Nuarro Lodge – Onderdeel van de natuur & de community

Nuarro Lodge

Trienke en haar man hadden een prima leven in Nederland, alles wat hun hartje begeerde. Veel luxe, een mooi huis, veel vakanties en lieve familie en vrienden. Toch ontstond er een onrustig gevoel.. Is dit het nou?

Voor de jaarwisseling van 2000 boeken ze een last minute naar Zuid-Afrika, een land waar ze altijd al heel erg nieuwsgierig naar zijn geweest en waar ze graag de sfeer willen proeven. Ze willen tijdens deze vakantie onderzoeken hoe het land voelt en of ze hier eventueel zouden kunnen wonen.

Eenmaal terug in Nederland gaan ze in eerste instantie toch gewoon weer over tot de orde van de dag. Maar het Zuid-Afrika virus heeft al toegeslagen en nog datzelfde jaar besluiten ze ervoor te gaan. Ze verkopen alles en vertrekken met een paar koffers en hun duikuitrustingen naar Zuid-Afrika.

Haar man kan hier al snel een bedrijf overnemen en Trienke gaat in dienst bij een reisagent, om vervolgens voor zichzelf aan de slag te gaan, als reisagent. Tijdens hun eerste jaren in Zuid-Afrika maken ze meerdere reizen naar Mozambique, omdat je hier prachtig kunt duiken.

Ze genieten van het leven in Zuid-Afrika, maar merken dat ze ook hier redelijk snel alles weer op de rit hebben en dat dit toch eigenlijk niet is waarvoor ze naar Zuid-Afrika zijn vertrokken.

Mede door het vele reizen en door het werk van Trienke hebben ze veel lodges gezien en ontstaat bij Trienke de wens zelf een lodge te beginnen. Wat eerst alleen haar droom is, wordt al snel ook de droom van haar man. Een belangrijke voorwaarde is dat er een mooie onderwaterwereld moet zijn, Mozambique wordt hierdoor super interessant.

In 2007 besluiten ze er voor te gaan, samen met een ander koppel dat ze in Mozambique hebben ontmoet. Na rondreizen, het bekijken van verschillende stukken land en het regelen van vergunningen, kunnen ze van start met het bouwen van hun droom lodge. Ze wonen eerst in een caravan, zo dicht mogelijk bij de bouwplaats, waar hard gewerkt wordt door 250 lokale mensen die bouwen aan de lodge.

Voor Trienke gaat met het bouwen van de lodge niet alleen die wens in vervulling, maar ook de wens iets terug te kunnen doen voor een ander. Want je kunt wel nagaan wat het betekent voor een kleine, zeer arme, community in een ver afgelegen dorp in Mozambique, als daar een lodge wordt gebouwd waar ineens werkgelegenheid is voor 250 lokale mensen.

“ Ik heb geen moment getwijfeld om hiervoor te kiezen. Natuurlijk was het gemakkelijker geweest om geschoolde/geletterde mensen in te huren, maar er is niets mooiers dan mensen die nog geen kansen hebben gehad een kans geven.”

 Er gaat wel enorm veel tijd en energie in zitten. De mensen die aan het werk zijn, moet alles aangeleerd worden.

In augustus 2007 wordt de eerste schep in de grond gezet en in juli 2009 zijn de eerste vier kamers klaar. Samen met de beach bar kan het eerste deel van Nuarro Lodge worden geopend voor publiek.

Eind 2010 is de hele lodge klaar. Twaalf prachtige kamers, die ruim zijn opgezet langs het strand van Mozambique. De lodges liggen tussen de beach bar aan de ene kant en het restaurant aan de andere kant. Ze hebben heel bewust gekozen voor lokale bouwstijl en het gebruik van lokale materialen. De lodge moest goed passen in de omgeving.

Voor de lodge moest alles worden geregeld: Stromend water, elektriciteit, er was echt niets. Ze hebben alles zo fair-trade & eco-friendly mogelijk aangepakt.

“ We wekken zelf onze energie op en hebben de grote gebouwen geplaatst op de plekken waar het minste bush was. Was er wel bush, dan hebben we dit op andere plekken her-plant.”

Daarnaast is alles gemaakt van lokale materialen, gebouwd door lokale mensen en wordt er zoveel mogelijk gerecycled. Het Fair-Trade label is aangevraagd, dit moet met een paar maanden rond zijn.

Het bouwen van een lodge is echt het ultieme ondernemen. Het trainen van de mensen, het zorgen voor de sales en marketing, het zorgen dat het hele project goed begeleid wordt en tot stand komt. Het is dan ook een fantastisch moment als je de eerste klanten mag ontvangen.

Nu nog steeds zijn er 85 lokale mensen in dienst, waarvan er een aantal zijn doorgegroeid naar leidinggevende posities.

“ Ontzettend bijzonder om te zien hoe deze mensen zich hebben ontwikkeld! Van niet kunnen lezen en schrijven, naar leiding geven aan een team. Mensen kunnen zoveel meer, als ze de kans maar krijgen om dit te laten zien.”

 Naast de lodge hebben Trienke en haar man nog veel meer gedaan voor de community. Zo hebben ze een school gebouwd, want alles begint toch met educatie. In 2010 konden de eerste kindjes al naar school. Inmiddels zijn dit er 450 die parttime naar school gaan en wordt er gebouwd aan een tweede school.
Daarnaast bouwden ze een community centre. Hier kunnen inwoners ook terecht voor extra educatie. Denk aan educatie over hygiëne, maar ook worden er films getoond over bijvoorbeeld het onderwaterleven, zodat de vissers een beeld krijgen bij waarom het zo belangrijk is dit in stand te houden. Ook zorgen ze ervoor dat mensen op een andere manier leren tuinieren, zodat ze meer kunnen verbouwen dan enkel mais en cassave.

Heel veel ontwikkelingen voor dit dorp in Mozambique en dit is ook meteen het meest ingewikkelde proces wat er is, veel ingewikkelder dan Trienke zich van te voren had kunnen bedenken.

Ontwikkeling moet echt stap voor stap. Bij elke nieuwe stap komen weer nieuwe dingen kijken. Denk aan het indelen van klassen, dit gebeurde eerst op basis van hoogte van de kinderen, omdat mensen niet wisten wanneer de kinderen geboren waren, dus niet wisten hoe oud ze waren. Nu krijgen kindjes een geboortebewijs en inentingen bij de geboorte.

Bij meer geld komt de mogelijkheid tot aanschaffen van ander vervoer, denk aan een brommer. Hierdoor kwamen inwoners ineens gemakkelijker in grotere steden waar ze in contact kwamen met nieuwe mensen. Dit betekent bijvoorbeeld dat educatie rondom HIV heel belangrijk is geworden.

Er is een medische post gebouwd waar Groningse studenten bewoners onderwijzen over bijvoorbeeld HIV, family planning en hygiëne.

Toen ze in 2007 arriveerden, was er nog heel erg veel sprake van ondervoeding. Hier zien ze gelukkig een enorme ontwikkeling in.

Je brengt veel, maar het is dus ook enorm belangrijk om rekening te houden met alles wat er bij komt kijken en ervoor te zorgen dat de ontwikkeling echt stapsgewijs gaat.

Ze hebben nu twee mensen in dienst die zich volledig bezig houden met alles wat er komt kijken bij de ontwikkeling van de community. Iemand die zorgt voor de communicatie met de chiefs en andere personen op belangrijke posities en iemand die niet alleen Portugees spreekt, maar ook de lokale taal, waardoor iedereen uit het dorp bij hem terecht kan met vragen.

“ De sfeer goed houden, vinden wij enorm belangrijk. Zij moeten dingen opgeven, wij kunnen nieuwe dingen bieden. We hebben de hulp van de inwoners nodig om bijvoorbeeld de mooie duikplekken in stand te houden. Je moet het echt samen doen.”

Trienke en haar man wonen inmiddels alweer een tijdje in Zuid –Afrika. Ze runnen de lodge nog steeds, maar vanaf een afstand. Ze hebben een goed management team dat de dagelijkse leiding heeft in Nuarro lodge en Trienke zorgt voor alles rondom de marketing en sales.

Ze bezoeken de lodge regelmatig. Toen ze er woonden waren ze echt alleen maar bezig met de dagelijkse dingen en het oplossen van problemen. Nu hebben ze zicht op alle ontwikkelingen en kunnen ze veel meer genieten van het zien van blije gasten in de lodge en alle ontwikkelingen die er in het dorp plaatsvinden.

Restaurant Nuno in HR Chalet 4 with shower in the back

Ze zijn tevreden met hoe het nu loopt. Na wat spannende jaren, gaat het ook beter met Mozambique en zien ze het aantal toeristen weer toenemen.

Ze hebben nooit spijt gehad van hun vertrek uit Nederland. Natuurlijk is het soms moeilijk als je belangrijke momenten mist, maar gelukkig brengt internet veel mogelijkheden om goed contact te houden.

Hun doelen voor de komende tijd?

Meer goede docenten voor de scholen. Ze zijn druk bezig met het bouwen van goede huizen voor de docenten d.m.v. donaties, zodat het gemakkelijker wordt goede docenten te behouden.

En ze zijn bezig met buitenboordmotoren voor de vissers, zodat zij verder de zee op kunnen om te vissen en de mooie onderwaterwereld zo mooi ongerept blijft als deze nu is.

En Trienke blijft natuurlijk bezig met het bezoeken van beurzen om hun mooie lodge onder de aandacht te brengen.

AC project 10 AC project 11

Ze hebben een stichting opgericht van waaruit ze verder bouwen aan de ontwikkeling van de community en hulp kunnen bieden waar nodig. Zo wordt bijvoorbeeld de tweede school hieruit betaald, zorgen ze voor onderdak voor de vrijwilligers die werken op de medische post en betalen ze de community medewerker die er is voor alle inwoners van het dorp.

Trienke haar tip voor iedereen die rondloopt met een buitenland droom?

‘ Doen, doen, doen! Als er een wil is, is er een weg. Je kunt tenminste zeggen dat je het gedaan hebt, je kunt altijd weer terug of toch een andere weg kiezen.’

Klinkt een bezoek aan Nuarro lodge jou als muziek in de oren? Kijk even op de site! En leuk om te weten, je doet meteen wat terug voor de community, want van iedere nacht die je verblijft gaat een deel naar goede doelen in het dorp!

nuarro lodge - MEZpiration

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.