De oprichters van de GeWoonboot, Joan Kramer en Jan Huisman, verhuren een duurzame vergaderlocatie in Amsterdam-Noord. Niet zomaar een plek waar je kunt vergaderen, maar een bijzondere locatie op het water waar duurzaamheid centraal staat.
Joan en Jan hebben er hun missie van gemaakt om ook andere bedrijven te inspireren om te verduurzamen. Door te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid en ondernemen.
We spraken met Joan over het bijzondere verhaal van de GeWoonboot. Laat je inspireren én onthoud de naam GeWoonboot voor die keer dat je een unieke vergaderlocatie in Amsterdam nodig hebt.
Drijvend vergaderen op de GeWoonboot
Op de GeWoonboot bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord kun je drijvend vergaderen. Als dat niet inspirerend werkt, doet de duurzame insteek van de locatie dat wel. De GeWoonboot is namelijk geheel zelfvoorzienend.
Gebruik van natuurlijke bronnen
Zo zorgt de boot voor haar eigen energie- en watervoorziening via natuurlijke bronnen: de zon, warmte van het IJ- en regenwater. Met 22 zonnepanelen draait alles aan boord op eigen opgewekte energie. De extra opgewekte energie wordt opgeslagen in accu’s onderin de boot.
Water om het toilet door te spoelen bestaat uit regenwater dat wordt opgevangen op een mos- sedumdak. Het water wordt vanuit het dak naar een tank onderin de boot geleid. Het afvalwater van toilet, vaatwasser en gootsteen wordt ook opgevangen. Daarna wordt het water gezuiverd door een drijvende tuin (helofytenfilter) en weer hergebruikt voor het doorspoelen van het toilet.
Een stukje geschiedenis
In 2006 ontwikkelde woningbouwvereniging Delta Wonen in Zwolle de GeWoonboot, dé duurzame woonboot van de toekomst. Door de crisis is het bij een prototype gebleven. De GeWoonboot werd verkocht aan woonstichting de Key in Amsterdam. De woonstichting meerde de GeWoonboot af bij de NDSM-werf. Daar kreeg stichting Opgewekt.nu de boot in bruikleen en gebruikte haar als kenniscentrum duurzaamheid. Een plek waar politici en studenten leerden over toepassingen van schone energie.
Joan en Jan werkten beiden voor deze stichting en zagen in 2011 de kans om de GeWoonboot te kopen. Joan en Jan hadden toen nog weinig ervaring met duurzaamheid. Ze kwamen er eigenlijk net pas mee in aanraking.
“Jan en ik komen beiden uit een ondernemersfamilie en hadden ervaring met zakelijke dienstverlening. Het idee voor een duurzame vergaderlocatie was toen snel geboren.”
GeWoonboot als inspiratiebron voor duurzame pioniers
Bedrijven die willen verduurzamen doorlopen vaak dezelfde processen. Joan en Jan hebben inmiddels een groot netwerk met experts in duurzaamheid. Zij helpen andere ondernemers graag verder door ze te verbinden aan gelijkgestemden en experts uit hun netwerk.
“Er zijn altijd pioniers nodig die iets realiseren en delen waardoor anderen op nieuwe ideeën komen. Tien jaar geleden hadden nog weinig mensen gehoord van een warmtepomp, SMART grid of zonnecollector. Ik vind het gaaf om te zien dat bedrijven die we over nieuwe ontwikkelingen vertellen, aangeven daar ook iets mee te willen doén.”
De GeWoonboot 2.0
“De GeWoonboot is nu 10 jaar oud. We hebben de boot zoveel mogelijk verduurzaamd de afgelopen jaren, maar uiteindelijk loop je tegen een grens aan bij een bestaand, linear gebouw gebouw. Dan moet je gaan slopen en dat is niet duurzaam.”
Daarom besloten Jan en Joan om de GeWoonboot 2.0 te ontwikkelen. Het idee was om van deze nóg duurzamere GeWoonboot opnieuw een kenniscentrum en vergaderlocatie te maken. Dat liep helaas anders door vertraging met de vergunning. Nu wordt de boot de nieuwe woning van Jan en Joan.
De GeWoonboot 2.0 is circulair en biobased gebouwd met onder andere kalkhennep en bestaande tweedehands materialen. Er is ook gekeken naar de natuurlijke werking van het gebouw, voordat er werd berekend wat er nodig is voor verwarming en ventilatie.
De boot ligt afgemeerd in de nieuwe Amsterdamse drijfwijk Schoonschip. Een duurzame drijvende wijk van dertig woonboten, waar bewoners in hun eigen energiebehoefte voorzien. Het idee voor deze duurzaamste woonwijk van Europa is ontstaan op de GeWoonboot.
Tips voor bedrijven die willen verduurzamen
Als bedrijf ben je een belangrijke schakel in de economie. Je kunt positieve impact maken door bewuste keuzes te maken voor je eigen bedrijfsprocessen, leveranciers en klanten. Ga na wat jij belangrijk vindt. Meer groen of eerlijke handel? Sociale duurzaamheid? Minder impact? Kies een deelgebied dat aansluit bij je organisatie en neem hierin stappen waarin jij positief kan bijdragen.
“Je kunt alle bewegingen binnen je bedrijf doorlichten: eten en drinken, energie en het pand. Begin vooral klein. Bijvoorbeeld bij de lunch die je medewerkers of klanten krijgen. Of denk aan de manier waarop je medewerkers naar kantoor komen. Komen ze met de auto of stimuleer je fietsen of OV-gebruik?”
Welke bewuste keuze maak je voor de kantoorartikelen, het interieur of de buitenomgeving? Is de buitenplaats van beton, maak er dan mooie moestuintjes van. Op de GeWoonboot vind je bijvoorbeeld visnetjes, zodat mensen plastic kunnen vissen tussen vergaderingen door.
“Het is mooi om je medewerkers te betrekken bij het verduurzamen. Geef ze bijvoorbeeld een paar uur per maand om daar iets positiefs mee te doen vanuit het bedrijf voor de wereld om jullie heen. Als je eenmaal die focus hebt, komt de rest vanzelf.”
Ultieme doel: visie op duurzaamheid scherp neerzetten
Joan wil haar eigen visie op duurzaamheid op de korte termijn veel scherper neerzetten.
“Ik volg nu de training ‘Begin met Duurzaamheid’ waarin ik werk aan een heldere formulering van ons aandeel in het verduurzamen van de wereld. Zo maken we nog duidelijker voor welk stukje wij als GeWoonboot staan om samen tot een positieve verandering in duurzaamheid te komen.”
📸 Foto: GeWoonboot – www.gewoonboot.nl