4 x ondernemers met duurzame sneaker labels

Duurzame sneakers

Steeds meer sneaker ontwerpers stappen over op duurzame materialen. Maar het gaat de ondernemers niet alléén om de materialen. Zij willen ook transparant zijn over hun producten: de arbeidskracht, herkomst en prijsopbouw. We zetten een aantal van die duurzame sneaker labels op een rij.

Veja

Al vanaf 2005 produceert schoenenfabrikant Veja duurzame sneakers. Sinds die tijd zijn er 3,5 miljoen paar sneakers verkocht. Een grote speler dus op het gebied van duurzame schoenen. Veja staat bekend om haar corn waste-schoen die lang meegaan, tot wel 10 jaar. Katoenen canvas wordt gecombineerd met een bio-polyurethaan, dat voor de helft is gemaakt van maisrestanten uit de voedingsindustrie.

De duurzame sneakers van Veja worden op een eerlijke manier geproduceerd. Het label is bovendien erg transparant over het productieproces. De schoenen worden gemaakt in Brazilië en daarnaast wordt de zool gemaakt van rubber uit de Amazone.

Bekijk de collectie op Veja-store.com

Mipacha

Het label Mipacha haalt voor haar sneakers al acht jaar inspiratie uit de prachtige landschappen en cultuur van Peru. Dat zie je terug in de vrolijke prints. De sneakers worden gemaakt in Peru tegen een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden. Ook worden er lokale en duurzame materialen gebruikt.

Mipacha maakt gebruik van blockchain technologie voor hun gerecyclede materialen. Daardoor is de waardeketen van de stoffen volledig transparant. De blockchain registreert elke stap in het recycle-traject. Zo is de hele waardeketen te volgen, van plastic afval tot de stof.

Check de website

Good guys

In 2011 is Good Guys Don’t Wear Leather opgericht door de Franse Marion Hanania, die zichzelf omschrijft als schoenen designer, artiest, dierenliefhebber en veganistisch. Good Guys was het eerste 100% vegan schoenenlabel in Frankrijk. In 2015 was Good Guys zelfs “Best Vegan Brand of 2015”. Ook wonnen ze de PETA-award voor “Best Stylisch Casual Shoes”. Duurzaam en fashionable dus.

De materialen van de sneakers zijn ecologisch en fair trade geproduceerd in Portugal. Good Guys produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Europa.

Bekijk de collectie op de website

Rombaut

Nog een Frans schoenenlabel. Wel een hele innovatieve. De Parijse designer Rombaut doet meer dan alleen fair trade en duurzaam produceren. Hij experimenteert actief met innovatieve materialen van steen, boomschors, natuurlijke rubber en kokosvezel. Rombaut is PETA-approved en dus officieel een vegan designermerk. Er komen dus geen dieren aan te pas. De sneakers worden handgemaakt in Portugal.

Nieuwsgierig naar deze innovatieve schoenen? Bekijk de website

Welke duurzame sneakers ken jij nog meer? We horen het graag.

📸 credits: Veja

Reacties