Van historica naar ontwerpster van haar eigen badjassen merk, Jacqi!

Jacqi

Een politicologe en historica die haar eigen badjassen merk begint. Logische nieuwe stap? Voor Rosalie wel. Zij brengt in haar lijn Jacqi al haar liefdes samen.

Niet heel voor de hand liggend, een politicologe en historica die onder meer voor Buitenlandse Zaken heeft gewerkt en nu net haar badjassen merk Jacqi heeft gelanceerd. Maar ja, als alles zo mooi samenkomt als bij Rosalie, kan ze niet anders dan ervoor gaan.

Ondernemen

Tijdens een wereldreis die ze enkele jaren geleden maakte, genoot Rosalie ervan om lokale ondernemers aan het werk te zien. Met bewondering keek ze naar hun passie. Na jaren in het publieke domein van de diplomatie te hebben gewerkt besluit Rosalie bij terugkomst van haar reis om de private sector in te duiken om met eigen ogen te zien wat dat ondernemen precies inhoudt. Haar internationale karakter brengt haar bij een internationale start-up waarvoor ze in Nederland het hoofdkantoor mag opzetten. Ze ziet wat er beter kan, wat ze zelf anders zou doen en vindt het leuk om met de ervaring die ze heeft ondernemers te adviseren. Hierin merkt ze dat ze zelf eigenlijk best ondernemend is.

” Of dit betekent dat je dan meteen een ondernemer bent, valt nog te bezien, maar het ondernemerschap trok me zeker.”

Roer om

Het moment dat het roer omgaat is het moment waarop ze vertrekt bij haar laatste baan. Ze wil iets gaan doen met haar passie voor yoga, ze wil haar leven anders indelen en vooral heel veel leren. Ze volgt eerst een opleiding tot yogadocent op Bali en daarna begint ze te leven “op de flow”, met een stuk minder stress. Dat jaar vallen er een aantal dingen samen waardoor ze de stoute schoenen aantrekt en het plan voor haar eigen badjassen merk Jacqi echt vorm krijgt.

Zelf droeg Rosalie nooit een badjas, totdat ze een aantal jaar geleden griep kreeg en haar moeder uit liefde een badjas voor haar koopt. Gewoon zo’n simpele van een paar tientjes, niks bijzonders, niks spannends, vormloos en puur praktisch. Hierdoor wordt Rosalie terug in de tijd geworpen. Toen ze een jaar of 15 was zag ze een keer in een Parijs warenhuis een supermooie en luxe badjas.

“Ik zie hier zo’n prachtige badjas hangen. Veel te duur natuurlijk, maar ik besluit op dat moment, dat als ik later geld verdien, ik die badjas mag kopen.”

Leuk feitje; Rosalie heeft een bad -en beddengoed “tik”. Daar waar andere vrouwen meteen naar de schoenen of make-up afdeling rennen, neemt Rosalie vaak de roltrap naar de vierde of vijfde verdieping, daar waar al het linnengoed te vinden is. Een liefde die ze van haar oma heeft meegekregen.

En vlak nadat ze de badjas van haar moeder krijgt, is ze in Zwitserland en neemt opnieuw de roltrap in een chique warenhuis naar de bovenste verdieping. En weer komt ze hier een supermooie luxe badjas tegen. En dan weet ze het zeker.

“ Super mooi, maar nog steeds veel te duur. Dit is het moment waarop ik besluit dat ik het zelf ga doen, de ideale badjas ontwikkelen.”

Verantwoord produceren

Eenmaal dit besluit genomen, trekt Rosalie de stoute schoenen aan en blijkt ze een echte ondernemer te zijn. Overtuigt van haar eigen idee vertrekt ze naar Portugal op zoek naar een fabrikant die haar zou kunnen helpen bij het produceren van de perfecte badjas.  Het zoeken van de goede producent is een proces, een lang proces waarbij doorzetten en volhouden echt de ondernemers-kwaliteiten zijn die ervoor hebben gezorgd dat de badjassen er nu zijn. Dankzij doorzetten en rondvragen komt ze terecht bij de fabrikant die precies begrijpt wat ze wil.

“Ik wilde eerst kijken of ik een plek zou vinden waar ze het idee dat ik mijn hoofd had, konden uitvoeren. De technieken die gebruikt worden voor deze badjas en de samenstelling van materiaal vergt veel expertise. Ook vond ik het belangrijk dat er op een ethische manier gewerkt wordt, de producent voldoet aan de strenge OEKO-TEX normen. Bovendien wordt met de delen stof die verloren gaan tijdens het productieproces van Jacqi (dit komt door het snijwerk) opnieuw garen gewonnen waarna er bedtextiel van wordt gemaakt. Jacqi is dus een eerlijke badjas voor een eerlijke prijs.”

Eindeloos veel nieuwe dingen leren

Ze gaat aan de slag met het logo, de designs, de website, etc. Inmiddels heeft ze haar eerste lijn volledig zelf ontwikkelt en staat de website live. Het is één grote leerschool. Van het zelf maken van een html handtekening, het uitzoeken van verpakkingsmateriaal, het maken van de website tot het onderhandelen over prijzen. Allemaal dingen die Rosalie nog nooit had gedaan. Onderhandelen deed ze al toen ze in diplomatieke kringen verkeerde, maar in commerciële kring is dat toch net weer anders.

“ Ik heb gelukkig snel mensen om hulp gevraagd. Gebruik gemaakt van mijn netwerk. Echt ontzettend fijn om te merken dat mensen zo bereidwillig zijn om te helpen. Mocht ik nog een keer beginnen, zou ik dit echt meteen doen, vanaf de eerste ideeën.”

Naast de hulp die ze heeft gehad, is ook juist het uitzoeken en ontdekken wat je allemaal nog meer kunt, het allerleukste aan het beginnen van je eigen bedrijf, vindt Rosalie. Het is te gek om te ontdekken hoeveel je eigenlijk kunt, zonder dat je hier voor opgeleid bent of enige ervaring in hebt.

“ Ik had nooit gedacht dat mijn hart ineens sneller zou gaan kloppen van html haha. Vergeet niet, ik ben een historica hè.”

Jacqi

Het zijn niet zomaar badjassen, in Jacqi komt alles samen waar Rosalie van geniet. Haar liefde voor bad -en beddengoed, haar nieuwe leven op de yoga manier, jezelf af en toe een moment van ontspanning gunnen. Maar ook haar liefde voor geschiedenis en kunst, is terug te zien in haar lijn. De badjassen zijn geïnspireerd door Nederlandse kunst en hebben daardoor ook een mooi historisch verhaal.

“ De badjassen zijn heerlijk zacht en licht. De badjas heeft een zachte katoenen binnenkant, chique satijnen buitenkant met een kraag van velours. Er zit een vrouwelijke pasvorm in. En ze zijn verkrijgbaar met kunstprints, die te gek zijn, al zeg ik het zelf!”

Genieten, een moment voor jezelf, je aangekleed voelen voordat de kledingkast opengaat. Dat moeten meer vrouwen gaan doen en de Jacqi badjas draagt hier zeker aan bij. Ieder moment van de dag mag je je mooi voelen, juist wanneer je kwetsbaar bent.

Eind januari is de eerste collectie gelanceerd en vanaf nu zijn de badjassen van Jacqi voor iedereen te koop via de website. En de interesse  is meteen gewekt, want vanaf deze maand hangen haar badjassen bij W Away Spa, van het W hotel, in Amsterdam.

Plannen/Dromen

Allereerst hoopt Rosalie natuurlijk op een goede start. Dat veel mensen ontdekken dat een badjas van Jacqi een prachtig cadeau is voor jezelf of voor een ander. Voor Moederdag, als bruidscadeau of bijvoorbeeld bij een babyshower.

Over een jaar is er al een tweede collectie uitgekomen en hoopt ze druk bezig te zijn met de derde. Een leuke samenwerking met een online influencer staat op haar wensenlijst voor dit eerste jaar. Samen een design maken en een limited edition Jacqi uitbrengen. De stap over de grens, ook door middel van een samenwerking, zou natuurlijk helemaal te gek zijn.

“ Iets terug doen vind ik ook belangrijk. Ik zou graag samen met een ziekenhuis een speciale badjas willen ontwerpen die past bij de behoeftes van patiënten en de stijl van het ziekenhuis. Een deel van de opbrengst van de badjas zal ten behoeve van het goede doel komen. Gezien het feit dat kanker in de top drie staat van doodsoorzaak in Nederland en ik helaas daar ook mee te kampen heb gehad in mijn omgeving, acht ik dat een mooie missie om de wereld beter, mooier en vooral gezonder te maken. Want wie wil er nou niet goed in zijn vel zitten? Al is het maar voor een klein moment, ik hoop dat een Jacqi badjas daarin een bijdrage kan leveren.”

Ondernemen – DO/DON’T

Rosalie deelt haar ondernemen DO & DON’T, dus pen en papier bij de hand ☺.

DO: Bel al voordat je hulp nodig hebt. Laat mensen gewoon alvast weten waar je mee bezig bent. En zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met je zakenpartners.

DON’T: Doe niet alles alleen. EN wees niet te afwachtend! Ga het zelf halen, wat het ook is dat je nodig hebt.

Tip

Rosalie haar tip voor iedereen die nog twijfelt om voor zijn/haar droom te gaan?

“ Ga het doen. Ook al lukt het niet, dan lukt het misschien op dit moment niet, maar je leert zo veel! Je leert hoeveel mensen bereid zijn je te ondersteunen. Als je vertrouwen in jezelf hebt, heeft dat een domino effect!”

Mooi cadeau voor MEZpiration lezers

Nieuwsgierig naar de badjassen van Jacqi? Bekijk haar website! En super mooi, ik mag een cadeautje weggeven, want met code JACQIMEZ krijg je 20 euro korting op jouw Jacqi en is de verzending gratis! Een mooi cadeau voor jezelf of een ander. Let op: De link is geldig tot en met 31 maart!

Reacties