Ondernemen met MEZ Tip #3 – Focus door stil te staan

TIP ondernemen MEZpiration

Ondernemen is van alles wat, altijd wat. Iedere ondernemer die ik spreek, geeft aan dat een van de grootste vijanden tijd is en dan ook hoe je deze tijd indeelt.

Waan van de dag

Je wordt snel opgeslokt door de waan van de dag, brandjes die moeten worden geblust, dingen die snel even jouw aandacht nodig hebben, operationele dingen nú moeten worden opgelost. Heel logisch, maar ook ‘gevaarlijk’. Je kunt hierdoor vast komen te zitten, doordat je andere of nieuwe mogelijkheden hierdoor niet ziet.  Mijn advies: Neem echtgeregeld de tijd even stil te staan.

Stil te staan om naar het grote plaatje te kijken. Waarom ben je begonnen met het bedrijf dat je hebt opgezet? Waar zou je je mee bezig willen houden? Ligt je focus daar of toch teveel bij ad hoc dingen? Zit je nog op de weg waarop je wil zitten? Benader je dingen nog zoals je dit in het begin voor ogen had of zijn er andere dingen tussendoor gekomen die je een beetje van dat pad hebben afgebracht?

Focus

Al deze vragen helpen je bij het hervinden van je focus. Het helpt je weer op de weg te komen waarop je graag wil zitten. Neem de tijd om deze vragen om de zoveel maanden even voor jezelf te beantwoorden. Dit hoeft echt geen uren in beslag te nemen. Maar ga even weg van kantoor, alleen of bijvoorbeeld met een collega of iemand anders die goed weet welke weg jij op wilt. Ga naar een leuke strandtent of een andere plek waar je helemaal weg bent van je werkomgeving en neem een uur of drie om te kijken waar je staat en of je de focus op de juiste dingen hebt en waar er dingen aangescherpt kunnen worden. Heb je misschien iemand nodig die bepaalde dingen van je over gaat nemen, zodat jij je meer kunt focussen op het grote plaatje?

Sta geregeld even stil

Check even of je nog op de weg zit die je voor ogen had en of je werkt op een manier waar jij je goed bij voelt, maar ook waar de mensen waarmee je werkt bij passen. Neem ook je huidige klanten onder de loep. Zijn dit mensen waar je het liefst voor werkt? Belangrijk om dit in de gaten te houden.

Deze korte time-outs kunnen wonderen doen. Zie het niet als zonde tijd, of geen tijd voor, als je hier tijd voor maakt, zorg je ervoor dat je niet over een paar jaar spijt krijgt dat je dingen niet eerder gezien hebt of dat je je afvraagt waarom je niet eerder hebt bijgestuurd.

Dus: Sta geregeld even stil, daarna ren je alleen maar makkelijker & effectiever!

Groei door tijdig stil te staan. Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Goed in spiegelen, orde scheppen in de chaos en het geven van nieuwe ondernemersenergie & frisse ideeën, dus mail gerust!

 

www.mezpiration.nl

Reacties