Vakantieplekken in Nederland met een duurzame insteek

3 x vakantieplekken met een duurzame insteek

Met een wereld vol tropische stranden, knalgroene regenwouden en prachtige bergtoppen is het makkelijk om te vergeten wat voor schoonheid er in ons eigen land te vinden is. Gelukkig telt Nederland genoeg duurzame ondernemers die maar al te graag willen laten zien hoe mooi vakantie vieren in eigen land is. En zich er ook nog eens voor inzetten om te zorgen dat onze wereld mooi blijft! We zetten 4 x duurzame vakantieplekken in Nederland voor je op een rij.

Waterlodges PargGreen De Reeuwijkse Plassen

Middenin het Groene Hart vlakbij Gouda ligt Landal ParqGreen De Reeuwijkse Plassen. Op dit relatief nieuwe park vind je 283 duurzaam gebouwde waterwoningen, allemaal direct aan het water gelegen. Duurzaamheid vormt een rode draad in het beleid van het park. Alle woningen zijn los van het aardgas, de verwarming gaat via luchtwarmtepompinstallaties. Een ander belangrijk aspect van de duurzaamheid vormen de zonnepanelen op het zwembad en de centrumgebouwen. Op een zonnige dag kunnen deze panelen alle benodigde energie voor de woningen op het park aanleveren.

Het Landalpark wil haar gasten laten zien dat duurzaamheid heel goed samengaat met comfort. In plaats van de standaard campingwinkel vind je er een natuurwinkel met bijna alleen maar duurzame en lokale producten. Ook zijn de waterwoningen een stuk gezelliger ingericht dan de standaard ‘vakantieparkhuisjes’ zoals je ze wel kent. Een fijne vakantieplek in Nederland dus.

Hotel Jakarta

Op het Amsterdamse Java-eiland aan het IJ staat het luxe viersterrenhotel Jakarta. Hotel Jakarta Amsterdam is één van de eerste energieneutrale hotels van Nederland. Maar het is niet het eerste hotel van initiatiefnemers Harry en Jennifer Westers. De familie Westers opende eerder al Art Hotel Amsterdam, City Centre Hotel Amsterdam en Fashion Hotel Amsterdam. Hotels met ieder weer een eigen concept. Het familiebedrijf is ooit begonnen op de Wadden met Westcord Hotels, toen een vader voor zijn 18-jarige zoon Harry een hotel kocht om te exploiteren. In het jaar van hun 50-jarig jubileum werd het Jakarta Hotel geopend. Een echte ondernemersfamilie dus, die ook nadenkt over hoe het duurzamer kan.

Het hele hotel is van duurzame materialen gemaakt zoals glas, staal en speciale houtsoorten die een langere levensduur hebben. Dankzij zonnepanelen op het dak en pv-panelen in de gevel creëert het hotel haar eigen energie om bijvoorbeeld douchewater te verwarmen. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Ook wordt regenwater opgevangen om de subtropische binnentuin te bewateren, die is aangelegd door Hortus Botanicus. Je waant je even helemaal in de tropen als je door de binnentuin loopt. Indonesië was nog nooit zo dichtbij!

Buitenplaats Beekhuizen

Buitenplaats Beekhuizen is te vinden op een bosrijke plek in Nationaal Park Veluwezoom. In 2015 ontstond het idee bij de initiatiefnemers om op deze plek een uniek en kleinschalig natuur-vakantiepark te realiseren waar persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staat. Back to basics, maar dan met hedendaags comfort. Sinds een aantal jaar kun je er terecht voor overnachtingen in safaritenten en luxe pods. En dat midden in de bossen!

Buitenplaats Beekhuizen zet zich in voor het behoud van de natuur. Ze werken samen met o.a. Natuurmonumenten en Nationaal Park Veluwezoom om kennis over de natuur te kunnen delen met bezoekers. Ondertussen werken de initiatiefnemers er hard aan om een Green Key certificaat te krijgen, een keurmerk voor duurzame bedrijven.

Natuurhuisje

Op Natuurhuisje.nl vind je een aanbod aan vakantieplekken in Nederland én buitenland die midden in de natuur staan. Voor het gevoel om écht even weg te zijn van de alledaagse drukte. Huisjes dichtbij het bos, het strand of een meer. Je wordt wakker van het getjilp van vogels, in plaats van het geluid van ronkende auto’s en getoeter tijdens de spits. De huisjes die je via natuurhuisje.nl huurt staan niet op een vakantiepark, wat het gevoel van vrijheid en rust alleen maar versterkt.

Het huren van een plek via Natuurhuisje staat bovendien garant voor een eigen bijdrage aan de natuur. De oprichters achter het huurplatform planten namelijk voor elke nacht die je bij ze boekt een boom. Hun doel: 1 miljoen bomen planten voor 2021. Dat is nog eens groen doen! Het idee hierachter: bomen nemen CO2 op. Ieder jaar zo’n 20 kg, wat gelijk staat aan de uitstoot van een autorit van 90 kilometer. Middels dit initiatief wordt CO2 uitstoot gecompenseerd en houden we de aarde groen.

Welke bijzondere én duurzame vakantieplekken in Nederland ken jij nog meer?

Foto credits: Buitenplaats Beekhuizen

Reacties