IVK producties: Ilse combineert creativiteit & ondernemerschap

IVK producties

IVK producties is het productiebedrijf van Ilse van Kollenburg. Zij weet haar creativiteit en ondernemende kracht perfect te combineren. Dit betekent dat ze naast de creatieve inhoud, ook een succesvol productiebedrijf heeft weten op te zetten.

Ondernemen

De drang om op een creatieve manier verhalen te vertellen is er altijd al geweest bij Ilse. Dansen, zingen, acteren. Als klein meisje zit ze al bij het theater. Het is dan ook niet gek dat zij na de dansacademie naar de theaterschool gaat en afstudeert als actrice. Ze speelt bij een theatergezelschap, maar begint al snel met het maken van haar eigen voorstellingen. De allereerste voorstelling die Ilse maakt heet ‘Pluk je geluk’.

“ Ik vind het heel leuk om te spelen bij een theatergezelschap, maar ook te gek om mijn eigen producties te maken.”

Ilse is niet alleen creatief, maar heeft ook de skills om een productie in elkaar te zetten. Van begin tot eind betrokken en verantwoordelijk zijn. Ze geniet van dit proces en het eindresultaat. Dat ondernemers-gen zit in de familie. Haar beide opa’s hadden hun eigen bedrijf en ook haar broer en moeder ondernemen.

“ Zij hebben mij, toen ik inmiddels tien jaar geleden, mijn eerste producties deed goed kunnen helpen op zakelijk gebied.”

IVK producties

Na haar afstuderen tourt Ilse met verschillende eigen voorstellingen. Ze geniet van het acteren en ideeën bedenken voor stukken. Ilse ziet kansen en aarzelt ook niet deze te grijpen. Naast theater komt er steeds meer film op haar pad. En krijgt ze de vraag niet meer enkel voor de camera te staan, maar ook erachter.IVK producties

“ Het start met het regisseren van een trainingsfilm. En al snel volgt ook de complete organisatie, het casten van acteurs en het produceren van deze films. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het opzetten van IVK producties.”

Het is niet dat Ilse altijd heeft gedroomd van het hebben van haar eigen productiebedrijf. Maar het blijkt de perfecte combinatie.

“ Het runnen van een bedrijf combineren met mijn creativiteit. Spelen, regisseren, kortom, verhalen vertellen! We zorgen altijd voor een goed script, professionele acteurs en films met een interessant verhaal en beeld.”

Financiering

Theater/film gefinancierd krijgen is altijd een uitdaging. Te weinig geld, geen geld, op zoek naar sponsors of subsidie.

“ De financiering is nooit iets wat mij heeft tegengehouden. Voor mijn eerste solo voorstelling heb ik samen met een vriend ‘Sponsor 1 minuut’ bedacht. Bedrijven kunnen 1 minuut van de voorstelling sponsoren. Het bestaat nog steeds en werkt effectief.”

IVK TV

Dat Ilse een echte onderneemster is, was me al snel duidelijk. Voor haar was de stap om voor zichzelf te beginnen de meest logische. Het is nooit een bewuste keuze geweest, het heeft altijd gevoeld als de weg die het best bij haar past.

Ze gebruikt haar creativiteit en ondernemende geest om zichzelf te blijven prikkelen en nieuwe ideeën te ontwikkelen.

“ Ik ben nu bezig met IVK TV. Dit wordt een inspiratie platform met blogs en video’s over o.a. reizen, carrière en lifestyle. Eén groot inspiratie platform om anderen te inspireren hun dromen te leven en hun hart te volgen.”

IVK TV maakt de cirkel rond. Het sluit perfect aan bij de eerste voorstelling die Ilse maakte, Pluk je geluk. Geniet van wat er allemaal wel is en alles wat goed gaat. Die boodschap wil ze heel graag delen via IVK TV.

Lessen

Natuurlijk is ondernemen niet altijd even makkelijk. Inmiddels is Ilse alweer tien jaar onderweg, dus er zijn ook zeker dingen waarin ze zichzelf is tegengekomen, dingen die ze heeft moeten leren.

“ Wat ik echt heb moeten leren is stilstaan bij mijn successen en deze vieren. In het begin kon ik dat nog wel eens vergeten.”

Inmiddels heeft ze geleerd op tijd haar rust te pakken, even helemaal loslaten. Dan ontstaan er ook weer nieuwe dingen. Ilse gaat het liefst richting de kust. Het ondernemende brein kan daar even uit, waardoor het creatieve gedeelte weer ruimte krijgt.

“ Ook ben ik wel geneigd te vergelijken met anderen die al verder zijn. Zeker in het begin. Toch ben ik er nu achter dat het juist ook fijn is om te focussen op je eigen weg. Bewust genieten van het pad dat je aan het bewandelen bent met alle uitdagingen en kansen die je onderweg tegenkomt.”

Ervaring

De ervaring die Ilse de afgelopen jaren heeft opgedaan, kan ze nu heel mooi gebruiken binnen haar nieuwe bedrijf, IVK TV.

“ Ik kan nu gestructureerder stappen zetten. Door de ervaring weet ik welke routes ik moet lopen.”

Daarnaast heeft ze de afgelopen jaren een geweldig team van mensen om zich heen verzameld, waarmee ze heel graag samenwerkt. Niet alles meer alleen hoeven doen en inspirerende mensen om je heen, is heerlijk.

Plannen voor de toekomst

Ilse heeft altijd een notitieboek paraat waarin ze haar ideeën, wensen en dromen opschrijft. En een paar van die ideeën voor de toekomst beginnen nu echt vorm te krijgen.

“ De volgende stap wordt IVK TV. Het is een hele leuke uitdaging en zoektocht om bezig te zijn met dit platform. Anderen inspireren hun droom te leven, hun hart te volgen en vooral rete hard te genieten!”

Ondernemen Do/Don’t

Ben je aan het ondernemen? Dit zijn de dingen die je volgens Ilse vooral wel en niet moet doen.

Do:

‘ Blijf geloven in jezelf en zorg ervoor dat hetgeen je te bieden hebt meerwaarde heeft.’

‘ Werk samen of vraag om advies van een professional.’

‘ Neem op tijd afstand. Ga op reis of er gewoon even tussenuit, bijvoorbeeld richting de kust.’

‘ Durf te investeren, maar maak hier wel bewuste keuzes in.’

Don’t:

‘ Ren niet als een kip zonder kop altijd maar door.’

‘ Probeer niet teveel te vergelijken met anderen.’

‘ Laat je niet tegenhouden door advies van mensen in je omgeving die het heel goed bedoelen, maar zelf geen ondernemer zijn. Laat je niet bang maken.’

Advies – productiebedrijf

Wil jij ook een productiebedrijf opzetten of ben je net gestart? Dit is het advies van Ilse voor jou!

“ Kijk naar wat jij mooi vindt om te maken, waar ligt jouw expertise.”

“ Kijk hoe jij je kunt onderscheiden.”

“ Werk samen met de juiste mensen.”

“ Ben transparant naar je opdrachtgevers over wat ze kunnen verwachten. Zorg voor goede en heldere communicatie.”

Ilse volgen via social media? Check bijvoorbeeld haar Instagram account!

Wil je meer verhalen lezen van ondernemers die ik interviewde? Kijk hier voor andere inspirerende verhalen!

Foto credits: Wen Versteeg

Reacties

Een reactie op “IVK producties: Ilse combineert creativiteit & ondernemerschap

  1. Pingback: Interview - Ilse van Kollenburg, actrice en voice-over met eigen studio

Reacties zijn gesloten.