Ondernemen met impact – van start!

Ondernemen met impact

Heb jij al nagedacht over hoe jij kunt ondernemen met impact? Het hoeft niet meteen heel groots, begin gewoon klein. En ook hier geldt, net als bij alles wat je onderneemt: pas het vooral toe op een manier die bij jou en je bedrijf past. Doe nooit waarvan je denkt dat het ‘hoort’.

1. Begin met impact voor jezelf

Begin met impact voor jezelf. Als je met iets bezig bent dat je niets oplevert, blijft de impact die je kunt maken beperkt. Er is immers geen bestaansrecht als het verdienmodel niet afdoende is om er zelf lekker van te kunnen leven.

2. Werk samen

Kijk naar mogelijke samenwerkingen met bedrijven die al impact maken. Dan start je toch, maar hoef je het niet meteen groots door te voeren in je eigen bedrijf.

3. Intern beginnen

Wil je impact maken? Begin bijvoorbeeld intern met het geven van het goede voorbeeld: gebruik LED verlichting, stop met printen.

4. Zorg goed voor je mensen

Begin met impact in de levens van de mensen die voor je werken. De grootste impact ga je uiteindelijk maken als je goed zorgt voor de mensen die voor je werken (vb , zorg voor een gezonde lunch (met duurzame producten).

5. Ontdek wat je kunt veranderen

Zijn er andere kleine dingen die beter kunnen binnen jouw bedrijfsprocessen? Efficiënter, beter voor mens/dier/milieu? Wat kan er beter in jouw branche? Zijn bepaalde grondstoffen nog erg vervuilend? Wat kan jij hierin veranderen?

Ondernemen met impact: waarom eigenlijk?

Je leest/hoort/ziet er steeds meer over, ondernemen met impact. Maar waarom zou je hiervoor kiezen en niet gewoon voor het traditionele ondernemen? We zetten een aantal redenen op een rijtje:

  • Impact maken met wat je doet geeft enorm veel energie.
  • Het zorgt ervoor dat er andere drijfveren een rol gaan spelen, waardoor het ondernemen gemakkelijker ‘vol te houden is’. Klinkt misschien een beetje gek, maar ondernemen is een uitdaging. Dat weten we allemaal. Weten dat je voor iets groters gaat, iets buiten jezelf, motiveert extra.
  • Ondernemen met impact vraagt om creativiteit & innovativiteit. Dat maakt het ondernemen extra leuk.
  • Ondernemen met impact zorgt voor een goed verhaal. En dat verhaal is belangrijker dan ooit. Zeker nu. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je hiermee bereiken?
  • Ondernemen met impact wordt/is het nieuwe normaal, dus beter nu meegaan dan achterblijven.

Mijn eerste stap naar impact is het nemen van ontslag geweest: de stap zetten naar leven op een manier die bij je past, waar je gelukkig van wordt. Het resultaat van deze keuze werd onder andere mezpiration.nl, vol met verhalen van mensen die gaan voor wat bij ze past en waar ze energie van krijgen.

Begin klein, denk groots

De eerste stappen naar ondernemen met impact zijn zo gezet, dus begin klein, denk groots. Op MEZpiration zijn al tal van mooie verhalen te lezen van ondernemers die impact maken. Ook zij zijn ooit ergens begonnen, meteen groots, of gewoon met kleine stappen.

Reacties