Gebrouwen door vrouwen – Een succesvolle ‘hobby’

Gebrouwen door vrouwen

Wat begint als een hobby is nu een goed lopend speciaalbieren-merk, Gebrouwen door Vrouwen.  Hoe dit zo is gekomen? Ik sprak Do over het leuke ondernemersverhaal van haar en haar zus Tessel en over het ondernemen zelf.

Bierbrouwen

De eerste interesse in het bier brouwen wordt bij Do gewekt door een collega die zelf zijn bier brouwt en de vrijdagmiddagborrels nog gezelliger maakt met lekkere zelf gebrouwen biertjes.

Do besluit het zelf ook eens te proberen. Ze koopt voor 200 euro alles wat ze nodig heeft om haar eigen bier te brouwen en heeft hier erg veel plezier in.

“ Natuurlijk is het ene biertje geslaagder dan het andere, maar ik had er een hobby bij. Eenmaal terug van een reis wordt Tessel ook aangestoken met het brouw-virus en gaan we samen verder met experimenteren en het bedenken van nieuwe smaken.”

Op een dag komt een van de biertjes in de handen van een café-eigenaar die zo te spreken is over hun eigen brouwsel dat hij ze wil verkopen. De zussen staan niet meteen te springen, het is een hobby. Maar na even aandringen besluiten ze er voor te gaan. Zehebben twee recepten waar ze zelf erg blij mee zijn, dus wagen ze de sprong.

gebrouwen door vrouwen  gebrouwen door vrouwen

Van hobby naar onderneming

Dat jaar geen vakantie. In plaats daarvan worden er twee ketels gehuurd van elk 500 liter. In zes weken tijd stampen ze hun label Gebrouwen door Vrouwen uit de grond.

Na zes weken kan het bier worden gebotteld, dus dan moet er toch wel iets staan. En dat is gelukt, gelukkig! De eerste twee cafés verkopen vanaf dat moment, begin 2015, ons Gebrouwen door Vrouwen bier.”

Dankzij bijvoorbeeld het drukken van bierviltjes die door vrienden ook in andere cafés belanden, volgen de nieuwe aanvragen snel. Richting de zomer wordt het drukker.

Eind 2015 merken ze dat het eigenlijk niet meer te combineren is met hun baan. De hoeveelheden die ze op dat moment kunnen produceren, zijn nog aan de lage kant, waardoor ze enkel quitte spelen. Tijd voor de volgende stap, de echte sprong in het diepe. Een eerste lening, tijd voor grotere aantallen. Ze zeggen allebei hun baan vaarwel en gaan fulltime bezig met Gebrouwen door Vrouwen. En met succes! Na drie maanden kunnen Tessel en Do zichzelf al een eerste salaris betalen. Super gaaf toch?!

gebrouwen door vrouwen

Ondernemen

‘ Plotselinge ondernemers’ noemen ze zichzelf. Het stond niet op de planning te gaan ondernemen, maar dankzij hun mooie biertjes is het toch gebeurd en ze genieten ervan.

“ Het is waar wat ze zeggen over ondernemen: Je bent altijd aan het werk, maar het voelt niet als werken. Je moet alles zelf initiëren, maar kunt ook alles wat je vandaag bedenkt morgen uitvoeren.”

Ondernemen versus loondienst, het heeft allebei zo zijn voors en tegens. In loondienst weet je waar je aan toe bent. Ga je om zes uur naar huis, dan kun je je echt focussen op andere dingen. Ondernemen gaat altijd door.

De lol in het ondernemen staat voorop. Zo is Gebrouwen door Vrouwen begonnen en dit moet behouden blijven. Juist nu het een heuse onderneming is.

Het minst leuk aan ondernemen vinden Do en Tessel de cijfers. In het begin kon dit wel voor enig chagrijn zorgen.

“ Ideaal dat we nu iemand in dienst hebben kunnen nemen die dit leuk vindt om te doen. Hierdoor kunnen wij ons focussen op waar wij goed in zijn. Natuurlijk zijn de cijfers belangrijk, maar we hoeven het niet meer allemaal zelf te doen.”

Ook onderhandelen was in het begin niet echt Do haar ding, maar hierin groeit ze wel. Wanneer er tegengestelde belangen zijn, gaat ze graag op zoek naar een win-win situatie.

“ We hebben gelukkig een fijne groep mensen om ons heen die ons hierin adviseren en een steuntje in de rug bieden. En nu we minder afhankelijk worden van één klant of leverancier, merk ik dat het onderhandelen voor mij makkelijker wordt.”

Ondernemen met z’n tweeën

Ondernemen met z’n tweetjes vinden de zussen echt heel fijn. Samen successen vieren en samen door de moeilijkere periodes heen. Er is nog geen specifieke rolverdeling.

“ We willen toch veel samen bespreken, dus werken we nog zonder specifieke rolverdeling. Het zou misschien efficiënter zijn om dingen te veredelen, maar op deze manier vinden wij het ondernemen het leukst.”

Groei

gebrouwen door vrouwen

Gebrouwen door Vrouwen groeit goed, al vanaf het begin. Mede dankzij het moment waarop de zussen in een groeiende markt zijn gestapt. Wel is er bewust gekozen voor geleidelijke groei. Op het moment zijn ze drie keer groter dan vorig jaar. Ook afgelopen jaar hebben ze tegen best veel dingen ‘nee’ gezegd. Hierdoor loop je bijvoorbeeld niet direct tegen leveringsproblemen aan. Het bier moet een maand voordat het wordt gebrouwen, worden aanbetaald en cafes betalen vaak juist ver nadat het bier aan hen is verkocht.

” Er zit zo’n vier maanden tussen het moment waarop wij onze leverancier betalen en het moment waarop wij ons geld krijgen van onze klanten. Hierdoor krijg je aan het begin, als je te hard groeit, last van ‘cash flow’ problemen. Hier moet je zeker in het begin rekening mee houden en zorgen dat je het haalbaar houdt voor jezelf.”

Plannen

Do kijkt liever niet te ver vooruit, dit kan ze gewoon niet. Bepalen wat ze dit jaar zouden willen, is vooruit genoeg.

“ We hebben leuke plannen! Dit jaar willen we graag een proeflokaal/café openen. Gezellig met elkaar de Gebrouwen door Vrouwen bieren proeven en nieuwe biertjes uitproberen. Er staat een bijzonder nieuw biertje op de planning, met zeewier. Een deel van de opbrengst gaat naar de zeewierboerderij in IJmuiden.”

Met Gebrouwen door Vrouwen over de grens zijn ze niet actief bezig, maar als het gebeurt, is dit alleen maar leuk natuurlijk. De biertjes zijn al verkrijgbaar in Shanghai. In mei gaan Do en Tessel in Shanghai een kijkje nemen om te zien in wat voor cafés hun biertjes verkocht worden.

Ondernemen – DO & DON’T

Do haar DO & DON’T als het om ondernemen gaat?

DO: Doe het met z’n tweetjes. En kies iets wat je echt leuk vindt, want je bent er bijna altijd mee bezig!

DON’T: Alleen voor het geld ondernemen heeft geen zin en geef ik echt 0% kans van slagen.

Advies

Do haar advies voor iedereen die op het punt staat te gaan ondernemen of nog twijfelt die stap te wagen?
“ Ga het gewoon doen. Misschien kun je er voor je eigen zekerheid in het begin bij blijven werken, maar probeer het sowieso!”

Na het lezen van dit ondernemersverhaal wel trek gekregen in zo’n lekker Gebrouwen door Vrouwen biertje? Check de website voor de verkooppunten!

Nieuws: Do & Tessel brachten een boek uit: Van bierhobby tot succesvol biermerk. Je kunt het nu aanschaffen!

Reacties