Het is inmiddels geen trend meer te noemen. Veel ondernemers hebben zich overgegeven aan de overgang naar betekeniseconomie. De meesten gelukkig omdat ze een intrinsieke motivatie voelen om te laten zien dat het beter of anders kan. Dat je hetzelfde kunt doen met minder impact.
Hieronder vind je duurzame lingerie merken die laten zien hoe het ook kan. Weet jij nog mooie lingerie labels? We horen het heel graag! Mail vooral even, als het aansluit zetten we ‘m erbij.
Organic Basics
Het Deense label Organic Basics begint hun verhaal met de bijzondere uitspraak: ’the fashion industry is a dirty bastard’. Het label benadrukt dat zij duurzaamheid centraal stellen in alles. Van de materialen tot de productie en de fabrieken waarmee ze samenwerken. Duurzaamheid is niet slechts een doel, maar de kern waar alles omheen gebouwd is.
De materialen die Organic Basics voor hun minimalistische lingerie gebruikt zijn stoffen zoals Tencel, SilverTech en gerycyclde materialen om water en energie te sparen. Natuurlijk worden de items zonder overbodig plastic verstuurd. Daarbij hebben de kleding en lingerie geen overbodige labels.
Opvallend is dat Organic Basics op de website ook een button heeft voor hun Low Impact Website. Want ook het internet is dirty, aldus het label. Voor gegevensoverdracht is electriciteit nodig, wat weer zorgt voor koolstofemissies. Met klimaatverandering als gevolg. De Low Impact website vermindert de gegevensoverdracht tot 70% in vergelijking met de reguliere website. Een nieuwe manier van impact maken. Zou het label op den duur helemaal overstappen naar de Low Impact website? De code van de website is in ieder geval vrij beschikbaar gesteld, zodat andere bedrijven die een groenere website willen de code kunnen overnemen.
Bekijk de groene website van Organic Basics
Māsa organic
Māsa is van mening dat ‘alledaags comfort het absolute minimum is dat je mag verwachten van een alledaags kledingstuk’. De biologische lingerie van het merk wordt ontworpen vanuit de studio in Amsterdam en volgens hoge ethische standaarden geproduceerd. Wat betekent dat? Māsa heeft alle chemicaliën die schade toebrengen aan mens en planeet geëlimineerd uit het productieproces. De lingerie wordt gemaakt van wat het merk ‘vredeszijde’ noemt, Áhisma zijde.
Het proces dat voorafgaat aan het maken van de vredeszijde duurt veel langer dan bij de conventionele zijde, maar het resultaat is een zacht en duurzaam materiaal. Belangrijker nog, de stof van de lingerie van Māsa is goed voor je huid én voor de natuur. Bijna alle kleding die we tegenwoordig dragen, is geverfd met een enorme hoeveelheid water en giftige kleurstoffen. De informatie over de effecten van die kleurstoffen op onze huid wordt maar zelden weergegeven in kledinglabels. Verontreiniging die tijdens het verfproces wordt veroorzaakt is schadelijk voor mensen, rivieren en oceanen. Māsa verft haar stoffen met niet-giftige, GOTS-gecertificeerde kleurstoffen. En het merk recyclet 100% van het water dat ze gebruikt.
Benieuwd naar deze mooie combinatie van hoogwaardige kwaliteit en organische stoffen? Bekijk de website van Māsa Organic.
Do you green
Een bijzonder lingeriemerk uit Frankrijk is Do You Green. De lingerie bestaat voornamelijk uit mooie basics in zachte kleuren en wordt gemaakt in Calais, Frankrijk. Voor haar collectie maakt het merk gebruik van duurzaam dennenhout. Van de houtpulp worden garens gesponnen en vervolgens stoffen geweven. Een superzachte stof, vergelijkbaar met de stof tencel (gemaakt van de eucalyptusboom). Het merk Do You Green bestaat sinds 2011 en werd opgericht door Sophie, die onder de indruk was van de duurzaamheid en kwaliteit van de stof van dennenhout. De stof gebruikt zo’n 50% minder water dan katoen.
De complete collectie (zowel de stoffen als de verf) is Oeko-tex 100 gecertificeerd, wat betekent dat er geen schadelijke stoffen in het proces zijn gebruikt. Alle grondstoffen komen uit Frankrijk en de producten worden daar ook ‘lokaal’ geproduceerd. Je kunt dus zeker zijn van goede arbeidsomstandigheden en de milieu-impact door transport is daardoor erg laag.
Meer weten over dit Franse lingeriemerk? Check de website van Do you green.
Urban Poetry Intimates
Een duurzaam lingerie label uit Amsterdam. Een heel jong merk, in 2019 opgericht door Bodil. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de mode kwam ze al snel tot de realisatie dat het anders moest en kan.
Alle items worden gemaakt in een atelier dicht bij Amsterdam en de materialen zijn allemaal duurzaam, geselecteerd in Europa. Op de site is precies terug te vinden waar de materialen vandaan komen. Lekker open en transparant dus.
Bodil heeft een repurpose programma ontwikkelt: je kunt gedragen items weer inleveren. Afhankelijk van de staat worden ze gerepareerd, worden sluiting hergebruikt of bijvoorbeeld de stof gerecycled.
Een andere manier van teruggeven, maar zeker niet minder mooi, doen ze bij Urban Poetry Initmates door ieder jaar 1% van de omzet te doneren aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor Femmes for Freedom. En bij iedere 50 euro planten ze twee bomen.
Bodil laat zeker zien dat het anders kan! Nieuwsgierig? Check de website.
Savara intimates
2019 lijkt wel het jaar om een lingerie merk te starten, want ook Eva begon in 2019 met haar lingerie label, Savara. Zij ervaarde zelf regelmatig lingerie ‘struggles’: welke bh moet ik vandaag/welke past vandaag, waar prikken de beugels niet van, welke zie je niet onder het t-shirt dat ik vandaag wil dragen… Ze ervaarde een gebrek aan goede oplossingen hiervoor. Gelukkig gelooft Eva er sterk in dat je alles kunt creëren wat je wilt. Op een avond begint ze met schetsen en het maken van de eerste items en zo werd Savara geboren.
Eerlijke lonen, goede werkomstandigheden en duurzame materialen zijn minimale vereisten voor haar. Savara wordt in Nederland gemaakt. Er wordt Tencil gebruikt voor de lingerie, een stof die op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Dit wordt aangevuld met ‘overschot’ materialen. Stoffen van fabrikanten die vaak grote aantallen moeten inkopen (denk bijvoorbeeld aan kant).
En de bh’s worden zo ontworpen dat je ze op verschillende momenten kunt dragen, dus bijvoorbeeld niet meteen bij gewichtsverlies/paar pondjes extra, op zoek moet naar nieuwe lingerie.
En ook bij Savara kiezen ze voor CO2 compensatie door het planten van bomen.
Savara is verkrijgbaar sinds 11 maart 2020! Check de website.
Foto credits: Urban Poetry Intimates & Savara Intimates
Kijk hier voor meer duurzame labels!