GEKAAPT – Voor en door jonge ondernemers

GEKAAPT

In de mooie nieuwe winkel op de Kinkerstraat in Amsterdam, spreek ik Natali over haar GEKAAPT, want sinds kort is zij de eigenaresse van deze te gekke winkel en dit super leuke concept.

Natali is al aan het ondernemen voordat ze voor GEKAAPT gaat. Nu ongeveer drie jaar geleden besluit ze te gaan voor haar droom, een eigen webshop met de mooiste en leukste interieur spullen. Voor Hunting the Pretty, zoals haar webshop heet, gaat ze op zoek naar minder bekende interieur merken. Hiervoor benadert ze allerlei merken, wereldwijd.

Haar webshop begint goed te lopen, dit is het moment waarop ze besluit te gaan kijken naar een plek waar ze haar producten ook offline kan laten zien. Ze komt terecht bij GEKAAPT.

GEKAAPT

GEKAAPT is opgezet door twee ondernemers met een eigen label die het ook voor andere startende ondernemers gemakkelijker wilden maken hun producten in een mooie winkel te kunnen laten zien.

“ Het voordeel is dat ‘KAPERS’, zoals de ondernemers worden genoemd van wie producten in de winkel liggen, niet te maken hebben met hoge marges die ze moeten afdragen, maar vierkante meters huren en je staat samen in de winkel.”

GEKAAPTHet bevalt Natali goed bij GEKAAPT. Een fijne combinatie van het hebben van haar eigen bedrijf en het samenwerken met andere ondernemers. Op het moment dat ze hoort dat de oprichters zich meer willen gaan focussen op hun label en ze het leuk zouden vinden als een van de Kapers GEKAAPT overneemt, heeft ze hier eigenlijk meteen interesse in. Ze gaat in gesprek en besluit ervoor te gaan.

“ Maar dan natuurlijk wel een beetje op mijn eigen manier. GEKAAPT was voorheen een ‘reizende’ winkel. Er werden steeds tijdelijke locaties GEKAAPT. Ik heb ervoor gekozen om te gaan voor één locatie, zodat ik het concept verder kan uitwerken en echt een hele mooie winkel kan neerzetten.”

Natali haar GEKAAPT

Ze gaat opzoek naar een geschikte locatie en komt terecht bij het pand op de Kinkerstraat. Na een paar maanden flink onderhandelen is het pand eindelijk van haar. Ze krijgt op een woensdag de sleutel en samen met de Kapers en een stylist gaat ze aan de slag om er een prachtige winkel van te maken. Anderhalve week later gaan de deuren van het nieuwe GEKAAPT al open.

Door te kiezen voor één locatie kan ze samen met de Kapers werken aan de professionalisering. Het geeft rust, ze kan investeren in de winkel en ook het concept opnieuw bekijken en haar eigen sausje er overheen gooien.

“ Zo staan de merken van de Kapers niet meer als aparte shopjes gepresenteerd, maar wordt alles wat meer met elkaar gemixt, waardoor de winkel meer eenheid uitstraalt en klanten een goed idee krijgen bij hoe ze dingen kunnen combineren.”

Kapers huren nog steeds vierkante meters, maar hoeven niet meer zelf het winkelmateriaal aan te schaffen. Dit scheelt voor de ondernemer, maar zorgt er ook voor dat je ook de winkelinrichting goed op elkaar kunt afstemmen.

Er komen steeds nieuwe Kapers bij. GEKAAPT is een springplank voor ondernemers, een mogelijkheid om te laten zien wat ze doen en waar ze voor staan.

Waar Kapers vertrekken die klaar zijn voor de volgende stap, komen er weer nieuwe Kapers. Dit zorgt er ook voor dat de winkel geregeld een nieuwe uitstraling heeft en klanten steeds nieuwe dingen zien als ze binnenlopen

“ Ook hebben we een pop-up plek in de winkel gecreëerd voor tijdelijke initiatieven. Hier kan een merk bijvoorbeeld testen hoe zijn of haar producten het doen in een winkelomgeving. Bovendien komen ze in contact met hun klanten. De pop-up ruimte verleent zicht ook perfect voor een productlancering of een sample sale.”

GEKAAPT GEKAAPT

Ondernemen is afwisseling

Natali heeft altijd al willen ondernemen, de behoefte te creëren, het starten van dingen, vindt ze het allerleukst. Haar laatste werkgever was ook een start-up, maar na drie jaar waren zij zo groot, dat de ondernemers-spirit er een beetje uit was.

Dit wil ze bij GEKAAPT graag behouden. Hier komen altijd weer nieuwe enthousiaste ondernemers binnen, waardoor je die drive houdt.

Het is wel even wat anders, van het runnen van haar eigen webshop, naar het runnen van GEKAAPT. Op Hunting the Pretty ligt op het moment minder focus, maar dit heeft ze ook op zo’n manier ingericht dat dit nu kan. Haar webshop doet ze echt alleen en sommige dingen gaan hierbij al op de automatische piloot.

“ Dat is bij GEKAAPT wel even anders. Ik heb te maken met 25 Kapers, die allemaal weer hun eigen mini-processen doorlopen voor hun eigen merk. Ik ben veel met hen in gesprek, dit houdt het dynamisch en spannend.”

En er komt ineens een klap administratie bij. Dit is op zich helemaal niet erg, er moet juist variatie in het werk zitten, dat is wat haar gelukkig maakt. Het moet allemaal wel een beetje in balans zijn.

De winkel is nu 4,5 maand open. De eerste 3 maanden waren wel even doorbijten.

“ Op een gegeven moment snak je wel naar een moment waarop je even niets hoeft. Maar het samenwerken met de Kapers vind ik echt heel erg leuk, dit maakt iedere dag anders.”

GEKAAPT

Ondernemersles

Haar grootste les van de afgelopen maanden is dat het soms juist heel goed is om uit je comfort zone te stappen. Op bepaalde punten heeft ze hoge verwachtingen van zichzelf. Dit werpt soms blokkades op. Het heeft haar erg geholpen om op bepaalde momenten vooral niet teveel na te denken, maar gewoon te doen.

“ Moeilijke gesprekken voeren of bijvoorbeeld het doorvoeren van veranderingen, het zijn geen dingen waar ik naar uit kijk, maar door er vooral niet teveel over na te gaan zitten denken, maar het te doen, valt het achteraf allemaal best mee.”

Dromen

Natali haar dromen voor de toekomst?

Op de eerste plaats succesvol en vooral gelukkig zijn in het algemeen. En daarnaast hoopt ze GEKAAPT met die ondernemers-spirit die er zo bij hoort, voort te kunnen zetten. Ze wil veel toffe nieuwe merken aantrekken en wie weet ook wel een stap naar nog een GEKAAPT.. Zou wel erg gaaf zijn!

Tips

Haar tips voor iedereen die aan het ondernemen is of dit wil gaan doen?

‘ Kom uit je comfort zone. Just do it!’

‘ Sta altijd open voor anderen en andere ideeën.’

‘ Vier je successen! Die tip kreeg ik zelf van mijn broer en dit doe ik ook echt bewust. Iedere keer dat er iets te vieren valt, trekken we een fles champagne open. De kurk blijft bewaard met een notitie erop van het succes-moment. Je bent soms zo druk dat je niet ziet wat je allemaal hebt bereikt. En juist die momenten heb je nodig om door de minder leuke momenten van het ondernemen te komen.’

GEKAAPTCheck de website om te zien welke Kapers je nu bij GEKAAPT kunt vinden, of ga er gewoon even langs. Goeie plek om je laatste Kerstcadeaus in te slaan!

Reacties