ruimte hebben om zich volledig te storten op Bag to Reality. Dan zou het allemaal nog veel sneller kunnen groeien en zou het zich veel sneller kunnen ontwikkelen, maar die ruimte is er op het moment gewoon nog niet.

Ondanks het plezier dat ze haalt uit het schrijven en bouwen aan Bag to Reality, heeft Liesbeth echt wel momenten waarop ze enorme behoefte heeft aan een vast salaris, iemand die je vertelt hoe en wat en wat de volgende stappen gaan zijn. De vrijheid van het ondernemen/freelance schrijven is ontzettend fijn, maar wordt toch ook een beetje overschat. Het is gewoon retehard werken, voor weinig.

” Schrijven is ontzettend leuk, maar mensen vergeten vaak hoeveel tijd erin gaat zitten. Een goed geschreven stuk lees je binnen 5 minuten uit, maar het schrijven ervan kost gewoon heel veel tijd.”

Ze haalt wel heel veel energie uit het ontwikkelen en werken aan haar site en is vastberaden er een succes van te maken. De eerste slag is meer dan raak. Ze ontvangt zoveel positieve reacties en bedankjes. Mensen hebben écht iets aan Bag to Reality, ze halen er echt wat uit en dat is nou precies de reden waarom ze is begonnen. Nu op naar verdere ontwikkeling en groei!

Bag to Reality moet voor het hoofdinkomen gaan zorgen. De eerste betaalde opdracht is binnen. Hier vorm en invulling aan geven, is veel leuker dan van te voren verwacht. Met interessante partners nadenken over het op een mooie manier verwerken van hun merk in Bag to Reality, vindt Liesbeth hartstikke leuk. Er moet snel meer ruimte komen om hier nog veel meer mee te kunnen doen. Er zitten in ieder geval leuke samenwerkingen aan te komen.

Er begint langzaam een goed ritme te ontstaan. Natuurlijk zitten er soms deadlines tussen voor betaalde opdrachten, waardoor ze pas na acht uur ‘s avonds met de website aan de slag kan, maar dit komt steeds beter in balans. Inmiddels lukt het om, om de dag iets online te zetten. Op het gebied van timemanagement valt nog wel wat verbetering aan te brengen, maar dit is gewoon niet haar sterkste kant.

Op de vraag waar Liesbeth over een jaar hoopt te staan, zegt ze in eerste instantie dat ze liever niet meer te ver vooruit kijkt. Het leven veranderd snel, dus is het moeilijk plannen. Maar er zijn zeker ambities & wensen!

Zo wil ze heel graag een boek uitgeven en iets meer gaan doen met video (formats voor anderen).

” Over een jaar wil ik samen met een stagiair aan Bag to Reality werken en het aantal unieke bezoekers hebben verhoogd naar 40.000 – 50.000 per maand. En het moet natuurlijk gewoon de leukste en eerlijkste reiswebsite zijn die er is!”

Op het gebied van die eerlijkheid heeft Liesbeth ook een missie. Er moet een kleine revolutie worden ontketend: Eerlijk zijn!

“ Laten we gewoon weer eens eerlijk zijn met z’n allen, laat ook de shit kant zien! Dit is belangrijk, ook voor jonge mensen. Die krijgen door de huidige manier van berichtgeving vaak zo’n vertekend beeld van de werkelijkheid. Zeker jonge mensen moeten weten dat foto’s die je online ziet niet altijd de werkelijkheid vertegenwoordigen.”

Als ik Liesbeth vraag om tips, volgen er best wat, dus opgelet!

“ Ga sparen, dit geeft rust. Zorg dat je minimaal 4 tot 5 maanden niet hoeft te werken.”

“ Verwacht niet dat het snel en vanzelf gaat. Verwacht bloed, zweet en tranen en heel hard werken.”

“ Realiseer je dat er tegenover ieder succesverhaal 100 mislukkingen staan. Als het niet lukt, is het niet erg, je hebt het tenminste geprobeerd. Don’t be afraid to fail!”

“ Je kunt ook een passie hebben naast je baan. De ‘vrijheid’ van ondernemen is ook niet alles.”

“ Ondernemen is niet voor iedereen. Staar je niet blind op het ideaal waarbij de backstage beelden niet worden getoond.”

Nieuwsgierig geworden naar Bag to Reality? Check de site!

UPDATE: Wens om een boek uit te geven is nu, een jaar later, al in vervulling gegaan! Dus kun jij wel een handig boek vol reis-tips/adviezen, do’s en dont’s gebruiken? Bestel het nu!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.