Tassen met een missie

amsterdamse tassen dutch brands

Ik kom zoveel bijzondere merken en initiatieven tegen. Ik heb het gevoel dat er steeds meer mensen bezig zijn met het bedenken van een verantwoorde manier van ondernemen. Dus zowel jouw droom volgen als iets terug doen voor een ander of deze mooie planeet. Er is bijvoorbeeld een rijtje met een aantal tassen labels dat het goede voorbeeld geeft. Tassen met een missie.

O MY BAG

De tassen van O My Bag worden ontworpen in Amsterdam en vervolgens geproduceerd in India, bij gecertificeerde Fair Trade producenten.

Het is de droom van oprichtster Paulien, die zijn in 2010 achterna ging. Een nieuwe tas geeft normaal gesproken al een blij gevoel, maar de O MY Bag helemaal, omdat deze is geproduceerd op een verantwoorde manier. Deze verantwoorde manier bestaat bij O My Bag uit twee belangrijke facetten.

Het leer dat wordt gebruikt, komt uit de directe omgeving van de producenten en wordt verwerkt zonder gebruik te maken van chemicaliën. Een productieproces waarbij respect voor het milieu voorop staat. Ze wonnen er al de Eco-leather award voor.

Daarnaast hebben ze ervoor gekozen de tassen te laten produceren bij fabrikanten die zorgen voor de juiste arbeidsomstandigheden. Dat wil zeggen, een eerlijke en gezonde werkomgeving en goede voorzieningen zoals voldoende voeding en het vergoeden van zorgkosten. Mensen krijgen gelijke kansen, waardoor de positie van bijvoorbeeld vrouwen in India wordt versterkt.

O My Bag is ervan overtuigd dat jij als consument wel degelijk een verschil kan maken. Koop producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Koop iets en geef iets terug. Super mooi om je droom op deze manier vorm te geven, vind ik. Iets doen waar jij gelukkig van wordt, maar ook direct iets terug doen.

UNBEGUN

Iets terug doen kan ook op een heel andere manier. Dat laat UNBEGUN bags zien. Zij upcyclen marktzeilen. Marktzeilen zijn ijzersterk, maar moeten toch op een gegeven moment worden vervangen. Je kunt ze dan weggooien, maar je kunt ze ook gebruiken om iets moois van te maken.

En dat is wat UNBEGUN bags doet! Mooie tassen, in verschillende modellen, allemaal gemaakt van marktzeilen van markten in Amsterdam. Een écht Amsterdams product! De zeilen worden handmatig schoongemaakt en vervolgens met de hand gesneden. Hierdoor kunnen bijzondere tassen worden samengesteld. Iedere tas krijgt iets unieks en heeft z’n eigen verhaal. 100% handgemaakt en lokaal geproduceerd.

DAPHNE RAES

Ik interviewde Daphne over haar tassen label DAPHNE RAES. Naast een fulltime baan zet zij haar eigen label op. En inmiddels runt zij samen met haar vriend hun bedrijf. Daphne werkt enkel met plantaardig gelooid leer. Een bewuste keuze om zo bij te dragen aan een stuk verduurzaming.

Het hele ondernemersverhaal, de verschillende stappen die Daphne heeft gezet lees je hier.

MONSAK

Margiet maakt haar tassen van restmateriaal. Dit betekent dus een enorme besparing op grondstoffen, want voor haar tassen is geen productie nodig. Ze maakt gebruik van leer dat overblijft. Leer dat door grotere partijen wordt afgekeurd, maar waar eigenlijk helemaal niks mis mee is.

Margriet werkt vanuit haar atelier in Amsterdam. Je kunt daar ook terecht voor workshops en je eigen tas maken. Meer over MONSAK lees je hier.

MYOMY

Voor Marja begon haar ondernemersavontuur in de tassen allemaal met de MY PAPER BAG. Wie kent deze tas niet toch?!
Met MYOMY wil Marja actief bijdragen aan een betere wereld. Alle tassen zijn Fairtrade tassen uit India.

“ Met MYOMY wil ik laten zien dat het kan. Laten zien dat de schoorsteen ook kan roken als je het op een goede manier doet. Ik hoop dat we met elkaar iets neer kunnen zetten dat je bij alles wat je doet dat duurzame component meeneemt. Zodat we met z’n allen de wereld een beetje mooier kunnen maken, omdat we hem ook met z’n allen een beetje lelijker hebben gemaakt.”

Het hele interview met Marja lezen? Nieuwsgierig naar haar succes, lessen en tips? Lees het nu!

Ken jij nog meer tassen met een missie? Leuk als je deze labels met ons wilt delen!

Foto credits: O My Bag & UNBEGUN bags

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.