Ondernemersinspiratie: IJsboutique / Frietboutique

ondernemersinspiratie IJsboutique MEZpiration

Sammy en Pebbles zijn allebei horecameisjes. Ze ontmoetten elkaar 5 jaar gelezen, toen ze allebei besloten een seizoen op Ibiza te gaan werken. Toen zeiden ze al tegen elkaar dat ze ooit iets samen zouden gaan doen.

Na hun seizoen in Ibiza verloren ze elkaar echter uit het oog en gingen ze allebei weer hun eigen weg, tot ze elkaar 3,5 jaar geleden opnieuw tegenkwamen tijdens het uitgaan in Amsterdam. Vanaf toen zijn ze elkaar weer vaker gaan zien en kwamen de gesprekken over een eigen onderneming in de horeca ook weer op gang. Ze zijn allebei dol op ijsjes en in de buurt waar ze wonen zat nog helemaal geen leuke ijssalon… Zo ontstaat het idee voor een eigen ijssalon.

En dan gaat het snel. Binnen twee maanden hebben de meiden het voor elkaar. Van idee naar opening. Toen der tijd werkt Sammy in de horeca en Pebbles werkt als eventplanner bij de Harbour club. Op het moment dat ze de perfecte locatie voor hun salon hebben gevonden, zeggen ze allebei hun baan op, om samen vol voor hun eigen bedrijf te kunnen gaan. De IJsboutique.
Ze besluiten om het ijs niet zelf te gaan maken. Wie weet in de toekomst. Maar de aanschaf van apparatuur is erg kostbaar en ijs maken is écht een vak apart. Ze gaan op zoek naar het beste ijs van Nederland en vinden dat bij Luc Blok, meesterijsbereider van Luciano in Wassenaar. Hij levert hen iedere dag het lekkerste verse ijs.

Een jaar lang hebben ze alleen de IJsboutique, maar al snel merken ze dat het ijs toch onvoldoende verkoopt op dagen waarop het slecht weer is en in de winter. Dit is een tegenvaller, voor de start hadden ze hier toch andere verwachtingen bij.

Maar ze gaan direct nadenken over wat dan een mooie combinatie zou zijn met de IJsboutique. Wafels, oliebollen.. Iedereen heeft er een mening over en ideeën bij hoe je dingen anders/beter kan doen. Na een tijdje komen Sammy en Pebbles erachter dat ze gewoon moeten luisteren naar wat zij zelf willen en wat bij hen past.

Hierdoor komen ze uit op goede frieten! Ze gaan op onderzoek uit, lopen mee bij verschillende goede frietzaken om zo te ontdekken op welke manier zij hun frieten willen gaan maken, want dit willen ze zelf gaan doen! Ze merken dat ze door te vragen hulp krijgen van andere goede frietzaken. Zo leren ze hoe je het best het lekkerste frietje maakt. En ze geven hier hun eigen draai aan, door de frieten in de scheel te houden. Ook iets waar mensen vooraf veel vraagtekens bij zetten, maar Sammy en Pebbles geloven erin, dus gaan ervoor. En nu is iedereen dol op de frieten van de Frietboutique.

Het worden dus twee winkels in één, IJsboutique & Frietboutique. Hier hebben ze heel bewust voor gekozen. Zo kunnen ze het allebei een eigen uitstraling en gevoel meegeven.

En het blijft niet alleen bij ijs en friet verkopen vanuit hun vestiging op de Johannes Verhulststraat. Met de ijsjes staan ze op verzoek op evenementen en feestjes. En heb je een bijzonder feestje te vieren dan kan er zelfs ijs op maat worden gemaakt. Zo hebben ze bijvoorbeeld laatst gezorgd voor rosé ijs van de rosé die op dat feest gelanceerd werd.

Ook het goede frieten nieuws doet zijn ronde in Amsterdam. Ron Blaauw komt een frietje halen bij de meiden en is zo’n fan dat hij graag hun friet wil in zijn restaurant. En tja als er één schaap over de dam is.. Al snel volgen er meer restaurants als het Hilton en de Harbour Club.  En inmiddels leveren ze aan 11 restaurants, soms wel 300 kilo per dag!

De combinatie friet & ijs werkt perfect. Het vult elkaar goed aan, want wat is er lekker dan een ijsje na je frietje J. En in de winter zijn ze een van de weinigen die de hele winter door ijs hebben.

De vastigheid van een vaste baan missen ze wel. Je eigen zaak is gewoon heel hard werken, je bent er eigenlijk 7 dagen per week mee bezig, de IJsboutique / Frietboutique is 7 dagen per week open. Je hebt minder vrijheid, dingen plannen is moeilijker. Maar ondanks dat genieten ze allebei enorm van het ondernemen! Je krijgt er zoveel moois voor terug! Het is zo spannend & leuk om te zien als iets uiteindelijk loopt zoals jij het graag wil!

Ze hadden verwacht sneller te groeien, maar het opzetten en goed lopend krijgen van een winkel en het vervolgens proberen los te laten en over te laten aan anderen, is een hele klus. Nu leren loslaten is iets waar ze druk mee bezig zijn. Na drie jaar staan alle werkwijzen nu op papier, gaat het gestroomlijnder en kunnen ze makkelijker dingen over laten aan anderen.

Het ondernemen met z’n tweetjes gaat goed! De rolverdeling is een beetje als vanzelf ontstaan. In de loop van de jaren is die rolverdeling eigenlijk steeds duidelijker en efficiënter geworden. Sammy neemt de administratie voor haar rekening en Pebbles meer de marketing dingen.

Hun wens voor de toekomst? Drie goed lopende IJsboutiques / Frietboutiques. De eerste mogelijkheden hiervoor worden nu rustig onderzocht, dus wie weet opent er binnenkort wel een IJsboutique / Frietboutique bij jou om de hoek..
En als dit goed draait, gaan Sammy en Pebbles nadenken over andere concepten, want de meiden zitten vol plannen en genieten enorm van het ondernemen!

Meer weten over de mogelijkheden van de IJsboutique / Frietboutique óf enorm trek in een ijsje met dit mooie weer? Kijk op de website van Sammy en Pebbles, of ga langs op de Johannes Verhulststraat in Amsterdam!

Wat hun tip is voor iedereen die zelf wil gaan ondernemen?

“ Geloof in je eigen kracht, houd vast aan hetgeen je bedacht had. Natuurlijk veranderen hier dingen in, in de loop van de tijd, maar laat je niet teveel beïnvloeden door meningen van andere mensen.”

“ Ga praten met collega ondernemers, heel veel mensen zijn bereid je te vertellen over hoe zij dingen hebben aangepakt en doen.”

“ En durf lost te laten, zorg dat je een goed team om je heen verzameld waardoor jij weer kan focussen op andere dingen.”

 

Foto credits: Jesaja Hizkia Hutubessy

Reacties

Een reactie op “Ondernemersinspiratie: IJsboutique / Frietboutique

  1. Pingback: TOP 4- Jaar 2 Best Gelezen - MEZpiration

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.