WOOD you reCYCLE: Van oud fietsonderdeel naar interieur accessoire

Wood you Recycle

Wat als je de onderdelen en al dat oude ijzer van afgedankte fietsen hergebruikt, en verwerkt in mooie producten zoals tafels en lampen? Dat dacht fietsliefhebber Imke van de Venne vier jaar geleden. Vanuit haar creatieve drang om duurzame producten te maken en de gedachte van afvalvermindering binnen de fietscultuur ontstond toen WOOD you reCYCLE.

Oude fietsonderdelen hergebruiken

Imke blaast met WOOD you reCYCLE oude fietsonderdelen nieuw leven in. Van gerecyclede fietsonderdelen zoals wielen, velgen, sturen en tandwielen maakt Imke unieke woonaccessoires. In haar webshop scoor je kapstokken, tafels, lampen, maar ook kleinere items zoals flesopeners. Imke: “Het leukste vind ik dat ik ook opdrachten krijg van klanten die hun eigen fietsonderdelen willen hergebruiken. Ze doen hun fiets liever niet weg, omdat er zoveel goede herinneringen bij horen. Dan krijg ik bijvoorbeeld de vraag of ik er een bureaulamp van kan maken. Zo genieten ze er nog steeds van dat ze op die wielen de Alpe d’Huez opgefietst zijn.”

Van stapel oud ijzer naar robuuste interieur accessoires

De passie van Imke voor het maken van duurzame producten komt mede voort uit het feit dat ze zelf graag op de fiets stapt. “Het design van iedere fiets op zichzelf is al prachtig. Soms zelfs zo mooi, dat de fiets aan een muur in de woonkamer niet zou misstaan. Kijkend naar een grote stapel oud ijzer bij een fietsenwinkel ontstond mijn idee voor WOOD you reCYCLE. Waarom geen goede producten van een fiets hergebruiken om deze als interieurobject in en om het huis te gebruiken? Dit betekent dat ieder product uniek is, omdat het wordt gemaakt van op dat moment beschikbare en recyclebare fietsonderdelen. Vaak in combinatie met sloophout. Dit geeft een geleefde en robuuste uitstraling en zorgt voor karakter van jouw gekochte lamp, tafel of andere creatie.”

Met de paplepel ingegoten

Imke was altijd al creatief bezig. Klussen is haar met de paplepel ingegoten. “Op mijn 8e kreeg ik een timmerkistje van mijn ouders. Misschien is het daar wel mee begonnen.” Imke heeft de PABO gedaan en geeft advies en onderwijs aan kinderen die langdurig ziek zijn. Vier jaar geleden was de tijd aangebroken om daarnaast te starten met WOOD you reCYCLE. Een goede balans, volgens Imke. In beide kan ze haar ei kwijt, want betekenisvol werk doen is haar belangrijkste drijfveer. Daarnaast kan ze in WOOD you reCYCLE al haar creativiteit kwijt. “Ik kan me helemaal verliezen in werken met m’n handen. Als ik werk met een product dan vergeet ik alles om me heen.” 

Uitdagingen van duurzaam ondernemen

“Het zou tof zijn om in de toekomst helemaal mijn inkomsten met WOOD you reCYCLE te kunnen verdienen. Dat is best een uitdaging bij duurzaam ondernemen, omdat het gaat om relatief dure productieprocessen. Veel mensen realiseren dat niet. Ieder onderdeel haal ik zelf op en maak ik met de hand schoon. Er zit veel arbeidstijd in de producten, en als je die omzet in commerciële uurtarieven zijn je producten te duur.”

Imke hoopt mensen te motiveren om meer te doen met recycling en duurzaamheid. “Ik hoop dat ik het weggooien van bruikbare onderdelen een beetje meer kan doorbreken met wat ik doe. Dat vind ik belangrijker dan dat ik er veel geld mee verdien. Al zou dat natuurlijk mooi zijn, om nog meer impact te kunnen maken. Dan kan ik de werkplaats uitbreiden en m’n productieprocessen groter maken. Nu werk ik vanuit mijn schuur aan huis en heb ik een opslag bij een bevriende fietsenwinkel.” 

Duurzaamheid doorgevoerd in het hele bedrijfsconcept

Imke zet het duurzame aspect door in haar hele bedrijfsconcept: “Denk aan prijskaartjes van duurzaam karton of pakketjes in gerecyclede dozen. Ook breng ik nu soms onderdelen naar een sociale werkplaats. Tof om te zien dat deze mensen er veel plezier uithalen om onderdelen uit elkaar te halen of schoon te maken. Je ziet dat ze ervan genieten om werk te doen dat ergens toe leidt, met een eindproduct dat straks daadwerkelijk bij iemand staat.”

De ondernemerstips van Imke

“Kies een tempo van ondernemen dat bij jou past, en probeer niet te snel te willen gaan. Sommige mensen raken misschien ontmoedigd als dingen niet snel genoeg gaan. Maar vergeet niet om trots te zijn op die kleine stappen vooruit en kleine successen te vieren! Ik ben tevreden over de langzame maar steady groei van WOOD you reCYCLE, dat tempo past bij mij op dit moment.” 

Imke raadt andere duurzame ondernemers af om te hoge kortingen te geven: “Bezwijk niet onder de druk en blijf bij je eigen waarde. Ik stoei hier zelf soms ook mee en ben ook wel klanten kwijtgeraakt die meer en meer korting wilden.”

De belangrijkste ‘do’ van Imke is: “Creëer een netwerk van mensen en bedrijven om je heen die op dezelfde voet in de wereld staan, omdat ze ook impact willen maken. En dezelfde soort boodschap hebben. Zo ben ik een samenwerking aangegaan met een duurzame herenmodezaak en een fietsenwinkel die nu een aantal van mijn producten verkopen. Als mensen jouw verhaal snappen en er zelf een link mee hebben, kunnen ze jouw verhaal ook doorvertellen aan anderen. Dat werkt! Zo heb je samen weer een veel groter netwerk en dat levert een hoop op.

Tot slot wil Imke ondernemers die impact (willen) maken en geïnteresseerd zijn in de manier waarop zij onderneemt, graag uitnodigen om contact te leggen.

Meer ondernemersverhalen lees je hier!

Nieuwsgierig naar de producten die Imke maakt? Check de website van WOOD you reCYCLE

Reacties