Common & Sense: wedden dat duurzame mode betaalbaar kan zijn

Common & sense

Common & Sense – het startte als experiment

Toen Janine zelf besloot alleen nog eerlijke kleding te kopen, zeiden veel mensen om haar heen: ” Wat tof dat je dat doet, dat wil ik ook wel maar het is zo duur!” Toen dacht ze: challenge accepted. Ze is gewoon zelf gaan kijken of ze een prima jurkje kon laten produceren voor een prima prijs, 50 euro.

Dat was een waanzinnig avontuur! De fashion industrie zit ongelooflijk ingewikkeld in elkaar. Hoe verder de grens over, hoe groter de wirwar van tussenhandelaren, onduidelijke informatie en ondoorzichtige constructies. Tegelijkertijd is het natuurlijk een heel toffe uitdaging om daarin een eerlijke en transparante productieketen te vinden. Met veel vallen en opstaan lukte dat.

common & sense” Het kostte me zeker een jaar voordat ik mijn eerste jurkje lanceerde. Inmiddels ben ik Common & Sense langzaam aan het uitbouwen tot een volwaardig kledingmerk. Daarin is diversiteit belangrijk, zowel in modellen, pasvormen als prijs. Daarom bouw ik nu aan een gevarieerd aanbod van jurkjes met prijzen tot 100 euro.”

Common & Sense – All about people

De challenge is de drijfveer geworden van Common & Sense. Laten zien dat eerlijke mode niet super kostbaar hoeft te zijn. Common & Sense is een ethical fashion brand met eerlijk geproduceerde jurkjes. Niet voor een schijntje, maar wel voor een prima prijs. Het ultieme doel voor Janine ie er voor zorgen dat eerlijke kleding voor iedereen bereikbaar wordt.

” Want kleding is all about people, zeg ik altijd. Bijna alle kleding in de wereld wordt nog steeds met de hand gemaakt. Gewoon door mensen zoals jij en ik. Fascinerend toch? Doordat productie ver weg plaatsvindt, en we de mensen achter onze kleding (letterlijk) niet meer zien, is het menselijke aspect in deze industrie ook langzaam verloren gegaan. Het is mijn persoonlijke missie om van kleding weer een menselijk product te maken.”

Leren van anderen & luister naar je intuïtie

Leer van de ervaringen van anderen.

” Ik heb een groepje vrouwen om mij heen die met dezelfde soort dingen bezig zijn. We delen onze struggles en ervaringen en helpen elkaar waar we kunnen. Dat is echt heel waardevol. En gezellig 😊”

Een belangrijke les die Janine met jullie wil delen is vooral naar je eigen gevoel en intuïtie te luisteren.

” Ik liet bijvoorbeeld samples maken bij een fair trade fabrikant in India. Ze zeiden steeds dat alles zou lukken, en dat ze de juiste stof (een recyclede variant) voor mij zouden vinden. Toch had ik steeds een voorgevoel dat ze niet begrepen wat ik bedoelde. En ja hoor, na weken struggelen lag er een totaal ander product op de mat dan ik verwacht had. Had ik toch naar mijn voorgevoel moeten luisteren.”

De ondernemerstip van Janine

” Doe iets waar je passie voor hebt. Het is echt ongelooflijk hoe fijn het is om te werken aan iets waarvan je hart sneller gaat kloppen. Dat heeft me echt een gelukkiger mens gemaakt.”

Common & Sense is MEZpiration Friend

Zou je wel zo’n mooi duurzaam jurkje of een van de andere mooie producten van Common & Sense willen aanschaffen ? Dan heb je geluk, want Common & Sense is MEZpiration Friend! Dit betekent dat jij kunt shoppen in de Common & Sense shop met 10% korting. Gebruik de code mezpirationfriend. 

Meer ondernemersverhalen lezen? We hebben er hier nog veel meer waar je inspiratie en motivatie uit kunt halen!

Reacties