Pinch – Dumpling in een nieuw jasje & catering op maat.

Pinch

Op de Kitchen Republic B2B morning market raak ik in gesprek met Megan die mij kort vertelt over haar weg naar Pinch. Een leuk verhaal, dus tijdens een uitgebreid interview vertelt zij mij alles over hoe haar dumpling idee uitgegroeide tot een succesvolle onderneming.

 De weg naar Pinch

Tijdens het gesprek met Megan merk ik dat haar weg naar Pinch eigenlijk een hele organische weg is geweest. Zeker niet vanzelfsprekend, als je hoort dat ze een groot deel van haar loopbaan voor Pinch doorbrengt bij de bank. Maar ze heeft altijd al liefde voor eten gehad en alles wat hiermee te maken heeft.

Ze groeit op in de Verenigde Staten waar ze een opleiding doet in de richting van voeding/diëtiek. Hierna besluit ze te gaan reizen en kiest als nieuwe uitvalsbasis Schotland. Dit bevalt eigenlijk zo goed dat ze hier een master doet en wat in eerste instantie zes maanden reizen moest worden, worden vijf jaar.

Tijdens deze jaren in Schotland is ze in haar vrije tijd altijd bezig met haar liefde voor eten en dan met name voor de dumpling. Waarom deze liefde?

“ Een heerlijk pakketje wat ik helemaal zo kan maken als ik het zelf het lekkerst vind. In de standaard dumpling zitten vaak zeevruchten, niet mijn ding. Dus ben ik de dumpling gaan maken met allemaal leuke vernieuwende vullingen.”

Na haar studie begint de banenjacht, in de moeilijke periode rond 2010, een moment waarop de banen niet voor het oprapen liggen. Ze laat haar studie-achtgrond los en wordt aangenomen bij een bank. Waar ze het tegen al haar eigen verwachtingen in enorm naar haar zit heeft. Ze leert er veel en komt te werken in verschillende functies, waaronder ook projectmanagementfuncties. Dit vindt ze enorm uitdagend en ze voelt hierdoor niet de urgentie om op zoek te gaan naar iets nieuws.

Een van de projecten waar ze op zit gaat verder in Amsterdam en omdat haar visum afloopt besluit ze de overstap te maken. Een leuke stad om te ontdekken en echt terug naar de VS hoeft van haar niet.

“ Na mijn master ben ik even terug gegaan, maar ik voelde me er niet meer thuis. Het leven in Europa bevalt me goed, wie weet mede te danken aan mijn Schotse genen die ik van mijn oma kreeg.”

pinch

Van start met Pinch

Eenmaal in Amsterdam speelt haar food droom weer op. Ze gaat aan het experimenteren en laat haar dumplings proeven aan vrienden en later aan mensen met ervaring in de food sector. Ze worden enthousiast ontvangen.

“ In 2015 doe ik samen met mijn vriend mee aan de Restaurant-dag en dit is een enorm succes, een positieve duw in de rug om mijn droom achterna te gaan.”

Het begint eigenlijk met een restaurant droom, maar dankzij haar pop-up dinners komt ze erachter dat ze zich toch liever focust op haar dumplings en de cateringopdrachten.

In mei 2016 zegt ze haar baan op en besluit ze helemaal voor Pinch te gaan. Haar zichtbaarheid vergroot ze door haar dumplings te verkopen op markten en ook door haar dumplings te verkopen aan restaurants.

“ Dit vind ik eigenlijk het minst leuk om te doen, dat verkopen. Met je eigen producten de deuren langs, is behoorlijk pittig.”

Maar de zaken gaan goed. In het najaar van 2016 is haar eigen keuken te klein geworden en komt ze terecht bij Kitchen Republic. Mede dankzij deze stap vindt ze ook een eerste retailer waar Pinch wordt verkocht, Marqt.

Inmiddels heeft de verkoop aan restaurants zich verder uitgebreid en verkoopt ze haar dumplings ook op maat aan onder andere restaurant Vinkeles.

“ Een hele fijne ontwikkeling. Met goede chefs om de tafel, erachter komen waar hun behoefte ligt en dumplings op maat leveren. Heerlijk dit creatieve proces en doordat dit echt fijne samenwerkingen zijn, voelt dit heel anders dan het verkopen in het begin.”

 Voor Megan is het heel bijzonder om er achter te komen dat er niet alleen behoefte is aan de dumplings die met de machine worden gemaakt, maar juist ook aan de handgemaakte dumplings.

“ Super dat restaurants bereidt zijn om te betalen voor de arbeid die hierin zit en dat ik hierdoor unieke en leuke samenwerkingen aan kan gaan.”

Afwisseling

Pinch bestaat inmiddels dus uit verschillende facetten: dumplings voor restaurants & retailers, dumplings op maat voor verschillende restaurants en haar catering. Dit maakt haar werk enorm gevarieerd en iedere dag anders. Hier geniet ze eigenlijk wel het meest van.

Ze dacht altijd dat ondernemen zou betekenen je eigen dag indelen, eigen planning bepalen, maar dat is gewoon niet zo.

“ Als er vandaag een aanvraag komt voor 500 dumplings voor over vier dagen, heb je niet zoveel zelf te bepalen. Maar dat is niet erg. Ik geniet van de afwisseling en vind het heerlijk dat ik inmiddels met mensen samen kan bouwen aan Pinch.”

Want naast het verkopen vond ze het in het begin best eenzaam van tijd tot tijd, alles alleen doen en alleen bedenken. Dus zodra het kon, heeft ze versterking gezocht en heeft ze nu versterking van twee fijne medewerkers.pinch

Plannen/dromen

Voor dit jaar wil ze graag nog meer de focus leggen op de samenwerkingen met restaurants, omdat ze hier enorm van geniet en het maken van dumplings op maat een ontzettende uitdaging vindt.

Er is dit jaar een dumpling festival in Londen, waar Megan heel graag bij wil zijn. De eerste mogelijkheden over de grens verkennen. Want die droom is er zeker, Pinch over de grens. Dit zou wel eens een hele mooie eerste stap kunnen zijn.

En in de verre toekomst? Een Pinch franchise concept. Toch dat restaurant, waarbij degene die het runt grote vrijheid krijgt, maar waarbij het concept uit Megan haar koker komt.

 Ondernemen – DO/DON’T

Megan haar DO:
‘ BE BOLD’. ‘Heb lef en ben trots op wat je doet en vertel erover. Vooral niet bescheiden zijn.’

Megan haar DON’T:
‘ Probeer vooral niet alles zelf te doen.’

Advies

Ook Megan heeft een advies voor iedereen die wil gaan ondernemen of op het punt staat dit te gaan doen. Ze deelt een advies dat zij zelf ooit kreeg:

‘ Doe gewoon iets, hoe klein het ook is. Je komt er dan snel achter of het idee dat je hebt, iets is dat je wilt blijven doen. Laat los dat het meteen perfect moet zijn. Laat perfectie je nooit tegenhouden van start te gaan met je bedrijf.’

Nieuwsgierig over Megan met Pinch iets voor jou kan betekenen of zien waar haar dumping te krijgen zijn? Check even haar site!

Reacties