Do’s en don’ts voor ondernemers van ondernemers

Do's en don'ts voor ondernemers van ondernemers

Al bijna 5 jaar lang verzamelen we op MEZpiration inspirerende verhalen van ondernemers die hun droom achterna gingen. We verzamelden een aantal van hun do’s & don’ts voor ondernemers en hebben ze voor je op een rij gezet.

Vraag om hulp en advies

”Vraag om hulp & advies. Probeer een mentor te vinden en sta open om met hem/haar de problemen waar je tegenaan loopt te bespreken. Ondernemen doe je niet alleen. Ben je bewust van de gebieden waarin je ervaren en goed in bent en laat collega’s (of misschien een freelancer) de andere taken oppakken. Dit zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken en zal je sneller en betere resultaten opleveren.”

Tip van Hugo van Qullqi. Lees hier zijn ondernemersverhaal over de zilveren sieraden uit Hugo’s thuisland Peru.

Investeer

Melanie van Bluepurple/Events geeft de tip om te investeren: “Als je kan investeren, doen. Wees nooit bang om te investeren, je gaat het eruit halen. Bij mij is het balletje echt gaan rollen door de flexplek die ik heb genomen. Geld dat ik nog niet had verdiend, heb ik toch hierin geïnvesteerd en dit heeft me zo veel opgeleverd!”

Neem afstand

“Neem geregeld even afstand. Zo ontstaan er nieuwe ideeën, dan vallen puzzelstukjes op zijn plek. Dit zijn momenten waarop je niet in je bedrijf werkt maar aan je bedrijf.” 

Nog een mooie tip van Melanie van Bluepurple/Events. Lees in haar ondernemersverhaal wat ze geleerd heeft van haar eerste jaar als ondernemer.

Manage verwachtingen

Droombaancoach Maartje tipt het managen van verwachtingen: “Vooral je eigen verwachtingen, zodat je bijvoorbeeld zelf geen druk voelt om meteen te reageren op een mail. Dit geeft lucht. En laat je vooral niet gek maken door wat je om je heen andere ondernemers ziet doen. Kies je eigen manier en vertrouw erop dat dit de juiste manier is.”

Lees hoe Maartje als droombaancoach zorgt dat werken niet meer als werken voelt

Reflecteer

“Onderzoek wat voor jezelf beginnen voor jou betekent. Je krijgt vrijheid, maar levert ook vrijheden in. De eerste twee jaar moet je echt inleveren. Ga na of je daar tegen kunt. Zelfreflectie is heel belangrijk voordat je begint.”

Een tip van Anna van Campbluff die ontdekte dat niet elk aspect aan het ondernemen haar aanspreekt. Lees haar verhaal en tips voor beginnende ondernemers.

Stap voor stap

Ondernemen is hard werken, vooral als je net begint. Yvette van kinderkleding label Binki tipt om prioriteiten te stellen. Lees hoe Yvette voor haar passie ging na haar jarenlange job als adviseur in het vastgoed.

“Bekijk alles stap voor stap, dan maak je het behapbaar. Het is veel werk om het te realiseren, dus doe het stap voor stap, dan houd je het overzichtelijk. Stel prioriteiten.”

Visualiseer

Ananda van Reliving startte een marktplaats voor tweedehands interieur items. Zij adviseert ondernemers om te visualiseren: “Het is goed om voor ogen te hebben waar je naar toe wilt. En koppel hier dan vervolgens concrete stapjes aan. En blijf genieten van ieder stapje dat je haalt.”

Stop als een idee niet werkt

Jitta van The Green Butt heeft op haar laptop meerdere mappen met bedrijfsideeën staan als echte ondernemer: “Ga niet te lang door met dingen die niet werken, gooi ze in de prullenbak. Houd niet vast aan dingen die je ooit hebt bedacht omdat je er veel tijd/geld in hebt gestoken.”

Deel jij met ons jouw do’s en don’ts voor ondernemers? Dat vinden we leuk!

 

Reacties