Mijn drie belangrijkste ondernemerslessen

Parttime ondernemen en andere ondernemerslessen

Alweer 5 jaar onderweg met MEZpiration. Ik heb heel even getwijfeld of ik verder wilde gaan met mijn blog, maar besloot er vol voor te gaan. Er moesten wel een paar dingen anders. Hierdoor kwam ik eigenlijk tot drie belangrijke ondernemerslessen die ik graag met jou deel!

Bescheidenheid overboord – vraag alles wat je wil!

Gooi als ondernemer die bescheidenheid over boord. Wil je iets? Vraag erom! Als ondernemer is bescheidenheid niet je handigste eigenschap. Vraag om alles wat je graag wilt, vertel over alles wat je doet. Ik heb me hier erg in vergist. Nooit durven vragen ‘what’s in it for me’. Ik bied ondernemers een mooi platform met MEZpiration, maar heb nooit specifiek gevraagd naar wat ik hiervoor terug wilde hebben. Ik deed het interview, werkte het uit en plaatste het. Voor mij zo 5 uur werk. En toch heb ik hier nooit iets voor terug gevraagd. Ik ging er bijvoorbeeld vanuit dat mensen het wel zouden delen, dat ze wel een shoutout zouden doen, maar dat bleek al snel niet vanzelfsprekend.
Je hoeft niet meteen de wereld te vragen, of er een prijskaartje aan te hangen, maar bepaal wel van te voren wat je eruit wilt halen en zorg ervoor dat je het krijgt. En dit lukt dus vaak alleen als je er om vraagt, want mensen zullen niet snel zomaar ‘geven’, niet uit onwil, maar ze weten pas hoe ze jou kunnen helpen als je aangeeft hoe je geholpen bent.

Verschillende verdienmodellen

Zijn er wellicht verschillende verdienmodellen mogelijk? Ook hierin heb ik belangrijke lessen geleerd de afgelopen jaren. MEZpiration begon ik voor ‘erbij’. Leuk om de ondernemersverhalen te verzamelen en ondernemers te spreken naast mijn werk voor Bureau MEZpiration. Mocht ik opnieuw beginnen, zou ik direct nadenken over op welke manier ik ook geld kan verdienen met MEZpiration. Niets ‘leuk voor erbij’. Ja, ik vind het super leuk om te doen, ik geniet van verhalen vertellen en die mooie merken een platform geven, maar ik heb hierin te weinig aan mezelf gedacht.
Daarom heb ik bijvoorbeeld besloten een affiliate shop toe te gaan voegen. Een win-win. Ik verdien wat geld en ik kan ervoor zorgen dat mijn bezoekers kennis maken met merken die ik een warm hart toedraag en ervoor zorgen dat zij deze producten gemakkelijk kunnen vinden & kopen, dus heeft het ook een voordeel voor de ondernemer.
En ik ben bezig met het nadenken over andere mogelijkheden. Wordt zeker vervolgd: want hoe beter ik voor mezelf zorg, hoe groter uiteindelijk de impact is die ik kan maken.

Ga samenwerken

Iets waar ik enorm in geloof, maar eigenlijk te weinig toepaste voor mezelf. Ik geloof enorm in de kracht van samenwerken. Samen dingen ontwikkelen, kijken waar de kansen liggen. Samen zie je toch meer en het is heerlijk om niet alles zelf te hoeven bedenken. Samenwerkingen zorgen voor nieuwe ideeën, frisse blik, nieuwe plannen en dat heb je nodig om te blijven groeien.
Ik werk nu voor MEZpiration samen met Jori en dat brengt zo veel! Ik merk dat mijn eigen vuurtje weer helemaal aan is en het is heerlijk om een paar extra ogen, oren handen te hebben van iemand die net zo enthousiast wordt van de onderwerpen waar het op MEZpiration om draait als ik.
Dus ga samenwerken, ook al heb je nu een gevoel van ‘ik ben hier nog niet klaar voor’, ‘kan het nog niet betalen..’. Kijk naar de mogelijkheden, zet wat dingen op papier en ga samenwerken! Want geloof mij, dit levert je (als het een goede samenwerking is) uiteindelijk meer op dan het je kost. Samenwerkingen zorgen voor groei. Van jezelf & van je bedrijf.

Voor meer tips en ondernemerslessen kun je hier terecht!

Reacties