Een jaar later: De kleine Valk

een jaar later Kleine Valk

Ruim een jaar geleden sprak ik met Didi en Danielle, de ambitieuze tweelingzussen die toen net samen De Kleine Valk hadden geopend aan het Marie Heinekenplein, in Amsterdam. Erg benieuwd hoe het ze is vergaan, ging ik een jaar later weer langs! Hoe bevalt het, zo’n eerste jaar ondernemen? Wat viel mee? Wat viel tegen? Je leest het in deze blog! Wie weet geeft het jou weer wat goede handvatten om in het eerste jaar een vliegende start te maken!

Het ondernemen bevalt Didi en Danielle goed! Natuurlijk is het niet altijd feest, maar ze zijn nog steeds erg blij met hun keuze om er voor te gaan!

Er is een groot verschil tussen weten en ervaren. Natuurlijk weet je dat het hard werken wordt, maar zeker in de horeca, ben je gewoon 7 dagen per week aan het werk. Helemaal in het begin! Dit was wel even wennen natuurlijk en ook hierin moet je een beetje je weg vinden.

De eerste maanden liep het storm. Dan is het nog nieuw en wil iedereen wel eens even zien waar je aan bent begonnen. Daardoor hebben ze meteen veel lessen kunnen leren. De voorbereiding is erg belangrijk. Je kunt nooit overal op voorbereid zijn, je moet ook gewoon gaan doen en snel kunnen schakelen is daarin ‘key’ (helemaal met zo’n groot terras!). Er zelf bovenop zitten dat is het allerbelangrijkste. Daarnaast is het restaurant net zo goed als de zwakste schakel. Dit klinkt misschien een beetje zakelijk, maar zo is het wel. Daar bedoelen Didi en Danielle mee dat goede medewerkers voorop staan om je zaak een succes te kunnen maken.

Wat Didi en Danielle hebben geleerd van dit eerste jaar ondernemen is dat je niet duidelijk genoeg kunt zijn over je verwachtingen. Je kunt zelf van alles in hoofd hebben, maar als je die verwachtingen niet heel duidelijk en herhaaldelijk uitspreekt, zorgt dit onherroepelijk voor onduidelijkheden.

Inmiddels staat er een sterk team met fijne mensen die net als Didi en Danielle van de Kleine Valk een succes willen maken. Ze zijn enorm trots op de mensen die ze nu om zich heen hebben! Ook voor de gasten is het heel prettig om vaste gezichten te zien.

Het afgelopen jaar hebben ze al een mooie groep van vaste gasten weten te verzamelen. Iets waar ze enorm van genieten, want daar doe je het toch voor. Het is geweldig om te zien dat mensen het zo fijn vinden om bij jou te zitten, dat ze keer op keer terugkomen. En hierbij merk je echt dat het horecabloed de meiden door de aderen stroomt. Ze weten wat ze moeten doen om het mensen naar de zin te maken.

De focus heeft dit eerste jaar echt gelegen op het zorgen voor een soepel draaiend restaurant, waar je kwaliteit krijgt, zowel op het gebied van bediening als eten. Dit is gelukt en hier zijn ze enorm blij mee!

Nu dit goed loopt, is er tijd om De Kleine Valk verder op de kaart te zetten en hierin stelt dit ondernemende duo zich absoluut niet afwachtend op. Ze zien De Kleine Valk als onderdeel van een groter geheel. Meer mensen in de Pijp, betekent meer mogelijke gasten voor De Kleine Valk. Daarom zijn ze nu bijvoorbeeld samen met de Heineken Experience de mogelijkheden aan het onderzoeken om de uitgang van de Heineken Experience aan het Marie Heinekenplein te laten uitkomen. Hierbij zal eventueel een klein stukje van De Kleine Valk worden ‘opgeofferd’ om zo de gevaarlijke situaties met de vele toeristen op de drukke Stadhouderskade af te laten nemen. Zo zorgen ze er samen voor dat de toeristen die normaal gesproken snel doorlopen richting Museumplein, nu op een mooi plein uitkomen en ook de Pijp in trekken om te ontdekken wat deze mooie buurt allemaal te bieden heeft!

Ook zijn ze druk bezig met het verder ontwikkelen van De Kleine Valk als evenementenlocatie. Denk hierbij aan vrijgezellenfeesten en bedrijfsborrels, maar ook aan kinderfeestjes.

Je kunt ook gaan voor een arrangement. Eerst lekker varen op ‘De Kleine Valk boot’ en daarna het feestje voortzetten in een van de ruimtes die je kunt reserveren in De Kleine Valk. Super leuk om zo’n compleet pakket aan te kunnen bieden.

Komend jaar gaan ze door met het organiseren van feesten ter gelegenheid van bijvoorbeeld Koningsdag of Oud & Nieuw. Koningsdag hebben ze nu voor de tweede keer gevierd bij De Kleine Valk. Het was super om te merken dat het de tweede keer nog drukker was dan de eerste keer. Dit is echt een hoogtepunt, want het eerste jaar kan het nog de nieuwigheid zijn die gasten aantrekt, het tweede jaar is het toch meer de bevestiging voor het feit dat je gewoon op de goede weg bent!

Naast de uitbreiding van het aanbod, overwegen Didi en Danielle ook om een bedrijfsleider aan te nemen, nu de basis stevig staat. Dit zorgt ervoor dat zij ruimte krijgen voor andere dingen, zoals het onderzoeken van de mogelijkheden voor een tweede locatie.

Wat ik mooi vind om te zien is dat Didi en Danielle in staat zijn De Kleine Valk te zien als onderdeel van een groter geheel. Ze zorgen ervoor dat ze in contact zijn met de gemeente, andere ondernemers in de Pijp, maar ook eventplanners en bedrijven als I Amsterdam. Ze zijn niet alleen ‘restaurantje aan het spelen’, maar ze zijn echt bezig met het opzetten van een onderneming. Ze werken met de oogkleppen af en bekijken alle mogelijkheden die het hebben van een horeca gelegenheid in Amsterdam met zich meebrengt!

De tips van Didi & Danielle voor zo’n eerste jaar ondernemen?

  • Horeca is echt topsport dus neem je rust, blijf niet iedere avond hangen, ook al is het gezellig.
  • Blijf sporten ook al is het druk. Dit geeft je juist de energie om vol voor je bedrijf te gaan.
  • De gast is het aller belangrijkst. Tevreden gasten komen terug. Die eerste indruk maak je maar 1 keer, dus wees altijd scherp!
  • Gaat er wat mis? Negeer dit niet, maar bespreek het met de gast en laat weten wat je hebt verbeterd.
  • Blijf praten en evalueren, niet alleen met elkaar, maar ook met je team.
  • Creëer een teamgevoel, blijf iedereen betrekken bij de keuzes die je maakt/veranderingen.

Nog een paar leuke weetjes!

Een initiatief van de gemeente, waar Didi en Danielle enorm blij mee zijn: Deze maand al wordt er begonnen met transformeren van het Marie Heinekenplein. Geen stenen meer, maar een gezellig plein met veel groen, wat zorgt voor een leuk uitzicht wanneer je daar op een van de terrassen neerploft.

De Kleine Valk heeft nu een lekkere daghap! Hiermee gaan ze onnodige verspilling van eten tegen en verlagen ze de drempel om gewoon eens binnen te lopen, zonder een hele avond te hoeven dineren!

En heb je zin om thuis van De Kleine Valk te genieten? Dat kan! Je kunt nu ook bestellen via Foodora!

Gaaf meiden, ga zo door en tot volgend jaar!

www.dekleinevalk.nl

De Startersinspiratie van Didi & Danielle niet gelezen? Lees dan hier hoe hun droom begon!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.