Het is inmiddels geen trend meer te noemen. Veel ondernemers hebben zich overgegeven aan de overgang naar betekeniseconomie. De meesten gelukkig omdat ze een intrinsieke motivatie voelen te laten zien dat het beter/anders kan. Dat je hetzelfde kunt doen met minder impact.

Hieronder duurzame lingerie merken die laten zien hoe het ook kan. Heb jij nou een leuk lingerie merk (gezien), mail vooral even, dan checken we het merk en als het aansluit, zetten we het erbij.

Urban Poetry Intimates

Een duurzaam lingerie label uit Amsterdam. Een heel jong merk, in 2019 opgericht door Bodil. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de mode kwam ze al snel tot de realisatie dat het anders moest en kan.
Alle items worden gemaakt in een atelier dicht bij Amsterdam en de materialen zijn allemaal duurzaam, geselecteerd in Europa. Op de site is precies terug te vinden waar de materialen vandaan komen. Lekker open en transparant dus.
Bodil heeft een repurpose programma ontwikkelt: je kunt gedragen items weer inleveren. Afhankelijk van de staat worden ze gerepareerd, worden sluiting hergebruikt of bijvoorbeeld de stof gerecycled.
Een andere manier van teruggeven, maar zeker niet minder mooi, doen ze bij Urban Poetry Initmates door ieder jaar 1% van de omzet te doneren aan een goed doel. Dit jaar is gekozen voor Femmes for Freedom. En bij iedere 50 euro planten ze twee bomen.

Bodil laat zeker zien dat het anders kan! Nieuwsgierig? Check de website.

Savara intimates

2019 lijkt wel het jaar om een lingerie merk te starten, want ook Eva begon in 2019 met haar lingerie label, Savara. Zij ervaarde zelf regelmatig lingerie ‘struggles’: welke bh moet ik vandaag/welke past vandaag, waar prikken de beugels niet van, welke zie je niet onder het t-shirt dat ik vandaag wil dragen…  Ze ervaarde een gebrek aan goede oplossingen hiervoor. Gelukkig gelooft Eva er sterk in dat je alles kunt creëren wat je wilt. Op een avond begint ze met schetsen en het maken van de eerste items en zo werd Savara geboren.

Eerlijke lonen, goede werkomstandigheden en duurzame materialen zijn minimale vereisten voor haar. Savara wordt in Nederland gemaakt. Er wordt Tencil gebruikt voor de lingerie, een stof die op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Dit wordt aangevuld met ‘overschot’ materialen. Stoffen van fabrikanten die vaak grote aantallen moeten inkopen (denk bijvoorbeeld aan kant).

En de bh’s worden zo ontworpen dat je ze op verschillende momenten kunt dragen, dus bijvoorbeeld niet meteen bij gewichtsverlies/paar pondjes extra, op zoek moet naar nieuwe lingerie.

En ook bij Savara kiezen ze voor CO2 compensatie door het planten van bomen.

Savara is verkrijgbaar sinds 11 maar 2020! Check de website.

Foto credits: Urban Poetry Intimates & Savara Intimates

Kijk hier voor meer duurzame labels!

Reacties