Expansion.eco – impact laten groeien

Expansion.eco

Act now

Expansion.eco is het resultaat van twee vriendinnen, Johanna en Karry, die hun krachten hebben gebundeld en vanuit dezelfde drive bedrijven helpen op de juiste manier de Duitse markt te betreden.

Beiden komen ze uit Duitsland, hebben ze een achtergrond in business development, op verschillende plekken gewoond en dus ook verschillende culturen ervaren. Daarnaast hebben ze nog een belangrijke gemene motivator: bijdragen aan een betere wereld. Dit alles brengen zij samen in Expansion.eco.

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat 80% van de market entries faalt. Super zonde en voor mijn gevoel niet nodig. Karry had hetzelfde gevoel. Dit moest beter kunnen en dit willen wij bewijzen met Expansion.eco.”

Dit doen ze voor duurzame merken, want het gevoel dat NU iets doen noodzakelijk is, hebben ze allebei. Ervoor zorgen dat duurzame bedrijven tot die 20% behoren, of zelfs die 20% uitbreiden, is een goede motivator.

“Deze bedrijven moeten het nieuwe normaal worden. Op deze manier kunnen wij een bijdrage leveren en mensen helpen bewuste keuzes te maken en te kiezen voor duurzame merken.”

Expansion.eco is voor Johanna de perfecte manier om een bijdrage leveren, ‘to act now’. Niet af te wachten tot bijvoorbeeld de overheid iets gaat doen en op een betekenisvolle manier haar geld verdienen.

Nieuwe markt betreden = onderzoekenexpansion.exo

Het betreden van een nieuwe markt doe je niet zomaar, gedegen onderzoek is super belangrijk.

“Je wilt dat het geld dat ondernemers verdienen die echt een bijdrage willen leveren, een verandering willen doorvoeren, niet verspild wordt aan de verkeerde dingen.”

Duitsland, het ligt naast Nederland, dus hoe groot kunnen de verschillen nou helemaal zijn. Nou dat is enorm.

“Een mooi voorbeeld is Tikkie. Ze wilden dit introduceren op de Duitse markt, maar Duitsers betalen bijna altijd contact als ze bijvoorbeeld uiteten gaan. Een concept als Tikkie zal dan ook helemaal niet aanslaan. Wat ons betreft hadden zij dit van tevoren kunnen weten.”

Het is belangrijk dat de ondernemers die Johanna en Karry helpen hun geld investeren in het behalen van hun missie. Zonde dus als dit geld verloren gaat aan fouten die ze hadden kunnen voorkomen. Daarom vindt er een uitgebreid onderzoek plaats om de product-market-fit te bepalen.

“Eerst kijken of het product wel past op de Duitse markt. Uitgebreid onderzoek onder grote testgroepen. We spreken tijdens zo een product-market-fit test wel 350 mensen binnen korte tijd. Dat geeft veel inzicht in dingen die je van tevoren niet had kunnen bedenken. En kijken welke stappen er wellicht moeten worden gezet in het aanpassen of aanscherpen van producten om het ook voor de Duitse markt aantrekkelijk te maken.”

Na deze testfase volgt een eerste kleinschalige pilot. Het product echt verkopen als onderdeel van het marktonderzoek, dan zie je of het succesvol zou kunnen worden. Als dit een succes is, dan pas wordt de stap gezet naar de uitrol naar de hele markt.

“Niet eerst een kantoor, personeel, etc. Dit komt pas op het allerlaatste moment. Bedrijven gooien hier veel geld mee weg. Net zoals voor het starten van een bedrijf in je eigen land, het begint bij het vinden van de juiste fit.”

Vrijheid iets te doen waar je 100% achter staat

“Ondernemen is voor mij vrijheid. En dan met name helemaal zelf kunnen bepalen hoe je je bedrijf inricht, waar je focus ligt. Geen dingen hoeven doen waar je niet achterstaat.”

In loondienst werk je toch erg tijdgebonden. Dit vond Johanna een groot nadeel. Voor haar draait het veel meer om het resultaat dan het aantal uur dat je ergens insteekt.

“En mijn doel is een goed leven hebben. Om dat te kunnen hebben, moét ik bijdragen aan een beter wereld. Als ondernemer heb ik de ruimte om die bijdrage te leveren, dus waarom dit dan niet doen?!”

Introductie duurzame labels

Ik vroeg Johanna of er dingen zijn waar je aan moet denken wanneer je een duurzaam label in de markt wil zetten. Is er een verschil met een ‘normaal’ label?

“Duurzame labels hebben twee doelen: het product/de dienst verkopen én hun missie nastreven. Je moet dus zorgvuldig omgaan met je resources. Daarom zou een failed market entry ook zo zonde zijn, dat geld moet juist gaan naar de missie die het bedrijf heeft.”

In deze tijd heeft het ook voordelen, een merk met een uitgesproken missie. Het is een ‘trend’. Mensen zitten erop te wachten, 73% van de consumenten zegt iets te willen veranderen in het gedrag als het bijdraagt aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Als je het goed doet, vind je sneller een groep mensen die jou een warm hart toe dragen.

“Zeker in de B Corp movement vind je sneller een netwerk. Er is sneller een vertrouwensbasis tussen B Corps. Daarom ondersteunen wij de B Corp movement in Duitsland nu ook actief, de synergiën die in Nederland ontstaan zijn geweldig en zou Nederlandse bedrijven in Duitsland dan ook helpen om sneller een voet aan de grond te krijgen.”

Expansion.eco werkt dan ook uitsluitend voor bedrijven met een missie en mag o.a. WakaWaka, Moyee Coffee en GoodUp tot hun klanten tellen.

Johanna Mager Expansion.ecoTips van Johanna voor het betreden van een nieuwe markt

“Zorg voor voldoende geld. Ik noem het ook ‘wachtgeld’, want een introductie op de Duitse markt kost gewoon veel meer tijd dan in Nederland. Plan dat in.”

“En ben je bewust van het grote plaatje, ook van de achterkant van je bedrijf. Ben je bijvoorbeeld in staat om ook aan alle vraag te voldoen wanneer deze zesvoudig wordt. Want de Duitse markt is ongeveer 6 keer zo groot als de Nederlandse markt.”

“Borduur in Duitsland niet alleen voort op wat je op je thuismarkt al hebt staan. Wanneer je een nieuwe markt betreedt, begin je daar eigenlijk weer opnieuw, dus kijk ook vooral naar hoe je bent begonnen in Nederland en gebruik deze stappen die gewerkt hebben om een nieuwe markt te betreden.”

 

Foto’s door: Cindy van Rees

Meer ondernemersverhalen lees je hier!

 

 

Reacties