Met deze natuurlijke zeep wordt onze wereld een beetje schoner

Natuurlijke zeep

Er komen steeds meer natuurlijke zepen op de markt die beter zijn voor je huid én voor onze wereld. We verzamelden drie inspirerende verhalen van ondernemers die zich hard maken voor natuurlijke zeep om onze wereld en jouw huid of huis een stukje schoner te maken.

Seepje, superschillen uit de Himalaya

Seepje maakt wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters en handzepen van ingrediënten uit de natuur. Zoals de schillen van de Sapindus mukorossi vrucht uit India en Nepal. Daar betaalt Seepje een eerlijke prijs voor.

Het begon in maart 2013, toen Melvin en Jasper op televisie zagen hoe mensen in Nepal natuurlijk zeep maakten van vruchtenschillen. De Sapindus schil bevat saponine, een natuurlijke vorm van zeep, die vrijkomt wanneer de schillen met water in aanraking komen. Melvin en Jasper kwamen in contact met Hari de Nepalese schillenboer, en besloten hun studiefinanciering bij elkaar te schrapen om een eerste lading schillen richting Nederland te verschepen. Ze zagen een kans om hier mensen blij te maken hun product, en tegelijkertijd de werk- en leefomstandigheden in Nepal te verbeteren. Wat een mooi verhaal!

Inmiddels zijn er meer dan 10 verschillende Seepje producten, verkrijgbaar bij zo’n 1.600 winkels in Nederland, België en Duitsland.

Marcel’s Green Soap

Het gootsteenkastje van Marcel stond vol met agressieve, chemische spullen waar de wereld niet bepaald schoner van wordt. Dat moest anders kunnen. Zo ontstond het idee voor Marcel’s Green Soap, 100% plantaardige zepen. De meeste schoonmaakfabrikanten hebben een laboratorium om producten te testen. Marcel heeft ook zoiets, namelijk een huis met 3 dochters. Marcel vond een kleine zeepfabriek in Utrecht voor de productie. Voor hij het wist had hij een schuur vol met zeep. Toen ging hij op de fiets langs de winkels om de schappen te vullen, en met hulp van zijn dochters de bestellingen van zijn webwinkel versturen.

Elke week worden miljoenen liters schoonmaakmiddel door de gootsteen gespoeld. En elke week komen er miljoenen plastic flessen in het milieu terecht. Het is Marcel’s doel om dat te veranderen. Marcel’s Green Soap is het eerste merk in West-Europa met flessen van 100% gerecycled plastic. En alle producten van Marcel worden binnen 28 dagen afgebroken in CO2 en water.

Ambachtelijke zeep van Kusala Gifts

Karin’s passie voor zeep maken ontstond thuis. Tussen haar moestuin-planten groeit de Goudsbloem, een prachtige vrolijke bloem waar ze direct fan van is. Ze begint met het drogen van de bloemen. Op internet ontdekt ze dat de Goudsbloem veel wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten dankzij de helende en verzachtende eigenschappen van de bloem. Voor ze het weet is ze in haar keukentje aan het experimenteren met het maken van haar eigen zeep. Zeep van natuurlijke producten met gebruik van etherische oliën. Toen besloot Karin om voor professioneel zeep maken te gaan, na de eerste enthousiaste reacties uit haar omgeving.

Inmiddels heeft Kusala Gifts al verschillende verkooppunten en is de zeep te koop via de website. Kusala staat voor goede karma. Iets wat Karin graag wil bereiken met Kusala Gifts: Mooie producten maken en bijdragen aan de verandering waarop we producten consumeren en produceren. Bekijk het hele verhaal van Karin hier: Van passie naar werk – Kusala Gifts.

Gebruik jij al natuurlijke zeep?

Reacties