Van start met een missie: Firma Koos.

Al tijdens haar studie architectuurgeschiedenis merkte Anneleen dat de wetenschappelijke kant van haar studie niet bij jaar paste. Ze wilde liever iets bijdragen aan de maatschappij en dan met name iets betekenen voor mensen die op een zijspoor zijn geraakt.

Anneleen koos ervoor om een traineeship te volgen bij Social Start, een bedrijf dat ondernemende net-afgestudeerden en maatschappelijke organisaties samenbrengt. Via Social Start kwam ze bij de Regenboog Groep terecht.

Het vraagstuk vanuit De Regenboog is om te kijken naar mogelijkheden om de producten, die de Regenboog op hun sociale werkplaats maakt, meer onder de aandacht te brengen. Dit past perfect bij wat Anneleen graag wil!

En zo wordt het label Firma Koos geboren. Anneleen werkt het concept tijdens haar traineeship verder uit. Vervolgens kan ze dankzij fondsengeld als zzp’er aan de slag voor de Regenboog om op deze manier het label verder vorm te geven en ervoor te zorgen dat de producten die worden gemaakt ook daadwerkelijk worden verkocht.

Na een jaar is het fondsengeld op. Anneleen neemt het dappere besluit om het label zelfstandig voort te gaan zetten.  Ze gelooft enorm in het concept, dus er van weglopen is geen optie. Het voelt echt als haar kindje. Sinds afgelopen maart is zij gestart Firma Koos helemaal vorm te geven naar haar eigen wensen.

Firma (werk) Koos (betrouwbaar, vriendelijk, toegankelijk, voor iedereen, Amsterdams & de naam van de opa van Anneleen) is een label waaraan mensen in sociale werkplaatsen iedere dag hard werken. Mooie, kwalitatief goede producten die door iedereen gemaakt kunnen worden en waar iedereen onderdeel van kan uitmaken, ongeacht je achtergrond  of verleden. De producten worden veelal gemaakt van hergebruikt materiaal.

Het zelfstandig ondernemen is geen wens op zich geweest van Anneleen. Tijdens het traineeship ontdekte ze dat maatschappelijk bijdragen het best werkt op een ondernemende manier.
Vanuit een onafhankelijke onderneming kun je echt voor verandering zorgen. Met een mooi & sterk merk de wereld net wat beter /mooier maken. Dit is iets waar Anneleen helemaal door gegrepen is, iets dat ze écht wil: Een ondernemer zijn die impact maakt!

Firma Koos staat volgens Anneleen voor het opnieuw op de kaart zetten van de sociale werkplaats. Een sociale werkplaats moet niet langer een plek zijn waar mensen een beetje bezig worden gehouden, maar waar mensen echt het gevoel hebben een bijdrage te leveren aan de groei en ontwikkeling van een mooi label. Samen hard werken aan de mooie/eerlijke producten die Firma Koos maken tot wat het is.

Het uiteindelijke doel van Firma Koos is dan ook dat mensen die vertellen dat ze op een sociale werkplaats werken, dit vertellen met trots. Sociale werkplaatsen zijn over een paar jaar plekken waarvan iedereen weet dat er gewoon hard gewerkt wordt door hele mooie en bijzondere mensen, die net als iedereen een plek verdienen in deze maatschappij.

Op de sociale werkplaats waar Firma Koos begint, die van de Regenboog groep, bevindt zich een naaiatelier, een houtbewerker en een boekbinderij. Tal van mogelijkheden dus voor producten van het Firma Koos label.

Firma Koos is in een nieuw jasje gestoken! Vanaf vandaag (1 aug. 2016) is de nieuwe website live! Naast een nieuwe website zijn ook het logo en de huisstijl aangepast aan het nieuwe Firma Koos. En er zijn nieuwe producten ontwikkelt. Alles passend bij wat Anneleen met Firma Koos voor ogen heeft.

De maand augustus gebruikt Anneleen als pilot maand. Een slimme zet! Eens even kijken hoe alles loopt en de kinderziektes eruit halen. Hoe loopt de productie en wat kunnen we aan, hoe loopt het verzenden en meer van dit soort zaken die je pas ervaart als je van start bent.

Er wordt gestart met de verkoop van tassen, laptophoezen en kussens van oude spijkerbroeken. Van oude boeken worden opbergdoosjes gemaakt en van oud hout worden fietskratjes, plantenbakken en prullenbakken gemaakt. Via de webshop zullen in eerste instantie vooral de textiel producten te verkrijgen zijn.

Het meest trots tot nu toe is Anneleen op de textiel producten die zijn ontworpen. Iedereen kan deelnemen aan het maken van de tassen, laptophoezen en kussens. De workshops die ze gaf om deze producten te maken, sloegen erg goed aan. Mensen blij zien worden van iets dat zij samen maken, is hetgeen waar Anneleen het voor doet.

De grootste uitdaging voor Anneleen blijft het in de gaten houden van haar doelgroep. Dit zijn voor Firma Koos niet alleen de mensen die de producten kopen, maar vooral de mensen die het maken. Dus ambities heeft ze zeker, maar die moeten wel blijven passen bij de mensen waar ze het eigenlijk voor doet. De mensen die werken op de sociale werkplaatsen moeten er uiteindelijk een goed gevoel van krijgen.

Anneleen haar wens voor het eerste Firma Koos jaar? Dat je Firma Koos kunt vinden in verschillende toffe winkels, dat het aantal producten verder is uitgebreid en dat ook de productie verder is uitgebreid naar andere sociale werkplaatsen. Firma Koos zorgt voor extra inkomsten voor de sociale werkplaatsen, waarmee zij weer meer kunnen betekenen voor hun mensen.

Haar grootste wens over een jaar is dat de mensen die aan Firma Koos werken er enorm veel plezier uit halen en dat de mensen die een Firma Koos product kopen hier blij mee zijn en het verhaal van Firma Koos doorvertellen.

Op 1 september 2016 is de officiële lancering van het nieuwe Firma Koos!

Naast de webshop (waar je dus al vanaf vandaag terecht kunt!) liggen de producten van Firma Koos tot nu toe ook bij Upcycle store, Mevrouw de Haas en De Locatie in Oost.

Anneleen haar advies voor iedereen die rondloopt met een droom?

“ Gewoon doen! Als je het niet doet, krijg je daar altijd spijt van. Dus heb je een idee waar je al een tijdje mee rondloopt, leg het eens voor aan mensen in je omgeving. Geloven die er net zo in als jij, ga er dan voor. En zorg voor een duidelijk verdienmodel, of je nou met of zonder maatschappelijke insteek onderneemt! ”

Anneleen, heel veel succes! Op naar een vliegende start voor dit bijzondere label!

Nieuwsgierig geworden naar Firma Koos? Kijk op de website: www.firmakoos.nl en volg de laatste ontwikkelingen op de social media van Firma Koos, Facebook & Instagram.

 

 

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.